"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδήμος: «Είμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης»


«Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια», τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

«Η εφαρμογή του προγράμματος και το νέο χρηματοδοτικό πακέτο θα συντελέσουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτές οι προϋποθέσεις, αποτελούν την αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να επιστρέψει η χώρα μας σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Σε μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση και την Έρευνα», ο Λουκάς Παπαδήμος εξηγεί ότι «το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί πια να θεμελιώνεται στον υπερδανεισμό του κράτους, την υπερκατανάλωση και τη διόγκωση του εισαγωγών. Πρέπει αντίθετα να στηρίζεται σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις, στην υψηλή ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, στην οικοδόμηση ποιοτικού ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην σταματούμε στιγμή να εργαζόμαστε για την παιδεία, ώστε στο τέλος της κρίσης η νέα γενιά να είναι έτοιμη».


Ολόκληρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού:

 

Κυρίες και Κύριε Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Επείγουσες υποχρεώσεις, που αφορούν την εθνική διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση, με κρατούν μακριά από την εκδήλωσή σας.

Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Θα ήταν ένα σημαντικό διάλειμμα από την εθνική διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση. Η παρουσία σας εδώ δίνει σε όλους μας μεγάλη δύναμη κι ελπίδα. Γιατί αντιπροσωπεύετε μια δημιουργική δύναμη της κοινωνίας μας: τη δύναμη της γνώσης, της μάθησης και της αριστείας. Διαμορφώνετε την προοπτική, θα έλεγα και την εγγύηση, ότι ναι, θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση.

Όπως ξέρετε, βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια. Η εφαρμογή του προγράμματος και το νέο χρηματοδοτικό πακέτο θα συντελέσουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. 

Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν την αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να επιστρέψει η χώρα μας σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. 

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί πια να θεμελιώνεται στον υπερδανεισμό του κράτους, την υπερκατανάλωση και τη διόγκωση του εισαγωγών.

Πρέπει, αντίθετα, να στηρίζεται σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις, στην υψηλή ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, στην οικοδόμηση ποιοτικού ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην σταματούμε στιγμή να εργαζόμαστε για την παιδεία, ώστε στο τέλος της κρίσης η νέα γενιά να είναι έτοιμη. 

Παντού στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που μοχθούν, δημιουργούν, καινοτομούν, αριστεύουν. Νέοι άνθρωποι, μαθητές, φοιτητές από κάθε γωνία της πατρίδας, καθώς και αφοσιωμένοι λειτουργοί της εκπαίδευσης: δάσκαλοι, καθηγητές και ερευνητές. 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, οι αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάνουν την προσπάθειά τους ακόμα πιο αξιέπαινη, ιδίως όταν είναι συλλογική. 

Αυτούς θα ήθελα να τιμήσω σήμερα μαζί σας. Για αυτήν την Ελλάδα, της αριστείας, των ευκαιριών και της αξιότητας, πρέπει να μοχθούμε όλοι. Χρειαζόμαστε όλοι καλές πρακτικές, και παραδείγματα μιας Ελλάδας που προσπαθεί, συνεργάζεται, οργανώνεται, δημιουργεί και πετυχαίνει. 

Στην Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες της, και στον κόσμο της εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, της έρευνας, της τεχνολογίας και της διά βίου μάθησης απευθύνω τα συγχαρητήρια, τις ευχές και τους θερμούς μου χαιρετισμούς.

http://www.tanea.gr

One thought on “Παπαδήμος: «Είμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s