"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Φιλέλληνες

«Ellada, agapi mou»


Μαρία Δημητρίου

Στους λόγους που πρέπει η Ευρώπη να αγαπά την Ελλάδα αναφέρεται ο καθηγητής Etienne Roland. Ζητά να μην αφεθούν οι τεχνοκράτες να την εξευτελίζουν και να τη γονατίζουν

Μαρία Δημητρίου

Σε άρθρο του στην Γαλλική εφημερίδα «Le monde» με τίτλο «Ellada, agapi mou» ο Etienne Roland, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής της ελληνικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris I Panthéon  καυτηριάζει την εικόνα που δίνεται για την χώρα μας.

O καθηγητής εκφράζει, τη δυσαρέσκεια του για τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας την οποία χαρακτηρίζει κοιτίδα του πολιτισμού.

«Αισθάνομαι βαθιά ταπεινωμένος, όταν μία εφημερίδα τολμά να ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα είναι μία» χώρα ίσως λιγότερο «ευρωπαϊκή» απ’ ότι φαίνεται», σημειώνει και προσθέτει:

«Είμαι ταπεινωμένος, όταν οι Γάλλοι συμπατριώτες μου κάνουν αυτό το κακό στην ιστορία και παρουσιάζουν το μύθο του Έλληνα ψεύτη και πονηρού«.

Στη συνέχεια ο κ. Roland, εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα είναι περισσότερο ευρωπαϊκή από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν θα σταθώ παρά σε μερικά σημεία.

Αν η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Οι Γερμανοί ή η δόλια Αλβιόνα, της οποίας ο πιο μεγάλος της ποιητής Byron, έχει ήδη κατηγορηθεί για την λεηλασία της χώρας του Ομήρου;

Πιο Ευρωπαϊκή είναι η Αγγλία που δεν θέλει καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως σε εκείνες τις χώρες που της στοιχίζουν χρήματα;

Δεν είναι αυτή που έφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου προκαλώντας έναν κατακλυσμό, τον οποίο η χώρα επρόκειτο να πληρώσει πολύ ακριβά. Και αυτό έγινε στη χώρα που μπορεί μάλιστα να καυχηθεί για την αντίσταση της  κατά της ναζιστικής κατοχής», αναφέρει ο κ. Rolland.

Θεμέλιο η ελληνική κουλτούρα

Ο καθηγητής εξηγεί τους λόγους ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήθελε την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη και πάλεψε γι’ αυτό.

«Ο Ντ’ Εστέν ήθελε να επιστρέψει την Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή, λέει, η δημοκρατία και η κουλτούρα προέρχονταν από αυτή την χώρα. Ίσως, να υπήρχαν περισσότερα να πούμε για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, τη δουλεία και τον ιμπεριαλισμό.

Αλλά η έμφαση είναι σε λάθος σημείο, γιατί το πρόβλημα δεν είναι να γνωρίσουμε που γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική κουλτούρα, ας την πούμε ελληνορωμαϊκή, είναι το μοναδικό θεμέλιο μέσα σε μία ιστορία που δημιουργήθηκε μέσα σε αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους.

Αυτή η διάσημη ελληνική κουλτούρα έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα όπως και τις τέχνες, τους κλασσικούς μας του 17ου αιώνα και εμπότισε τις ελίτ του 18ου αιώνα ανά τον κόσμο.

Ο 19ος αιώνας έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο στην εξάπλωση των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων δημιουργώντας ένα ρεύμα «νεο-κλασσικό» που το ξαναβρίσκουμε στο Εδιμβούργο- το οποίο ήταν ένα από τα κέντρα και όπου ήθελαν να χτίσουν έναν Παρθενώνα», σημειώνει.

Υπάρχει κράτος χωρίς χρέη;

Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στις επιδόσεις της Ελλάδας στις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και στους μεγάλους Έλληνες του 20ου αιώνα, καλεί τους επικριτές της χώρας μας να αναρωτηθούν αν υπάρχει κράτος χωρίς χρέη.

«Όσο για τις κατηγορίες για απάτη και σπατάλη, ποια χώρα δεν σπατάλησε δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσφατα;» αναρωτιέται, και καταλήγει ζητώντας να μην αφήνουμε τους τεχνοκράτες να γονατίζουν τους φίλους μας.

«Δεν σημαίνει κάτι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή, δεδομένου ότι τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υπάρχουν χωρίς τον ελληνισμό.

Ανακαλούμε ότι η Ευρώπη είναι μία φοινικική πριγκίπισσα που την απήγαγαν οι Κρήτες, δημιουργώντας συγκρούσεις ανάμεσα στην Δύση και στην Ανατολή.

Η Ευρώπη έχει επίσης ανατολίτικες ρίζες. Η Ευρώπη δεν υπάρχει για να θεμελιώσει τράπεζες και τραπεζίτες, υπάρχει για να θεμελιώσει μία κουλτούρα και μία κουλτούρα ελληνική είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν. Δυστυχώς υπάρχουν πια πολύ λίγα!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ας μην αφήνουμε τους τεχνοκράτες να γονατίζουν τους φίλους και αδερφούς μας και ακόμα λιγότερο να τους εξευτελίζουν και να μας εξευτελίζουν».

news247.gr

8 thoughts on “«Ellada, agapi mou»

 1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΦΥΣΙΚΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ.
  ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ κ.ROLAND, ΟΛΟΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΣΟΦΟΣ!
  ΧΡΗΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΗΣΕΙΣ ΟΤΙ Η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ.
  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΜΑΣ……..ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΣ!!!
  (ΟΛΕΣ ΟΙ «ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ» ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΙΠΕΙΣ / ΠΛΗΜΕΛΕΙΣ / ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ)
  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!!
  ΖΗΤΩ Η ΜΕΚΕΔΟΝΙΑ!!

 2. ΚAΤΣΕ ΡΕ EPONYME ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟΝ ΑΠΟΠΕΡΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗΣ
  ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.

 3. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 4. @2
  ΤΟΝ ΑΠΟΠΕΡΝΩ ΕΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ. ΑΧΝΑ!
  ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΛΟΓΙΟΣ, ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
  ΠΕΣ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗΜΗ!
  ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ.

 5. @ 4 ΜΟΝΟ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ? ΑΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΗΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΟΥΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ???????????????

 6. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΡΩΝΕ ΨΩΜΑΚΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΣΕ ΧΩΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΛΟΓΑΚΙΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ.
  ΥΓ.ΤΙ ΣΟΪ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΣΕ ΤΑΥΡΟ, ΔΙΑ.

 7. @5
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ.
  ΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ (ΕΠΙΜΕΛΩΣ) ΤΙΠΟΤΑ, ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.
  ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΩ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ!
  ΘΑΝΟ……ΜΗΝ ΜΑΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  ΜΗΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΟΥ!!
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ* ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!!
  *ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΠΡΙΝ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΙΟΙ ΠΟΥ ΜΙΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
  ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!
  ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ, ΤΟΥΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ,ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΚΑΙ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.
  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΠΟΠΑΙΡΝΩ ΤΟΝ «ΦΟΥΚΑΡΑ» ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:
  http://greeknation.blogspot.com/2011/12/blog-post_8715.html

 8. ΥΓ:
  ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΙΣΙΓΚΕΡ, ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΙΣΙΓΚΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ (ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ).
  ———–
  ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΤΑΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΣΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΑ «ΞΕΧΑΣΕΙ» ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΔΟΛΟ.ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΠΑΛΙ ΔΟΛΟ.
  ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΤΟΥΡΙΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΕΜΑ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s