"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκοπήσεις και προσδοκίες


Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το ευρύτατο ποσοστό αποδοχής που συναντά ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός ήταν αναμενόμενα και γι’ αυτό δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά μάλλον προβληματισμό.

 Γράφαμε, την Παρασκευή, από αυτήν εδώ τη στήλη: «Ο νέος πρωθυπουργός έχει καταφέρει, πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, να αποκτήσει ένα μοναδικό για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία χαρακτηριστικό: συγκεντρώνει ευρύτατη αποδοχή, που προέρχεται όχι μόνο από όλους όσοι συμμετέχουν ενεργά και επωνύμως στο πολιτικό σκηνικό, αλλά κυρίως από τη μεγάλη μάζα του ανώνυμου πληθυσμού της χώρας. Και αυτό χωρίς να έχει εκτεθεί ποτέ στη λαϊκή ψήφο».

 

Καθώς όμως η προ δημοσκοπήσεων εκτίμηση αποτελεί πλέον πραγματικό αριθμητικό δημοσκοπικό δεδομένο, η έκπληξη δίνει τη θέση της στον προβληματισμό και αυτό που προβληματίζει δεν είναι ο κ. Παπαδήμος και η ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει η θέση του αυτήν την περίοδο.

 

Η επιστημονική του επάρκεια και η γνώση του περί των μηχανισμών της Ευρωζώνης είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης και θεωρείται βέβαιο ότι αποτελεί την πλέον κατάλληλη επιλογή για την περίοδο που διανύουμε. Ομως οι προσδοκίες που γεννά η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι σχεδόν άπειρες, ενώ οι δυνατότητές της θα είναι περιορισμένες και αυτή η ψαλίδα είναι που προκαλεί τον προβληματισμό.

 

Η κυβέρνηση θα θεωρηθεί απολύτως επιτυχημένη, αν ολοκληρώσει ομαλώς τους βασικούς στόχους της, δηλαδή την εκταμίευση της έκτης δόσης, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση και την υλοποίηση ενός επιτυχημένου κουρέματος των ομολόγων. Προφανώς, αυτά έχει ανάγκη επειγόντως η οικονομία, για να αποφύγει την καταστροφή, αλλά δεν είναι αρκετά για να την οδηγήσουν στην ασφάλεια.

 

Η νέα κυβέρνηση εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανεργία ή να δώσει το σύνθημα επιστροφής στην ανάπτυξη. Δεν θα «αναστήσει» τη δημόσια διοίκηση ούτε θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, μέσω ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Τα προβλήματα πολλών δεκαετιών δεν λύνονται μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα από μια κυβέρνηση ογκώδη και γέννημα κομματικών ισορροπιών και συμβιβασμών. Οσο μικρότερα καλάθια κρατάμε για το έργο της, τόσο μικρότερο θα είναι το κενό αέρος από την προσαρμογή στην πραγματικότητα. Αν αποδειχθεί ότι «ο από μηχανής θεός» απουσιάζει, τότε η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

http://www.naftemporiki.

Σχολιάστε