"Greek National Pride" blog / Τουρκία / OIKONOMIA

Σκάει η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας; – Οι επιπτώσεις στην άμυνα


Σαφή σημάδια υπερθέρμανσης δείχνει η τουρκική οικονομία, με ένα «κραχ»  να θεωρείται πολύ πιθανό ακόμα και εντός του 2012!

Τα στοιχεία που μεταδόθηκαν πριν λίγο από την εποπτική αρχή του κλάδου BDDK είναι εφιλαλτικά σε ότι αφορά την συνολική προοπτική της τουρκικής οικονομίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών υποχώρησαν 10,4% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 στα 18,26 δισ. λίρες ($9,7 δισ.) καθώς τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας μείωσαν τα περιθώρια και αυτό παρά το γεγονός ότι οι χορηγήσεις δανείων συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της κεντρικής Τράπεζας!

Αύξηση χορήγησης δανείων και μείωση κερδών των τραπεζών, είναι ένας πολύ κακός οιωνός.

 

Image

Σε όλα αυτά προστίθενται και οι πληροφορίες για την υγεία του Ρ.Τ.Ερντογάν και η αύξηση της έντασης της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ νέο-οθωμανών και κεμαλικών και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το 2012 μπορεί στην Τουρκία να έχουμε σεισμικές εξελίξεις…

Σε ότι αφορά τα δάνεια των τουρκικών τραπεζών αυξήθηκαν 35,5% στα 675,6 δισ. λίρες ιτο Νοέμβριο, ενώ η αύξηση είναι μόλις κατά τι  μικρότερη από την κατά 37,5% άνοδο που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο επιβεβαιώνει το γεγονός πως ο ρυθμός αύξησης των δανείων παραμένει πολύ υψηλός  και δεν έχει καμία σχέση με το στόχο του 25% που έχει θέσει η Άγκυρα για το 2011.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης των δανείων είναι κλασικό σημάδι υπερθέρμανσης και το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η συγκράτησή του, είναι ακόμα χειρότερο σημάδι: Σημαίνει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αποσοβήσει αρνητικές καταστάσεις.

Τα άσχημα μαντάτα έχουν φτάσει και στην Ελλάδα, όπου η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας κρίνεται από την κερδοφορία της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και έχουν προκαλέσει «κρύο ιδρώτα» στο επιτελείο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

«Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία μοιάζει με αυτή που βρισκόταν η ελληνική στις αρχές του 2008. Ίσως χωρίς του ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, αλλά και χωρίς το χαμηλό βάθος της σε επίπεδο καταναλωτικής δύναμης» υποστήριζε τραπεζίτης ο οποίος είναι άριστος γνώστης των οικονομικών δεδομένων της γειτονικής χώρας.

Κατά τον ίδιο τραπεζίτη «Αν η Εθνική δεν καταφέρει να ξεφορτωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα την Finansbank, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα, κρίσιμο θα έλεγα»…

Η εξήγηση για τη στροφή των Τούρκων στο εύκολο χρήμα που τους προσφέρεται μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό είναι ότι μετατρέπονται σιγά-σιγά σε αδηφάγους καταναλωτές. 

Οικονομικοί αναλυτές και τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν πως η εκρηκτική αύξηση των καταναλωτικών δανείων έχει τροφοδοτήσει μια ανησυχητική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας, το οποίο έκλεισε στο τέλος του 2011 σε ποσοστό 8% του συνολικού ΑΕΠ!

Μία οικονομική κρίση που θα είχε τον χαρακτήρα «ξεφουσκώματος» της τουρκικής οικονομίας (που αυτήν την στιγμή είναι δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως μετά την Κίνα) θα είχε και απόλυτα αρνητικά αποτελέσματα στην τουρκική εξοπλιστική προσπάθεια, όχι τόσο σε επίπεδο προμήθειας υλικών από το εξωτερικό, αλλά εγχώριας ανάπτυξης μιας σειράς οπλικών συστημάτων, όπως το άρμα μάχης ALTAY, η φρεγάτα TF-2000 και πλήθος άλλων συστημάτων που αναπτύσσει η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Και επειδή η κρίση θα πλήξει πρώτα τον τραπεζικό κλάδο θα τεθούν πιεστικά προβλήματα ομαλής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών που έχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά χρονοδιαγράμματα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

6 thoughts on “Σκάει η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας; – Οι επιπτώσεις στην άμυνα

  1. ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΘΟΡΥΒΟ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΝΑΧΩΡΙΟΜΣΤΕ,ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ, ΧΑΙΡΩΜΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΨΑΧΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΘΕ!!
    ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΕΙ, ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΕΛΙΚΑ!!!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΥΡΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

  2. EFOSON OMOS DEN EPIBEBAIO8EI AUTO,APO ALLH EKTOS DEFENCENET PHGH MALLON AKURH H EN LOGO EIDHSH….EPONUME KAPOIA ALLH PLHROFORIA EPI TOUTOU AN EXEIS XORIS FUSIKA THN PAREMBOLH TOU DEFENCENET,SE PARAKALO POLU NA MAS THN PARA8ESEIS…EUXARISTO.

    FILIKA ORESTHS

  3. ΔΕ ΣΚΑΕΙ ΑΠΛΑ Η ΚΡΙΣΗ… ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ.. ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΟ ΠΑΤΗΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΑ ΜΟΓΓΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ)!!!!! ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ… ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.. ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ… ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΣΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΑΜ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΗ…!!!

  4. ΟΡΕΣΤΗ ΔΕΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΦΑΝΤΑΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ!ΘΑ ΤΡΕΞΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΓΙΑΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
    http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=imf8217s-forecast-on-turkey-far-from-reality-economists-think-2011-09-23

  5. @2
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
    ΤΟ ΟΤΙ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ!
    ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΜΩΣ………………
    @3
    ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ, ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΩΝ, ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΚΛΩΤΣΙΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!! (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ).
    @4
    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΦΩΝΑΞΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΛΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΒΟΣΚΕΙ ΒΕΝΤΕΤΑ.

  6. ISOS KAI NA EXEI DIKIO O SKEPTOMENOS..PANTOS TO LEO KAI TO KSANALEO..OUTE H ELLADA STHN OUSIA KUBERNIETAI APO ELLHNES OUTE H TOURKIA APO TOURKOUS…OLA EINAI ME8ODEUMENA APO TRITOUS…TIPOTE DEN EINAI TUXAIO..OTI APOFASISOUN OI ISXUROI THS GHS EMEIS DEN EXOUME THN DUNAMH[H KALLITERA THN BOULHSH] NA ALLAKSOUME TA SXEDIA TON DUNATON THS GHS OSON AFORA THN PERIOXH MAS..OTI EINAI NA GINEI AS GINEI….

    FILIKA ORESTHS

Σχολιάστε