"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι τέσσερα σενάρια για τις μειώσεις στις συντάξεις.Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται την Τετάρτη να λάβουν τις τελικές αποφάσεις – Νέα σύσκεψη από τις 21:30 στο Μέγαρο Μαξίμου Παπαδήμου – Βενιζέλου – τρόικας


Στο τραπέζι τέσσερα σενάρια για τις μειώσεις στις συντάξεις

Αγκάθι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

 Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνηςαποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Αναβάλλεται για την Τετάρτη το πρωί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της συνάντησης, γεγονός που μαρτυρά την ένταση και τις δυσκολίες της διπραγμάτευσης. Όπως μεταδίδεται όμως από ανώτατες κυβερνητικές πηγές τα κείμενα της συμφωνίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να μελετήσουν τις ακριβείς διατυπώσεις προτού μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα σύσκεψη με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ενστάσεις της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της τρόικας προς τις κύριες συντάξεις. Στη σύσκεψη πάντως συμφώνησαν όλοι ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο ικανοποιητική και ότι δεν πρέπει να θιχθούν με κανέναν τρόπο οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να μεταφέρει τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να ενημερώνεται για τις απόψεις τους.

Από τις 9:30 το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιείται  σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Παπαδήμο με τον κ. Βενιζέλο και την τρόικα.       

Από ότι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση της συμφωνίας (του γενικού πλαισίου της από το οποίο το πιθανότερο είναι να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθείμε τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση για τη συνεισφορά των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στις 18:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό για το PSI η οποία και ολοκληρώθηκε στις 21.00 το βράδυ.


Τα σενάρια για επικουρικές και κύριες συντάξεις

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

http://www.tovima.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s