"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Βενιζέλος – Λοβέρδος στην κούρσα διαδοχής; Νέα στοιχεία για το μοιραίο λάθος του ΓΑΠ


Στην επόμενη μέρα στο μέχρι σήμερα κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, στρέφεται αναπόφευκτα το ενδιαφέρον.

Όπως ανέφεραν στο «defence-point.gr» καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, η πιθανότητα να βρεθούν στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου μόνο δύο άτομα – υποψήφιοι είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, αν και προφανώς δεν αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ο λόγος γίνεται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λογική αυτής της πιθανής εξέλιξης είναι η ακόλουθη: Ο Βενιζέλος ουδέποτε είχε κρύψει την πρόθεσή του να επιχειρήσει εκ νέου να καταλάβει τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με τις σημερινές εξελίξεις είναι η ακριβής δύναμή του εντός του κινήματος.

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου εξηγεί το γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ισχύς του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως μας διευκρίνισαν, το «παλιό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ» είναι σφόδρα πιθανό να επιχειρήσει να στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο σε μια κίνηση εκδίκησης – τιμωρίας του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπονόμευση – αυτό του καταλογίζουν – του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι παραπλάνησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είχε ενημερώσει – έστω προϊδεάσει – τους Μέρκελ και Σαρκοζί για την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα. Ο Βενιζέλος στηρίζει πλέον τη δικαιολόγηση της κίνησής του μετά το πέρας της διάσκεψης στις Κάννες σε ακριβώς τον άξονα. Ότι εξετέθη και ο ίδιος προσωπικά, ενώ ο πρωθυπουργός πήρε στο λαιμό του το σύνολο του κόμματος το οποίο παραπλανήθηκε με σκοπό να αποσπαστεί η συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το δημοψήφισμα.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες η εκτίμηση του τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες της Γαλλίας, προσθέτει περισσότερα κομμάτια στο παζλ της διευκρίνισης του ποιο ήταν το μοιραίο λάθος του Γιώργου Παπανδρέου. Σε συνέχεια πρωινής μας ανάλυσης για το θέμα, να προσθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός «έκαψε» ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά του χαρτιά με σκοπό να διασωθεί πολιτικά, αυτό του δημοψηφίσματος. Αφενός δεν θα έπρεπε να είχε εξαγγελθεί, αλλά να αξιοποιηθεί η απειλή προκήρυξής του διαπραγματευτικά, αφού η μεγάλη απειλή για τους Ευρωπαίους είναι το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το ενδεχόμενο αυτό, όταν προκηρύχτηκε αιφνιδιαστικά το δημοψήφισμα γκρέμισε τις χρηματαγορές παγκοσμίως. Ακόμη όμως και μετά την προκήρυξή του, δεχόμενος να μεταβεί στις Κάννες όπου οι Ευρωπαίοι έπαιξαν το δικό τους «θέατρο» αφού ουδείς υποδέχθηκε τον Παπανδρέου και γενικά δόθηκε επικοινωνιακά η εντύπωση ότι όλοι τον «κατσάδιαζαν» πριν την υποβολή του τελεσιγράφου, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα της συζήτησης, είχε ανοίξει ουσιαστικά τον λάκκο του…

Τι θα έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός; Να ζητήσει επισήμως να πληροφορηθεί εάν το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν η διάσωση του ευρώ, καθότι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα σήμερα, ή απλά και μόνο το να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση προκήρυξης του δημοψηφίσματος. Στην περίπτωση που ίσχυε το δεύτερο, θα έπρεπε να αναβάλλει το ταξίδι στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν… τον ενδιαφέρει και ότι το δημοψήφισμα μπορεί αν είναι κυβερνητική απόφαση, ωστόσο, η διεξαγωγή του δεν αφορά τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά τη διάσωση του ευρώ. Η διάσωση του ευρώ εμπεριέχει μέτρα για την εκ του παραλλήλου διάσωση της Ελλάδας. Η Ελλάδα, αφού πρώτα εξασφάλιζε την έγκριση και εκταμίευση της δόσης που τώρα της παρακρατούν (αυτό βέβαια θα προϋπέθετε ελάχιστη συναίνεση την οποία θα εξασφάλιζε μόνο εάν έκανε εγκαίρως αυτό που ετοιμάζεται να κάνει τώρα, δηλαδή κυβέρνηση εθνικής ενότητας) και στη συνέχεια χρήση της απειλής διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέχρι να επιτευχθούν καλύτεροι όροι και αν μη τι άλλο να δοθούν περιθώρια για διαπραγμάτευση.

Αυτά όλα όμως, επαναλαμβάνουμε, προϋπέθεταν άλλη πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα και όχι την αηδιαστική κατάσταση που επικρατεί. Γιατί ο πολύς κόσμος, ο απλός καθημερινός πολίτης θα αναρωτηθεί αυτονόητα: Καλά, έπρεπε να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα για να αρχίσουμε να ψελλίζουμε τα αυτονόητα;

http://www.defence-

6 thoughts on “Βενιζέλος – Λοβέρδος στην κούρσα διαδοχής; Νέα στοιχεία για το μοιραίο λάθος του ΓΑΠ

 1. ΟΎΤΕ ΛΟΡΔΑΣ ΟΎΤΕ ΠΟΡΔΑΣ ΟΎΤΕ ΣΑΜΑΡΆΣ ΟΎΤΕ ΚΑΝΈΝΑΣ ΤΟΥΣ. Η ΕΥΡΏΠΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΌΧΙ ΕΜΕΊΣ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ. ΕΜΕΊΣ ΕΊΜΑΣΤΕ Ο ΠΛΟΎΤΟΣ Η ΕΛΛΆΔΑ. ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΆΣΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΝ ΑΥΤΟΊ. ΑΛΛΙΏΣ ΔΡΑΧΜΉ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΌΤΙ ΤΟΥΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΌΤΙ ΘΈΛΟΥΜΕ ΑΡΚΕΊ ΝΑ ΤΟ ΒΆΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΞΑΝΆΛΈΩ ΒΆΛΤΕ ΤΟ ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΣΑΣ. ΕΜΕΊΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΈ ΤΑ ΝΉΜΑΤΑ ΌΧΙ ΑΥΤΟΊ. ΕΜΕΊΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΊ! ΑΝΤΕ ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΆΜΕ ΌΛΟΥΣ!

 2. ΤΖΑΜΠΑ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΟΥΝ.

  ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ, ΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΤΕ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.
  ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΙΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ
  ΟΝΟΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΠ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ
  ΟΝΟΜΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ
  ΣΤΗ ΝΔ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΥΧΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΗΓΟ, ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.
  ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΑ Η ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ 10-20%.

 3. SYGNOMH RE PAK FA ME OLO TON SEBASMO..,RE MAGKAKI,TA PISTEYEIS AYTA POU GRAFEIS?GI AYTO EIMASTE OI KARPAZOEISPRAKTORES TOYS?GIATI MAS EXOYN ANAGKH?ETSI TO DEIXNOUN?DEN MPORO NA SE KATALABO!!!KAI EPISHS PROS TI TETOIO EMMONIKO FILOROSSIKO PARALLHRHMA ,ME THN DITHEN TEXNOLOGIA TOYS, KAI ALLA POLLA PARA POLLA??POTE RE,APO TON KAIRO THS TOYRKOKRATIAS EOS TORA, MAS BOH8HSAN OI ROSSOI KAI DEN TO KSERO?

 4. ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΙΒΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ..ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ..

 5. «POTE RE,APO TON KAIRO THS TOYRKOKRATIAS EOS TORA, MAS BOH8HSAN OI ROSSOI KAI DEN TO KSERO?» ΞΕΧΝΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥ 1827 ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ..ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ?

 6. ΜΑΣ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΎΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΜΑΣ ΘΈΣΗ ΠΆΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s