"Greek National Pride" blog / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μπεγλίτης: Στρατηγικό λάθος η απουσία σχέσεων με το Ισραήλ


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, από το βήμα του Κοινοβουλίου απάντησε για την ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ομιλία του έγινε σε απάντηση σχετικής επερώτησης την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του, ο υπουργός υπογράμμισε πώς η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται (δηλαδή δεν αναπτύσσονται οι σχέσεις λόγω του τουρκικού κινδύνου) και πως γνώμονας ήταν και παραμένει το συμφέρον της χώρας μας.

Ο Πάνος Μπεγλίτης αποκάλεσε «μεγάλο στρατηγικό λάθος» για την Ελλάδα η μακρόχρονη καθυστέρηση στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της στη ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα με το Ισραήλ, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και όχι μόνο την Αριστερά να επιδείξουν ρεαλισμό και να αναλογιστούν το εξαιρετικά σύνθετο και συγκρουσιακό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται και έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν οι συνθήκες, αλλά και οι συμμαχίες με πρωτοφανή ταχύτητα.

Για το Παλαιστινιακό, ο υπουργός τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει και πως ήταν και παραμένει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και η δημιουργία ενός ελεύθερου, βιώσιμου και δημοκρατικού κράτους που θα διαβιεί στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα και θα συμβιώνει την ίδια στιγμή ειρηνικά με το Ισραήλ, αλλά δεν θα προέλθει, όπως είπε, μέσα από μονομερείς ενέργειες.

Αυτό το τελευταίο για «τα σύνορα του 1967 καλό θα ήταν να ζητηθεί η επανεξέτασή του από το υπουργείο Εξωτερικών, πριν προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις, και να ζητηθούν διευκρινίσεις από τους Ισραηλινούς, καθότι η στερεοτυπική αυτή «πολιτικώς ορθή» θέση πλέον «μπάζει νερά» και θα έπρεπε να το είχαν ήδη καταλάβει και να προσάρμοζαν αναλόγως την ελληνική πολιτική…

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να μονοπωλήσει το ρόλο του προστάτη των παλαιστινίων στην περιοχή, ενώ παράλληλα – ορθώς – καταδίκασε την πρακτική των εποικισμών, μαζί με τα καθεστώτα στη ευρύτερη περιοχή που δολοφονούν πολίτες, όπως ανέφερε, αλλά και τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που επιθυμούν την εξαφάνιση του Ισραήλ από το χάρτη.

Όσον αφορά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ισραήλ, ο Πάνος Μπεγλίτης είπε πώς ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συλλογή υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου το κείμενο της συμφωνίας να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. Να ρωτήσουμε εμείς πως σκοπεύει η Ελλάδα να τηρήσει το απόρρητο του εγγράφου εάν γίνει… φέιγ βολάν και κυκλοφορεί σε υπουργούς και βουλευτές;

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας στην περιοχή η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο υπουργός, προσθέτοντας πως ειδικά για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, στόχος της ελληνικής πλευράς με τη συνεργασία με το Ισραήλ είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

http://www.defence-point.gr/

One thought on “Μπεγλίτης: Στρατηγικό λάθος η απουσία σχέσεων με το Ισραήλ

  1. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 81 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 90 ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΣΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΤΟ 93 ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ? ΘΑΓΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΤΟ 96 ΑΝ ΑΝΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ?..ΕΣΕΙΣ ΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s