"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ


του Σάββα Ιακωβίδη*

Να ζήσουμε ξανά ελληνικά, δηλαδή ηρωικά.

Να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στο παρελθόν μας, στην ιδέα του έθνους μας!

Αποτοξίνωση!

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις πολιτικές μικρότητες και ας ξεχάσουμε προς στιγμήν την οικονομική κρίση.

Ας μεριάσουμε να περάσουν οι πραγματικοί πνευματικοί άνθρωποι και ο ζείδωρος, ακομμάτιστος αλλά γνήσια πατριωτικός και εθνικός λόγος τους.

Αναφερόμαστε στην ομιλία που ο γνωστός Έλληνας φιλόλογος, συγγραφέας και ιστορικός, Σαράντος Καργάκος, έδωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2012 στη Λευκωσία.

  Με αιχμηρές τοποθετήσεις και σκληρές παρατηρήσεις, ο Σ. Καργάκος ορθοτόμησε τις διαστάσεις της βαθύτατης κρίσης, που ο Ελληνισμός περνά σήμερα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

«Σήμερα όχι η Ελλάς, αλλά ο Ελληνισμός», είπε, «είναι παντού ντροπιασμένος. Χάσαμε όλες τις διπλωματικές μάχες, χάσαμε το επιχειρηματικό μας κεφάλαιο, χάσαμε την εργατικότητά μας, το εθνικό και το κοινωνικό μας φιλότιμο».

Αναφερόμενος στο κατάντημα της Ελλάδας μας, επισημαίνει ότι αυτή δεν βρίσκεται «εν τάφω» αλλά «εν βούρκω», όπου την έριξαν ανάξιοι πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί.

«Έχουμε κλάσματα ανθρώπων, που δεν είναι ικανοί να σηκώσουν ούτε το βάρος του παρελθόντος ούτε τις ευθύνες του παρόντος και πολύ περισσότερο τις ευθύνες του μέλλοντος», παρατηρεί.

«Δεν έχουμε τους κατάλληλους πνευματικούς και πολιτικούς πλοηγούς, που θα μας κατευθύνουν προς κάποιον ελπιδοφόρο ορίζοντα».

Ο Σ. Καργάκος είναι ωμός στις επισημάνσεις του: «Ας μη στρουθοκαμηλίζουμε και ας μην παριστάνουμε τους ξεπεσμένους αγγέλους.

Μας έλειψε η ηρωική στάση ζωής, που διέκρινε στις καλές ώρες της, την ελληνική φυλή (…). Σήμερα ποιος είναι περισσότερο ζωντανός στην Κύπρο από τον Γρηγόρη Αυξεντίου;

Οι πεθαμένοι ζωντανοί;

Ή, μήπως, οι κονιοποιητές της πνευματικής μας παραδόσεως, που έβγαλαν και τον Βασίλη Μιχαηλίδη, εθνικιστή;». Σήμερα, να μιλάς για ηρωισμό και ελευθερία, θεωρείσαι σοβινιστής και εθνικιστής.

Ο Σ. Καργάκος θέτει πικρό δάκτυλο στον τύπο των ελληνικών ήλων: «Σήμερα δυστυχώς στην Ελλάδα -κι από τον όρο αυτό δεν εξαιρώ την Κύπρο- ζωντανούς μπορείς να βρεις μόνο στα νεκροταφεία.

Οι ζωντανοί σας είναι στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στη Μακεδονίτισσα. Νεκροφιλία ή νεκρολατρεία, θα πουν τα τσιράκια του εθνομηδενισμού.

Όχι, απαντώ. Όπως είπε ο μεγάλος Ιω. Συκουτρής, που δίδαξε και εδώ, πολιτισμός είναι η συναναστροφή με τους νεκρούς. Η συναναστροφή με το ήθος, το ύφος, το πνεύμα των προγόνων.

Ο τόπος μας δεν θα γίνει ποτέ καθαρός, εφόσον θα κατευθύνεται πολιτικά και πνευματικά από τους γονιούς των Νενέκων και των Εφιαλτών». Είδαμε κι εμείς Νενέκους και Εφιάλτες, από το 1955 μέχρι σήμερα.

Εδώ που ο Ελληνισμός κατάντησε, τίθεται πια θέμα εθνικής και βιολογικής επιβίωσης. «Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου», υποβάλλει ο Σ. Καργάκος και η νεολαία μας, «μαζί με τις ναρκωτικές ιδέες πλήττεται και από τις ναρκωτικές ουσίες. «Μαστουρωμένη» χορεύει έναν νέο χορό του Ζαλόγγου, που δεν έχει τίποτε ηρωικό.

Ό,τι έχει είναι ταπεινωτικό και εξευτελιστικό.

Έκαναν τη νεολαία ανίκανη ακόμη και για να επαναστατήσει. Αυτά που γίνονται επί μια τριετία στην Αθήνα δεν είναι επαναστατικές εκρήξεις, είναι προοίμιο ενός νέου εμφύλιου σπαραγμού. Η κρίση, οικονομική και διανοητική, έφερε την ακρισία, έφερε τον φθόνο και την κακία, με αποτέλεσμα ο ένας Έλληνας να μισεί τον άλλο, κι όχι πια για λόγους ιδεολογίας. Βρισκόμαστε σε τέλεια σύγχυση».

Τι πρέπει να γίνει;

Ο Μέγας Ναπολέων είχε κάποτε διασαλπίσει ότι σε έναν λαό που έχει ηττηθεί, χρειάζεται μια επανάσταση μυαλών και μια εξανάσταση δυνάμεων και δυνατοτήτων.

Ο Σ. Καργάκος εισηγείται να ζήσουμε ξανά ελληνικά, δηλαδή ηρωικά. «Πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στον εαυτό μας, πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στο παρελθόν μας, πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στην ιδέα του έθνους. Η πίστη στο έθνος μας στην κρίσιμη τούτη καμπή, είναι ανάγκη ζωής.

Όχι, όμως, καπηλεία του έθνους, όπως έγινε στο παρελθόν. Το έθνος ως προσφορά θυσίας θα φέρει την αυριανή σωτηρία.

Να ξαναγυρίσουμε στον Ελληνισμό μας, στις αξίες που μας έθρεψαν αιώνες τώρα επί ζωής. Τι χρειάζεται τούτη τη στιγμή ο Ελληνισμός; Έναν εθνικό συναγερμό, που να ενώνει σε μια αμφικτιονία αγάπης και αλληλεγγύης τους Έλληνες όλης της Γης. Έναν νέο ΟΗΕ (Οργανισμό Ηνωμένων Ελλήνων).

Και τότε όχι μόνο θα βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα, θα βγούμε και από την ηθική ασφυξία, από την πνευματική υπνηλία. Όχι, ο Ελληνισμός δεν βρίσκεται εν ναρκώσει, όπως λένε μερικοί, βρίσκεται απλώς εν υπνώσει. Καιρός να αφυπνιστούμε». Έστω και τώρα! Όχι αύριο!

* ΠΗΓΗ: »ΣΗΜΕΡΙΝΗ»

5 thoughts on “ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ

  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο κ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΚ.
    Ή ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΙΜΙΑ,
    Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΕΙΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΧOΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ!!
    ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ……) ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΔΙΡ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ), ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΝΟΔΟΣ.
    Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ!!

  2. H EΛΛΑΔΑ EINAI IΣΩΣ TO APXAIOTEPO KPATOΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓH, ME IΣΤΟΡA XIΛIAΔΩΝ ETΩΝ!!

  3. ΦΙΛΕ @2 Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1832.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ(ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΦΥΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ) ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ
    ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ……………………

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο
    ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟΣ.

  4. #3 !!ΣΙΓOYPA XOΣE AKRIBΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ EINAI!!

    BEBAIA H EΛΛAΔΑ YΠΑPXEI ME THN ΣHMEPINH THΣ ΜΟΡΦH ΜΟΛΙΣ AΠO TO 1832,AΛΛA ΩΣ EΘNOΣ EMEIΣ OI EΛΛHNEΣ KATA ΠΩΣ ΦAINETAI, MAΛΛON ΑΠΟTEΛOYME ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ TO ΠΛEON MAKPOBIOTEPO,ΟΛΩΝ TΩN EΠOXΩΝ!!ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓONOΣ, OTI HΔΗ ΑΠΟ TA ΠΡΟ ΧΡΙΣΤOY EΩΣ KAI ΣΗΜΕΡΑ,OI EΛΛHNEΣ EIMAΣΤΕ KATA KANONA ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ,ME AYTOKTONIKEΣ KAI KATAΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΩΣ ΕΘΝΟΣ TAΣEIΣ,KAI ΠΑΡΟΛΑ AYTA AKOMH EΠΙΒΙΩNEI O EΛΛHNIΣMOΣ{ΟΠΩΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ}……..AYTO ΠΑΛΙ ΔΕΝ XAPAKTHPIZETAI ΘΑΥMA, KAI MAΛΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙKO??

  5. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ (ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ).ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ.ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE.ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΟΠΩΣ Η ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ,Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ,ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ-ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΔΡΑΣΗ.Η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΩ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ,ΤΟ ΦΥΣΗ ΕΞΥΠΝΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΑΠΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ.ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ ΕΛΕΓΑΝ «ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ» ΕΝΩ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΩΣ ΔΟΛΙΟΥΣ (PERFIDIAM GRAECORUM).ΚΟΙΝΩΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ,ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ,ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΑΣ, ΦΩΝΑΚΛΑΣ, ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ.ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
    ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΡΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΝΟΜΙΖΩ.
    http://ta-anilia.blogspot.com/2012/02/blog-post_7072.html

Σχολιάστε