"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΡΟΙΚΑ

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς


 
 
 

«Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Στο Μαξίμου βρέθηκαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης για την κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Η σύσκεψη είχε διάρκεια περίπου πέντε ωρών. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, άφησε να εννοηθεί πως δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ δήλωσε πως η σύσκεψη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει την Ευρώπη. Αύριο, θα υπάρχει συνέχεια».

«Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για συμφωνία σε βασικά θέματα, ενώ ανέφερε πως η συνάντηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο (Δευτέρα) προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.»

Συσκέψεις και συζητήσεις

Μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για αργά το βράδυ της Κυριακής, υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, προκειμένου να συζητηθούν τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Έκτακτη σύσκεψη και στο ΛΑΟΣ (με τα στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση και τους στενούς συνεργάτες) συγκάλεσε και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, με αντικείμενο τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας.

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν, το απόγευμα της Κυριακής, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ – οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI – για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Αργότερα, ο κ. Παπαδήμος θα είχε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τρόικας, παρόντων των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Στις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις, οι επικεφαλής της τρόικας επέμειναν στις απαιτήσεις τους για μείωση μισθολογικού κόστους, παρά τις επισημάνσεις του κ. Κουτρουμάνη για πρόκληση οικονομικής «τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s