"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πρώτη επαφή του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους


Αύξηση στρατιωτικής θητείας – πάγωμα Νέας Δομής

Του Σάββα Δ. Βλάσση

Την πρώτη του συνάντηση είχε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δημοσιογράφους, εν μέσω λιτού γεύματος.

Ο υπουργός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβερνήσεως συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο όπως ανέφερε, πρόκειται να συναντηθεί εντός των ημερών για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητός του. Εισαγωγικώς, αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικώς ότι είναι από τα λίγα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούν κανονικά, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας και της δυσχερούς οικονομικής καταστάσεως των τελευταίων ετών. Σημείωσε δε ενδεικτικώς ότι ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, από το 2009 έχει μειωθεί κατά 37%!

Σε συνάφεια με τις λειτουργικές δαπάνες και τις διεθνείς συμμετοχές της χώρας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αυτές μειώνονται με την ανάκληση προσωπικού σε δευτερευούσης σημασίας αποστολές. Ωστόσο η σημασία των διεθνών υποχρεώσεων δεν συζητείται, λόγω των οφελών σε στρατηγικό επίπεδο. Για να δοθεί μία εικόνα της οικονομικής επιβαρύνσεως που συνεπάγεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ότι αυτές ανέρχονται σε 119 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων το 50% αφορά καύσιμα των πολεμικών πλοίων που συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, ο ΥΕΘΑ είπε ότι η πρώτη του επίσκεψη ήταν στην Κύπρο, μια κίνηση με σαφή υψηλό συμβολισμό, δήλωσε ικανοποιημένος από την «επαφή ουσίας» που είχε με τον Ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών και σημείωσε ότι οι σχέσεις με την Ρωσία έχουν «παγώσει» σε όλα τα επίπεδα, πράγμα το οποίο σαφώς και δεν επιδοκιμάζει.

Στο θέμα της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε να τάσσεται απολύτως υπέρ της αυξήσεώς της, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η μείωση στους 9 μήνες. Διερωτήθηκε μάλιστα, τί προλαβαίνει να μάθει ένας στρατιώτης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Απέρριψε δε κατηγορηματικώς το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρώντας ότι οι πάντες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης λύσεως. Ο υπουργός κρίνει αυτονόητο ότι το μέτρο θα προχωρήσει ταυτόχρονα με την προσπάθεια καταργήσεως μονάδων των μετόπισθεν, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό επανδρώσεως των μονάδων των πρόσω.

Αναφορικώς με την Νέα Δομή Δυνάμεων ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι αυτή έχει «παγώσει» πλήρως, αναφερόμενος σε απόρριψη των προθέσεων του προκατόχου του για μεγαλύτερες επεμβάσεις, με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011 εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2011-2025, η οποία ως πρόταση του ΥΕΘΑ παρουσιάσθηκε στις 2 Ιουνίου στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής. Έκτοτε, εκκρεμούσε η έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ, πλην όμως μετά την ανάληψη των καθηκόντων ΥΕΘΑ από τον Π. Μπεγλίτη, αυτός απαίτησε επανεξέταση από τα Γενικά Επιτελεία, με περαιτέρω μείωση σχηματισμών, στρατηγείων κ.λπ. Σε αυτές τις κατευθύνσεις, η στρατιωτική ηγεσία ήταν κάθετα αρνητική.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα αρμοδιότητός του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ήδη έκανε μια πρώτη κίνηση όσον αφορά τα υποβρύχια Τύπου 214. Η υπόθεση αυτή κρίνεται ιδιόμορφη και το μήνυμα «παγώματος» από πλευράς υπουργού, έγινε, προφανώς, για λόγους πολιτικής τακτικής.

Ο υπουργός τόνισε ότι προήδρευσε των πρώτων, κατά την θητεία του, συνεδριάσεων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) και του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) και σύντομα πρόκειται να το επαναλάβει στην περίπτωση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου. Πρόκειται, όπως άφησε να εννοηθεί, για συμβολική κίνηση, η οποία αποβλέπει στον τονισμό της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει η πολιτική την στρατιωτική ηγεσία. Επίσης, επικοινωνιακά, ίσως δεν ήταν άσχετο το ότι προ της συναντήσεως με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αποστράτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s