"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα – φωτιά έχει η νέα κυβέρνηση


Η κατάθεση του προϋπολογισμού, η επίσημη έναρξη του PSI και η έγκριση της έκτης δόσης από το Eurogroup είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τελετής για την εγκατάσταση του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε πρώτη φάση στόχος θα είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οπως είπε μέχρι την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 αφού πρώτα βέβαια εγκριθεί και από τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στο κομμάτι των δημόσιων δαπανών. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το κείμενο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στην Βουλή αν είναι δυνατό ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται μέσα στις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του μήνα, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση της δόσης από άτυπο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έγκριση της δόσης από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για να γίνει και η αντίστοιχη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Δευτέρα 21 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση για τη συμφωνία του PSI που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε».

Σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους παρά τις παλαιότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις – συγκρούσεις πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χθες το βράδυ η τελετή παράδοσης παραλαβής.

Νέος υπουργός ανέλαβε ο κ. Μάκης Βορίδης, το μοναδικό στέλεχος του ΛΑΟΣ που παίρνει υπουργικό θώκο, ενώ παραμένει ως υφυπουργός ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ιωάννης Ραγκούσης, ύστερα από μια σύντομη θητεία που διήρκεσε πέντε περίπου μήνες, τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

«Με φανατισμό»

Την ευχή να πετύχει η νέα κυβέρνηση στο έργο της εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, του υπουργείου Εξωτερικών, ο απερχόμενος υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης, τονίζοντας πως θα σταθεί στο πλευρό της «με φανατισμό».

Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που παρέδωσε στον κ. Σταύρο Δήμα, που έχει όπως είπε το «κύρος και το θάρρος της γνώμης του» και με τον οποίον «είχε την τιμή να συνεργαστεί» στο παρελθόν. Απ’ την πλευρά του, ο κ. Δήμας είπε ότι πρέπει ν’ αρχίσει αμέσως η προσπάθεια για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας.

«Βαθύτατη κρίση»

Τη βούληση να δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να επιτύχουν οι στόχοι της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη στο ΥΠΕΣ από τον Χ. Καστανίδη.

 

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια στιγμή «βαθύτατης κρίσης» χάρη σε πρωτόγνωρες για τον τόπο υπερβάσεις, προκειμένου να δημιουργήσει ελπίδα και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

http://www.naftemporiki.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s