"Greek National Pride" blog

ΥΠΟΙΚ: Πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα για την 6η δόση


Νέα συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται για την έγκριση της 6ης δόσης. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σάββατο.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, κατά τη σύσκεψη σημειώθηκε πρόοδος και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, αντικείμενο της συνάντησης ήταν το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τα μέτρα της διετίας 2011- 2012.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, ότι την Πέμπτη οριστικοποιήθηκε το αντίστοιχο μνημόνιο του ΔΝΤ.

Αν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, δήλωσε, με βάση το πρακτορείο Reuters, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο τηλεγράφημα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, ενώ πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.

Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα της διετίας 2011- 2012, αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για τα μέτρα της διετίας 2013- 2014 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων, η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.

Εάν συμβεί αυτό, η έκθεση δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, αν και θα υπάρχει τότε μια πρώτη ακριβής εικόνα για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Η εικόνα αυτή, μπορεί να αποτελέσει και τη «βάση» για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα και με νέους όρους εποπτείας.

http://www.skai.gr/

Σχολιάστε