Σταθερή «πίεση» από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και πιο συγκεκριμένα Αεροπορία και Ναυτικό, ασκείται στο Αιγαίο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
Όπως επισημαίνει το »Defencenet», σε μια ιδιαίτερης σημασίας κίνηση το τουρκικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και η τουρκική Αεροπορία κατά την διάρκεια της νύχτας, προχώρησαν σε σειρά επιθετικών ενεργειών, ενέργειες και προκλήσεις οι οποίες –και ως είθισται- μένουν αναπάντητες.
Την αρχή έκανε το τουρκικό Ναυτικό που με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας αλωνίζει ανενόχλητο σε όλο το FIR Αθηνών και τον ΕΕΧ, διατηρώντας σταθερή την «πίεση» για την αλλαγή του status-quo στον Αιγαιακό χώρο.
Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων από αεροσκάφη του τουρκικού Ναυτικού είχαμε όταν δύο CN-235MPA ναυτικής συνεργασίας όργωσαν κυριολεκτικά το κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών να τα συνοδεύουν ή τουλάχιστον να είναι σε απόσταση όπου θα μπορούσαν να επέμβουν, στην περίπτωση όπου τυχόν θα έσπευδαν ελληνικά μαχητικά φτάνοντας σε πολύ κοντινή απόσταση.
Έτσι τα δύο CN-235 πραγματοποίησαν 10 συνολικά παραβιάσεις του ΕΕΧ (αριθμός ρεκόρ) και 3 παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
Στη συνέχεια η τουρκική Αεροπορία με 6 μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησε 1 παράβαση του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του ΕΕΧ τις πρώτες νυχτερινές ώρες σήμερα.
Η Τουρκία δεν φείδεται ούτε μέσων αλλά ούτε και ξεχωριστών μεθόδων για να δηλώνει σταθερά την παρουσία της ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού ο οποίος διχοτομεί ουσιαστικά το Αιγαίο.
Έτσι είτε με νυκτερινές παραβιάσεις, με εμπλοκές, με υπερπτήσεις, με διάπλους πολεμικών σκαφών και προσφάτως με αεροσκάφη του Ναυτικού έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν την παρουσία τους σε συχνότητα στο Αιγαίο περισσότερο από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις!
Τα αεροσκάφη εκτός από τις εισόδους που πραγματοποιούν στο κεντρικό Αιγαίο, πραγματοποιούν και καταγραφές του στόλου του ΠΝ αλλά και αποτύπωση όλων των εμπορικών πλοίων της Ανατολικής Μεσογείου με το σύστημα Automatic Identification System (AIS).
