"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Από τα στρατόπεδα θα εξάγουμε «Ηλιο» στους Γερμανούς; Τι προβλέπει το πρόγραμμα


Στα 3-4 δισ. ευρώ θα κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, το ετήσιο όφελος για την Ελλάδα από την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ηλιακής ενέργειας «Ηλιος».

Παρουσιάζοντας στη Βουλή το σχέδιο, εξήγησε ότι πρόκειται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ και ότι γι’ αυτό απαιτούνται 200.000 στρέμματα.

Όπως είπε, η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δισ. ευρώ για μια 25ετία, ενώ το όφελος της χώρας θα άγγιζε τα 3 έως 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την Ε.Ε. και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης, στο οποίο θα υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει στείλει επιστολές στους δημάρχους, ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε πως μέρος από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον τέως υπουργό Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταλειμμένα αεροδρόμια, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο ΥΠΕΚΑ σημείωσε ότι σήμερα επιχειρείται να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν τη γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης επεσήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε «φιάσκο τύπου Αστακού», παρ’ όλα αυτά είπε πως είναι καλοδεχούμενο, αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων.

Ο ίδιος έθεσε ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, την ισχύ του δικτύου, τη συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α. οι οποίοι – όπως είπε – αν δεν απαντηθούν θα οδηγήσουν σε «φιάσκο τύπου αστακού».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτήματα για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.

www.onalert.gr

One thought on “Από τα στρατόπεδα θα εξάγουμε «Ηλιο» στους Γερμανούς; Τι προβλέπει το πρόγραμμα

 1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΤΙ ΤΟ 2020 ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.(ΑΠΕ)
  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΜΕΓΑΒΑΤ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΘΑ ΠΙΣΤΟΝΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
  ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ (ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ (ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ) ΑΛΛΙΩΣ ΙΣΩΣ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. (ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ).
  ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.
  Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.
  ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 10% ΕΠΑΝΩ ΠΑΛΙ!
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΛΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ)
  ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
  ΔΙΚΑΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ.
  ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s