Την αλλαγή των συνθηκών και την παραδειγματική τιμωρία των δημοσιονομικών «παραβατών» βάζει στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Η κυρία Μέρκελ ανοίγοντας χθες τις εργασίες του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη Λειψία έθεσε το θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών σχεδόν ως προϋπόθεση για να παραμείνει η ευρωζώνη ενωμένη.
Οπως είπε, επιθυμεί τη διαφύλαξη του ευρώ με όλα τα 17 του μέλη, «αλλά αυτό απαιτεί μία θεμελιώδη αλλαγή σε ολόκληρη την πολιτική της ευρωζώνης».
«Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Δηλαδή το ότι ξεκαθαρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη ιδιαίτερα αναπτύσσονται παράλληλα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι «η δημοσιονομική ένωση να μετατραπεί βήμα βήμα σε μία πολιτική ένωση. Αυτό ήταν το μάθημα που πήραμε από την κρίση και απαιτεί ακόμη πολύ προσπάθεια», συμπλήρωσε.
Η στάση που θα ακολουθήσει η γερμανική ηγεσία ως προς τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη αποδίδεται στο κείμενο που ετοίμασε το κυβερνών κόμμα της χώρας και τιτλοφορείται «Δυνατή Ευρώπη: Ενα ευοίωνο μέλλον για τη Γερμανία».
Ο πρώτος από τους δύο βασικούς άξονες του κειμένου θέσεων του CDU είναι ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την ένταξη στο ευρώ και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. Ομως, ο δεύτερος άξονας αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση στους εταίρους της χώρας: Κάθε μέλος της Ενωσης θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και εφόσον τους παραβιάζει θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά – με κυρώσεις έως και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ
Η ίδια η κυρία Μέρκελ στην ομιλία της τόνισε ότι η Ευρώπη διέρχεται «ίσως» με την κρίση του χρέους «την πιο δύσκολη ώρα της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε επισημαίνοντας: «Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της. Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική δοκιμασία και καλείται να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο – να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές στην ΕΕ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περισσότερη Ευρώπη».
Ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μία νέα Ευρώπη» διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη». «Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ. «Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας».
ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Η καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου κατά του ευρωομολόγου, δηλώνοντας πως «το ευρωομόλογο και η συλλογική ευθύνη του χρέους δεν θα οδηγήσουν σε λογικό και διατηρήσιμο μέλλον για την Ευρώπη».
Ζήτησε επίσης εκ νέου την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για εκείνους που καταπατούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιο σαφείς κανονισμούς εποπτείας των χρηματαγορών. Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Σαφές στίγμα για τις γερμανικές θέσεις έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γαλλική «Le Monde». O κ. Σόιμπλε ότι είναι παράλογο να τιμωρείται με πρόστιμο μία χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού που επιβάλλει η ΕΕ, αλλά να μένει ατιμώρητη μία χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Γιατί ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των Συνθηκών να μην έχει τις ίδιες δικαιοδοσίες με τον επίτροπο Ανταγωνισμού;
Γιατί να οδηγείται μία χώρα ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για μη εφαρμογή του δικαίου και όχι για παρέκκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας;» είπε ο κ. Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα. Ο ίδιος άλλωστε κατέστησε σαφές, στην ίδια συνέντευξη, ότι όποιος θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να το αποδεικνύει έμπρακτα.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις των πολιτών (της Γερμανίας) που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης όμως τις κατανοώ. Αλλωστε, η σύγχυση που επικράτησε στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες τους παρέχει επιχειρήματα. Η Γερμανία όπως και η Γαλλία θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αρκεί να το θέλει η Αθήνα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Μιλώντας αργότερα στο συνέδριο του CDU, ο κ.Σόιμπλε δήλωσε ότι Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις ενώ σημείωσε ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», το Βερολίνο έχει ήδη σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της Ενωσης θα εγκρίνουν μία «πιο αυστηρή» εκδοχή διαχείρισης οικονομικών κρίσεων εντός του 2012.
«Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις υπέρ μιας περιορισμένης αναθεώρησης της Συνθήκης που θα παρέχει στην ΕΕ περισσότερες εξουσίες σε βάρος των κρατών που αθετούν τους δημοσιονομικούς κανόνες» μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.
Κέρδος 15/11/2011 06:00