"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B-Στις 9 Μαρτίου, η χώρα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία Restricted Default


Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B-
 
 

Σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε εγχώρια και ξένο νόμισμα διαμορφώνεται πλέον σε «Β-», έξι βαθμίδες υψηλότερα από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας «Restricted Default», στο οποίο είχε περιέλθει η χώρα μετά την ανακοίνωση του PSI.

Οι αγορές ανέμεναν ότι η βαθμολογία της χώρας θα ανέβαινε μία βαθμίδα χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο CCC+.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι προοπτικές (outlook) που δίνει στην Ελλάδα ο οίκος παραμένουν σταθερές.

Η ανακοίνωση του Οίκου Fitch

Επίσης η Fitch Ratings αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε «B» από «C», ενώ επιβεβαίωσε το ανώτατο όριο (Country Ceiling) σε «AAA».

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch αποδίδεται στο γεγονός ότι «έχει βελτιωθεί το προφίλ εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και έχει μειωθεί το ρίσκο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής».

Ο οίκος θεωρεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι λόγω του υψηλού ακόμα χρέους που έχει Ελλάδα μετά το PSI και των εξαιρετικών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ωστόσο, σημειώνει η Fitch, υπάρχει ένα περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 έως 24 μηνών, το οποίο αντανακλάται στο σταθερό outlook.

Μετά το default η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να είναι μέτρια. Το επιτόκιο εκτιμάται πως έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% από 5,5% ενώ σημαντικό μέρος των πληρωμών έχει μεταφερθεί στο 2020 και έπειτα. Ωστόσο, η ικανότητα για τη συνέχιση των πληρωμών παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Η Fitch εκτιμά πως το νέο δανειακό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί πλήρως σε αντίθεση με το πρώτο δάνειο, παρέχοντας ένα μικρό περιθώριο ασφάλειας για τους ομολογιούχους.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της ονομαστικής αξίας, ο οίκος εκτιμά πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατέχουν πλέον σχεδόν το 30% του συνολικού δημόσιου χρέους (έναντι 64% πριν το PSI) ενώ το επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα είναι μόλις 2% το 2013 -15 και 3% την περίοδο 2016 – 20.

Κατά την άποψη της Fitch, τα παραπάνω περιορίζουν το ενδεχόμενο κέρδος από οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες και υπογραμμίζουν το βάρος που πέφτει στον επίσημο τομέα.

Οι χαμηλότερες πληρωμές τόκων μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπεται πως θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 4,5% το 2012.

Επιπλέον μειώσεις θα εξαρτηθούν από την πολιτική θέληση και ικανότητα να διατηρήσει και να εφαρμόσει δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθώς και από την εξαιρετικά αβέβαιη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί αρχικά προς το 170% καθώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για να χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή και για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που περαιτέρω προσαρμογές στις τιμές και στους μισθούς θα οδηγήσουν σε συνεχιζόμενη πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2014.

Σε ανάλογες κινήσεις αναβάθμισης αναμένεται να προβούν τα επόμενα 24ωρα και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, όπως έχουν προαναγγείλει, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το PSI.

Στις 9 Μαρτίου και ενόψει της διαδικασίας του PSI η Fitch είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα από C σε Restricted Default ενώ σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι άλλοι δύο οίκοι, όπως είχαν προειδοποιήσει από μήνες.

Κατά την υποβάθμιση στη βαθμίδα RD, ο οίκος Fitch είχε διευκρινίσει ότι θα επαναξιολογούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας όταν ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή ομολόγων.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448366

2 thoughts on “Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B-Στις 9 Μαρτίου, η χώρα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία Restricted Default

  1. ΑΦΟΎ ΈΧΟΥΜΕ ΦΘΆΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΊΟ ΝΑ ΠΑΊΖΟΥΝ ΜΑΖΊ ΜΑΣ ΟΙ ΟΊΚΟΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΗΣ ΟΛΌΚΛΗΡΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΤΙ ΝΑ ΠΩ… ΚΑΛΆ ΚΟΙΜΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΧΑΜΠΆΡΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s