"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε.

Παρατείνεται η αγωνία για την εξέλιξη του PSI


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI - νέα συνάντηση την Τετάρτη

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το IIF για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς ούτε και χθες υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα και ήδη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη.
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα που δίνει το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) όπου με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος δεν έχουν καταλήξει σε μια εποικοδομητική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που υποβλήθηκε από την επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών –η οποία περιλαμβάνει μια πρωτοφανή ονομαστική μείωση 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές και έως 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση χρέους– δεν έχει οδηγήσει σε μια εποικοδομητική απάντηση συνολικά από όλα τα μέρη, συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Charles Dallara του IIF και του Jean Lemierre της BNP Paribas SA.

«Υπό τις συνθήκες αυτές, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ευελπιστούμε ωστόσο, ότι η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να οριστικοποιηθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου και με βάση το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ. Charles Dallara και Jean Lemierre, συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, συνεχίστηκαν και χθες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες – κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης», ενώ συμπληρώνουν πως «η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».

Υποχρεωτική συμμετοχή

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί πλέον το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής, ενώ η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το ΔΝΤ να αντιπροτείνει κατά τη διαπραγμάτευση με το IIF χαμηλότερα επιτόκια (πέριξ του 3%) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Ουσιαστικά Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ, απειλούν τους ιδιώτες ότι αν δεν εξασφαλισθεί υψηλή συμμετοχή όπως διαφαίνεται, θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για εθελοντικό κούρεμα προχωρώντας σε υποχρεωτικό κούρεμα, το ύψος του οποίου θα είναι μεγαλύτερο του 50%.

Από την πλευρά των ομολογιούχων οι μεν τράπεζες δέχονται έστω και με βαριά καρδιά τους όρους του PSI plus, όχι όμως και τα hedge funds, που από τον Οκτώβριο και έπειτα έχτισαν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αγοράζοντας σε εύρος τιμών μεταξύ 19 με 42 και ανοίγοντας την ίδια στιγμή θέσεις προστασίας κινδύνου μέσω CDS.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής τόνιζε στο Reuters ότι «η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί να κατατεθεί νομοθετική διάταξη, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για το PSI, με βασικό μέλημα να συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου η τελική συμφωνία που θα προκύψει». Ερωτηθείς για το ύψος της δεύτερης δανειακής σύμβασης, ο Αμαντέου Αλταφάιγ δεν απάντησε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το PSI. «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος θα ήταν πρόωρη», είπε.

http://www.express.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s