"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορική συμφωνία (ανανέωση)


Ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι από αύριο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες βράδυ ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε και επισφραγίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, σε μια συνάντηση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μια ώρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα έπειτα από τηλεφωνικές επαφές των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να αναλάβει τις τύχες της χώρας από αύριο.

Η συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων από την Ευρώπη (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 11), προβλέπει την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, και εν συνεχεία την άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο βήμα εφαρμογής της νέας συμφωνίας έγινε αργά το βράδυ χθες: ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Φιλ. Σαχινίδη και του επικεφαλής της ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιά είχε συνεργασία με αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τους συμβούλους του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη, Δ. Σταμάτη, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων της ΝΔ για την ατζέντα του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, στο οποίο θα μετάσχει κανονικά ο κ. Βενιζέλος.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Η συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά με τον κ. Παπούλια σε ρόλο ρυθμιστή κύλησε – σύμφωνα με έγκυρες πηγές – μέσα σε τυπικό κλίμα, με τον κ. Σαμαρά να μην επιμένει τελικά στην άμεση παραίτηση του κ. Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ανάλογο κλίμα επιτεύχθηκε και η συμφωνία επί του πλαισίου που εξ αρχής (και από τριημέρου) είχε παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου – ειδικά για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ., και την προσφυγή, κατόπιν σε άμεσες εκλογές.

Στη διάρκεια της συζήτησης για το όνομα του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε δύο πρόσωπα: τον τραπεζίτη, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, και τον καθηγητή, Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και πρώην Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Ο κ. Σαμαράς αντιπρότεινε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα, χωρίς όμως να επιμείνει ιδιαίτερα, για να συμφωνήσει τελικά στο όνομα του κ. Παπαδήμου ως «προσώπου εγνωσμένου κύρους και σημαντικής επιρροής στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους».

Συμφωνία, κατά ορισμένες πηγές, επήλθε και στο θέμα των αντιπροέδρων της κυβέρνησης. Κατά τις πηγές αυτές, έχει κλειδώσει η αντιπροεδρία του κ. Βενιζέλου. Πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή από την πλευρά της ΝΔ του Σταύρου Δήμα, με αρμοδιότητα επί θεμάτων εξωτερικών και άμυνας.

Μετ’ επιτάσεως τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι πιθανό να αναλάβει μεγάλης σημασίας χαρτοφυλάκιο.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να μην επιθυμεί έντονη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά αντιμετωπίζει την υπό συγκρότηση μεταβατική κυβέρνηση ως «υπηρεσιακή».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόταση για πρόσωπα της παρούσας κυβέρνησης να μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, παρά τα διάφορα ονόματα που ακούστηκαν (δόθηκε έμφαση στα ονόματα της κ. Διαμαντοπούλου και των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα).

Πιθανολογείται ότι στον διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών θα γίνει δήλωση προθέσεων και στη συνέχεια θα αναλάβουν το έργο της διαπραγμάτευσης αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων – από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Ρέππας και Αθανασάκης, και από τη ΝΔ οι κ.κ. Αρβανιτόπουλος και Σταμάτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s