"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / ΙΡΑΝ

ΗΠΑ: Μετρούν αντίστροφα για την επίθεση στο Ιράν


Image

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αντίστροφη μέτρηση για μια αμερικανική επέμβαση στο Ιράν έχει ξεκινήσει ήδη και το μόνο ερώτημα που φαίνεται πως απομένει είναι… το πότε ακριβώς αυτή θα γίνει.

Όλα φαίνεται πως κρέμονται από μια λεπτή κλωστή καθώς οι απειλές του Ιράν για αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ αυξάνονται σε συχνότητα, και η διοίκηση του 5ου Αμερικανικού Στόλου ανταπάντησε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχτεί παρακώλυση της κυκλοφορίας προς και από τον Περσικό Κόλπο. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αντιδρούν στις απειλές του Ιράν.

 

Ο αρχηγός του ιρανικού Ναυτικού ναύαρχος. Habibollah Sayyari δήλωσε σήμερα πως το Ιράν έχει τον ουσιαστικό έλεγχο των στενών και πως είναι ιδιαίτερα εύκολο να κλείσει τα στενά του Χορμούζ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που το Ιράν απευθύνει απειλή για τον αποκλεισμό των στενών. Μόλις εχθές ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης  Mohamed Reza Rahimi είχε απειλήσει για το ίδιο σε περίπτωση που η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου.

Την ουσιαστική «σηματοδότηση» πάντως για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης έδωσε το Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική CFR (Council of Foreign Affairs)  με τεράστια επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, σε άρθρο του με τίτλο «Είναι καιρός να χτυπήσουμε το Ιράν».

Το CFR είναι ένας αμερικανικός μη-κερδοσκοσπικός οργανισμός «δεξαμενής σκέψης», ο οποίος ιδρύθηκε το 1921 με έδρα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και οι δημοσιεύσεις του θεωρούνται πως εκφράζουν στο σύνολό τους  τις μελλοντικές κινήσεις των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, όντας το «κέντρο γνώμης» με τη μεγαλύτερη επιρροή  στην αμερικανική κυβέρνηση.

Έτσι σε άρθρο του που κυκλοφορεί στη διμηνιαία έκδοσή του Foreign Affairs.Journal για τον «Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ο αρθρογράφος Matthew Kroenig πρώην συνεργάτης του αμερικανικού Πενταγώνου προτείνει την πραγματοποίηση επίθεσης στο Ιράν τώρα, πριν το τελευταίο αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

«Η αλήθεια είναι ότι ένα στρατιωτικό κτύπημα με στόχο την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εάν υπολογιστεί σωστά, θα μπορούσε να απαλλάξει την περιοχή αλλά και τον κόσμο από μια πραγματική απειλή και να βελτιώσει δραματικά σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Kroenig.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο πρώην σύμβουλος του αμερικανικού  Πενταγώνου σημειώνει:

«Οι σκεπτικιστές επικαλούνται πως μια επίθεση στο Ιράν, θα αποτύχει, αλλά και αν ακόμη επιτύχει αυτή θα πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύγκρουση και μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Αυτό όμως που οι τελευταίοι δεν μπορούν να καταλάβουν είναι η πραγματική απειλή που ένα πυρηνικό Ιράν μπορεί να αντιπροσωπεύσει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Και οι ζοφερές προβλέψεις μιλούν πως η «θεραπεία» θα είναι κατά πολύ χειρότερη από την «αρρώστια» την ίδια. Αυτό ερμηνεύεται πως η μια επίθεση στο Ιράν θα είναι τόσο κακή ή κα;ι χειρότερη από το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Δεν είναι όμως μόνο το άρθρο  του Kroenig το οποίο παρακινεί την αμερικανική προεδρία στην πραγματοποίηση επίθεσης στο Ιράν. Μια σειρά από άλλα δημοσιεύματα συγκλίνουν στην εκτίμηση  ότι κάτι σημαντικό προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο σχεδιασμός της επίθεσης

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στους κύκλους του Πενταγώνου και του αμερικανικού ΥΠΕΞ επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων:

Οι ΗΠΑ θα σχηματίσουν μια συμμαχία που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της περιοχής οι οποίες απειλούνται από ένα πυρηνικό Ιράν. Και αυτό σημαίνει πρακτικά όλες εκτός από τρεις: Τουρκία, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία οι οποίες τουλάχιστον επίσημα θα μείνουν έξω από τις επιχειρήσεις.

Αποκλεισμό του Ιράν από αέρα και θάλασσα με σκοπό να σταματήσει κάθε εμπορική κίνηση προς και από το Ιράν.

Επιλεγμένα κτυπήματα  στρατηγικής υφής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν  αλλά και άλλους στρατηγικούς στόχους.

Εκτεταμένες δολιοφθορές στο έδαφος του Ιράν, από αντιστασιακές ομάδες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν όπου κατ΄ εκτίμηση καταστράφηκαν τουλάχιστον 400 πύραυλοι κόστισαν τη ζωή στον επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν και παραλίγο να κοστίσουν τη ζωή στον Ιρανό πρόεδρο Ahmadinejad αλλά τον θρησκευτικό ηγέτη Khamenei.

Παρεμβολές σε όλα τα κυβερνητικά ΜΜΕ, κυβερνοπόλεμος μέσω του διαδικτύου και πιθανότατα χρήση Η/Μ με στόχο το δίκτυο παροχής ενέργειας.

Στόχος επίσης εκτός από την καταστροφή των πυρηνικών υποδομών του Ιράν θα είναι και το καθεστώς της χώρας.

Αν και δεν ομολογείται ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας των Ahmadinejad και Khamenei εντούτοις η ανατροπή του καθεστώτος και η αναρρίχηση στην εξουσία άλλων πιο μετριοπαθών στοιχείων και οι οποίοι δεν θα είναι πιστοί οπαδοί της ιδεολογίας Khomeini, κάποιοι που θα μπορούσαν να έρθουν σε ένα έλασσον επίπεδο συνεννόησης με την διεθνή ατομική επιτροπή.

Κάθε προσπάθεια για εδαφική επέμβαση θα πρέπει να αποφευχθεί, πιθανή όμως κίνηση του Ιράν κατά γειτόνων του θα αποκρουστεί.

Από τους Αμερικανούς εκτιμάται πως καμιά χώρα της περιοχής δεν θέλει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα τα οποία κάποτε θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ, της Τουρκίας ή της Σαουδικής Αραβίας ή ακόμη και εναντίον του Ιράκ.

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι αποφασισμένος για την πραγματοποίηση επίθεσης  καθώς δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που άφησε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

9 thoughts on “ΗΠΑ: Μετρούν αντίστροφα για την επίθεση στο Ιράν

 1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΡΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ (ΘΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΙΔΙΑ.
  ΒΛΕΠΩ ΤΟ CFR ΟΛΙΓΟΝ ΑΦΕΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΨΙΑΣΤΕΙ!!

 2. ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΡΕΣΤΗ, ΑΛΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ.
  ΦΥΣΙΚΑ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΘΑ ΠΑΕΙ 3 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

 3. ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ (ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ).
  ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ….., ΘΕΛΟΥΝ!!

 4. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΙΡΑΝ ΘΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑ ΦΘΗΝΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΝΑ ΜΠΕΤΟΝΑΚΙ…

 5. @6 ΓΙΑΤΙ ΤΖΑΜΠΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙ;ΤΕΤΟΙΟ ΤΖΑΜΠΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ Ή ΤΟ ΙΡΑΚ.

 6. @7
  ΠΡΟΤΙΜΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ Η ΙΔΙΑ.
  ΚΙ ΩΜΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΠΥΡΚΑΛ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΤΙ ΠΥΡΟΜΑΧΗΚΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΩΣ 2 (ΔΥΟ) ΛΕΠΤΑ!
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ INTERNET ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!
  ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΓΙΛΕΚΑ, ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΦΕΡΑΝ 98 F16 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΑΒ) ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΑΤΙ ΛΕΕΙ)….[Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΙΑΧΝΕΙ Φ16!! ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!! ΦΙΑΧΝΕΙ Φ16!! ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ!! ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΕΜΑΣ!!!] ,
  ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΥΡΑΥΛΩΝ,ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ UAV ΤΟ ΠΗΓΑΣΟΣ.
  ΜΗΝ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 100%
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙΣ.
  ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΟΥ ΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ 10 ΧΩΡΕΣ. Ε ΛΟΙΠΟΝ? ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ.
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΥΤΑΡΚΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s