Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Η ανταλλαγή ομολόγων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση (το περίφημο PSI, δηλαδή…) είναι μια διαδικασία που θα υποχρεώσει τους δανειστές να διαγράψουν περισσότερα από εκατό δισ. ελληνικού χρέους. Ούτε ένα, ούτε δέκα, ούτε είκοσι… Εκατό δισ.!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάποιοι υπερχρεωμένοι μπατίρηδες ζητούν να τους χαριστεί ένα μεγάλο μέρος από χρήματα που δανείστηκαν και δεν μπορούν πληρώσουν. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
Προφανώς δεν είναι μια συνήθης μέθοδος συναλλαγών. Για να το πω απλά: χάρη μας κάνουν! Και γι’ αυτό η χάρη αντιμετωπίζεται από όλους (και από την Ευρωπαϊκή Ενωση…) ως μια έκτακτη περίπτωση που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ,ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,ΤΟΥ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ,ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΩΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΑ 350 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ;ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΟΒΑΝ ΕΤΣΙ 100 ΔΙΣ.ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΟΒΑΝ 30 ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΣΑΝ ΧΑΡΗ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ,ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΡΕ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ!ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ «ΕΠΑΧΘΗ ΔΑΝΕΙΑ» ΓΙΑ «ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ;ΣΕ ΜΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ,ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ….ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΣ.ΤΕΛΟΣ,ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ;ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΟΥΜΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΑΜΙΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ,ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ……ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ.