
Το ΟΧΙ που έμεινε στην ιστορία – Διάλογος Ιταλού Πρέσβη Γκράτσι με τον Μεταξά, όπως ο Γκράτσι τον περιέγραψε
«Δέκα λεπτά πριν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο στρατιωτικός μου ακόλουθος, ο διερμηνέας μου και εγώ, φθάσαμε στην καγκελόπορτα μιας μικρής οικίας στην Κηφισιά, όπου έμενε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Στον φρουρό της οικίας είπα ότι επιθυμώ να δω τον Πρωθυπουργό για κάτι πολύ επείγον.
Ο φρουρός άρχισε να κτυπά το κουδούνι του εσωτερικού της οικίας, αλλά δεν ελάμβανε καμίαν απάντηση. Διερωτήθηκα εάν ήτο δυνατόν μια πρωθυπουργική κατοικία να μην απαντά αμέσως.
Γιατί εγώ είχα εντολή να παραδώσω το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940, λόγω Δε της προσπάθειας μου να ακουσθεί το κουδούνι και να ανοίξει η πόρτα, η ώρα είχε ήδη φθάσει 3.

ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΓΑΠ ΤΟΤΕ? ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΣΤΕΚ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ, ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ… ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΑΓΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ… ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ.. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Ή ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ,ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40-41 ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ,ΧΑΡΙΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ ΜΕΤΑΞΑ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ (ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ,ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ Κ.Λ.Π.). ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΒΡΑΧΥΣΩΜΟΣ ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑΛΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΓΙΓΑΝΤΑ.