"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Βενιζέλος: «Θετική εντύπωση» από τα μέτρα της κυβέρνησης


 

 

 

 

 

 

 

 

«Θετική εντύπωση» έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και ήδη εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων».

«Αυτό, λοιπόν», τόνισε στη συνέχεια «μας βοηθάει πάρα πολύ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε. Αυτό ήταν και η βάση της συζήτησης που είχα με την κα. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ και με τον κ. Τρισέ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να βρεθούμε και οι τρεις μαζί, χωρίς συνεργάτες, σε μία συζήτηση, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Σημασία, λοιπόν, έχει ότι προχωράμε κανονικά.

Ήδη, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης: «Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών με τους οποίους συζητήσαμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα -η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης παίζει κι αυτή ένα ρόλο στη διεθνή οικονομία- να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης, η οποία κρατάει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες.

Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα – τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων. Γι’ αυτό και ήταν σημαντική η σειρά των επαφών που είχα με τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, στη γενική συνέλευση της οποίας μίλησα σήμερα το μεσημέρι (χθες) και με πολλούς μεμονωμένους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματοοικονομικών οργανισμών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση αυτή, προς δικό τους όφελος, αλλά σημασία έχει και προς δικό μας όφελος, προς όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, της ελληνικής εθνικής οικονομίας».

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον σήμερα (χθες). Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα»

«Η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της Ευρωζώνης»

Η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης ή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες για να σωθεί η πατρίδα του, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί – όποιο και να είναι το πολιτικό κόστος -, είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της Ελλάδας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, προς την Ευρωζώνη και προς το ΔΝΤ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο γεύμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στην Ουάσιγκτον και τόνισε : Αυτόν τον «πόλεμο» θα τον κερδίσουμε.

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου έφερε τον τίτλο: «Σπάζοντας το φαύλο κύκλο», κατά την οποία κατέγραψε εκτενώς τις αιτίες και τους σταθμούς της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της ευρωζώνης είναι πλέον προφανές ότι η κρίση είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό ή φορολογικό πρόβλημα, αλλά μια «πολιτική και θεσμική κρίση».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη για «γρήγορες και αποφασιστικές» ενέργειες, ώστε να πειστούν οι αγορές, προσθέτοντας ότι μέσα στο σημερινό διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο το «ελληνικό πρόβλημα» είναι μεν αναμφισβήτητα σημαντικό, πάνω απ’ όλα για μας τους Έλληνες, ωστόσο η Ελλάδα, όπως είπε, δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης, ούτε μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει για ένα τέτοιο ρόλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη είναι «ζωτικής σημασίας», καθώς και το γεγονός ότι τρία από τα 17 κράτη – μέλη έχουν προσχωρήσει στο μηχανισμό στήριξης, που παρέχεται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και αυτό δείχνει ότι έχουν γίνει «πολύ σημαντικά βήματα» προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως ανέφερε, αυτές οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης και η Ελλάδα μόνη της αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο σε πανευρωπαϊκή διάσταση.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις δυνατότητες της χώρας μας, και με βάση τις ιστορικές, πολιτιστικές, τουριστικές και ναυτιλιακές διαστάσεις της, σημειώνοντας ότι παρά την κρίση τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μια από τις 30 μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες με πληθυσμό μόνο έντεκα εκατομμυρίων.

Καταγράφοντας τις πραγματικότητες που συνέτειναν στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι η Ελλάδα έχει σε «μεγάλη κλίμακα» παραοικονομία, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μια εξίσου μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τα γεγονότα με την προσχώρηση στο μηχανισμό στήριξης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Μάρτιο του 2011, υπήρξε η διαπίστωση ότι οι παράμετροι του προγράμματος ήταν υπερβολικά αυστηροί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι αρχικοί όροι του δανείου προς την Ελλάδα θα έπρεπε να βελτιωθούν σημαντικά, τόσο ως προς την περίοδο αποπληρωμής, όσο και από πλευράς επιτοκίου.

«Κάναμε πολλά δύσκολα πράγματα σ’ αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες της εφαρμογής του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πετύχαμε την ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του προγράμματος». Επίσης, παρουσίασε μια σειρά «σημαντικών μεταρρυθμίσεων» που έγιναν μέσα σ’ αυτό το διάστημα και άλλες που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «είναι απολύτως απαραίτητες για το μέλλον του έθνους μας».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη «θεμελιώδη απόφαση» της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι από τότε μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν υπήρξαν νέα προβλήματα. Αυτό που είχαμε, όπως είπε, ήταν οι ήδη γνωστές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της έλλειψης ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης για την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογή του προγράμματος, σε αντίθεση με ό,τι λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά παρ ‘όλα αυτά, τόνισε, υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις της πολιτικής συναίνεσης, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε επίσης την άποψη, απευθυνόμενος στο ακροατήριο: «Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα σε διεθνές επίπεδο για μια τέτοια τεράστια και ταχεία προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό που είναι σημαντικό για μας, είναι να φέρουμε το φαύλο κύκλο που μας παγίδεψε σ’ ένα τέλος».

«Η Ελλάδα δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της ευρωζώνης ή της διεθνούς οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια ιστορική και περήφανη χώρα, με τους πολίτες της να κάνουν πολλές θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «είναι οριστική και αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, προς την Ευρωζώνη και προς το ΔΝΤ».

«Υπάρχουν τόσα πολλά που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους 15 μήνες», είπε, και πρόσθεσε: ι «δεν είναι τα πάντα, αλλά είναι πολλά. Αλλά, το φως (της δημοσιότητας) πέφτει πάντα πάνω στις καθυστερήσεις και στις αποκλίσεις και όχι στη μεγάλη εικόνα των επιτευγμάτων».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τα «νέα συμπληρωματικά μέτρα», προβάλλοντας την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και πάντα θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Και κατέληξε: είναι «λογικό και δίκαιο» να λάβουμε μια θεσμική και πολιτική ασπίδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη ως σύνολο και γενικά για τη διεθνή οικονομία.

http://www.kathimerini.gr/

One thought on “Βενιζέλος: «Θετική εντύπωση» από τα μέτρα της κυβέρνησης

  1. ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ;ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΟ;ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ;ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ.ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ.ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ή ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΑΦΑΤΟΥΣ;ΑΠΟ ΤΑ 500ΕΚ. ΠΗΡΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ 17.ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s