"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Αισιόδοξα μηνύματα για την εκταμίευση της έκτης δόσης


Αισιοδοξία για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκφράζουν κοινοτικές και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές -και όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- η επιστολή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έγινε δεκτή με ικανοποίηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα και στους εταίρους.

 Το Σάββατο εξάλλου, δημοσιεύθηκε η ανοικτή επιστολή του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. προς τον ελληνικό λαό στην εφημερίδα του κόμματος, Α1 την οποία κοινοποιεί σε Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και σε επικεφαλής των οργάνων της Ε.Ε. [Βλέπε άρθρο] . Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η επιστολή περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε «να μην υπάρχει άλλοθι για μη εκταμίευση της έκτης δόσης» του δανείου προς τη χώρα μας.

 

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, έχει λάβει την επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητεί η Ευρωζώνη ως προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

 

Όπως είπε ο κ. Μπαγί, η Επιτροπή εξετάζει αυτή την επιστολή, για να προσθέσει πως στην παρούσα φάση, δεν έχει κάποιο σχόλιο επί του περιεχομένου της, καθώς η επιστολή θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε ζητήσει επιστολές από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να διεξαχθεί συζήτηση μεταξύ των χωρών του ευρώ, οι οποίες και θα αποφανθούν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

 

Πάντως, κοινοτικές και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν αισιοδοξία για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου. Όπως σημειώνουν, το ζητούμενο ήταν να σταλεί η επιστολή με τη δέσμευση, κάτι που έγινε, ενώ σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο κι αυτό κρίνεται ικανοποιητικό δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται ως προς τους στόχους της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

 

Στο ίδιο πνεύμα και το σχόλιο διπλωμάτη μεγάλης χώρας της ευρωζώνης, ο οποίος ανέφερε ότι με την επιστολή που στάλθηκε εκπληρώνεται ο βασικός όρος που είχε τεθεί στις 7 Νοεμβρίου από το Eurogroup. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υποβληθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης κάποια ερωτήματα προς τον Ευ. Βενιζέλο από ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, τα όποια ερωτήματα ή ενστάσεις δεν θα φτάσουν σε σημείο να εμποδίσουν τη λήψη απόφασης για την αποδέσμευση της έκτης δόσης.

 

Πάντως, με δεδομένη την αναταραχή που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το Eurogroup να μην λάβει απόφαση για την έκτη δόση την Τρίτη.

 

Εκτός από το θέμα της έκτης δόσης στη συνεδρίαση της Τρίτης θα υπάρξει γενικότερη συζήτηση για την Ελλάδα σε συνέχεια των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Βενιζέλος θα κληθεί να ενημερώσει τους εταίρους για την πορεία των συζητήσεων με τους ιδιώτες επενδυτές για το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, καθώς επίσης και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

 

Την Τρίτη θα γίνει επίσης διεξοδική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου σχετικά με την αύξηση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι στιγμής η πρόοδος δεν κρίνεται ικανοποιητική, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τον τρόπο αύξησης των πόρων του ΕΤΧΣ μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

 

Τέλος, στη συνεδρίαση του Eurogroup o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, αναμένεται να παρουσιάσει το νέο «πακέτο» των προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή την Τετάρτη και μεταξύ άλλων προβλέπει την περαιτέρω εμπλοκή των Βρυξελλών στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς και την ενίσχυση της εποπτείας των χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου.

http://www.naftemporiki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s