"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Eως τις αρχές Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες.Παπαδήμος: «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα»


Πυκνό νομοθετικό πρόγραμμα για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης, με καταληκτικό ορίζοντα τις αρχές Απριλίου, καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος. «Τις επόμενες εβδομάδες πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την υλοποίηση μέτρων και την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να προσδιοριστεί στο τέλος Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι από τον Νοέμβριο που ανέλαβε η κυβέρνηση, ψηφίστηκαν 23 νομοσχέδια, εγκρίθηκαν δυο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπεγράφησαν πέντε διεθνείς συμβάσεις.

Αυτή την περίοδο, συζητούνται δύο νομοσχέδια στη Βουλή, τρία σε Επιτροπές και τρία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατάθεσης στη Βουλή. Απομένουν ακόμη 9 νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ολοκληρώσει το έργο του.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθούν ένα ή δυο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν ζητήματα των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Επικρατείας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην νέα δανειακή σύμβαση.

Οι τελικές υπογραφές από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα τεθούν την Πέμπτη και θα σταλούν στις Βρυξέλλες για τις αντίστοιχες υπογραφές από την πλευρά των εταίρων.

Σύμφωνα με την απόφαση για το νέο δάνειο, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 164,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Εξ αυτών έχουν ήδη υπογραφεί τα 30 δισ. για το PSI, τα 5,5 δις για τους δεδουλευμένους τόκους, 109,1 δισ. που θα καταβάλουν οι Ευρωπαίοι μέσω του ΕFSF, καθώς και 28,2 δισ. του ΔΝΤ από τα οποία όμως θα καταβληθούν αρχικώς τα 20 δισ. και τα 8,2 μετά το 2015.

Ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ήταν αποτέλεσμα της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανεική σύμβαση και το PSI.

O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με βάση τα νέα στοιχεία από την συμμετοχή στο PSI και εφόσον τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πέσει κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι την τελευταία διετία χάθηκαν από τη ρευστότητα της χώρας 70 δισ. ευρώ και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης δεν θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταθέσει τις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για μετά τις εκλογές, το πιθανότερο τον Ιούλιο.

Επίσης το υπουργικό Συμβούλιο με άλλη Νομοθετική του Πράξη ενέκρινε τις

αποζημιώσεις των πληγέντων από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο

Φεβρουάριο. Πρόκειται για 140 επιχειρήσεις και καταστήματα των οποίων οι αποζημιώσεις ήδη καταβάλλονται.


Η εισαγωγική τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου

Όπως γνωρίζετε, προσεγγίζουμε το τέλος της μεγάλης και πολυδιάστατης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Και μετά τη χθεσινή τελική έγκριση στο Eurogroup της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε -και αυτό είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης- τη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτή η δανειακή σύμβαση αναμένεται ότι θα υπογραφεί αύριο.

Επίσης, αύριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει και εκτιμάται ότι θα εγκρίνει τη δική του συμμετοχή στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας με ένα ποσό που θα ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες είχαμε και ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ενόψει της αναμενόμενης έγκρισης του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 6 βαθμίδες, στη βαθμίδα Β-, από τη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default).

Ήταν, πιστεύω, μια σημαντική εξέλιξη.

Βεβαίως, ακόμη και μετά από αυτήν την αναβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά η αναβάθμιση είναι ενδεικτική της προόδου που σημειώνεται.

Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, που αφορούν, από τη μια πλευρά, την υλοποίηση μέτρων και εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και, από την άλλη, την ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είναι άμεσης προτεραιότητας.

Θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ στο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και της Βουλής:

– Ζήτησα έναν κατάλογο του νομοθετικού έργου που έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του Νοεμβρίου του 2011 και συνολικά 23 Νόμοι, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και πέντε Διεθνείς Συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη Βουλή αυτήν την περίοδο.

– Εκκρεμούν όμως νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Περιληπτικά αναφέρω ότι είναι δύο νομοσχέδια που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστούν αυτήν την εβδομάδα.

Τρία άλλα νομοσχέδια επεξεργάζονται σε Επιτροπές της Βουλής.

Τρία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, και μεταξύ αυτών είναι και νομοσχέδια που συνδέονται με το 1ο Μνημόνιο και με το 2ο Οικονομικό Πρόγραμμα.

Τέλος, έχουμε εννέα άλλα Νομοσχέδια ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρέπει να κατατεθούν τις επόμενες, ουσιαστικά, μέρες και εβδομάδες στη Βουλή.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει πέντε από αυτά τα εννέα: τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δύο νομοσχέδια.

Από τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκα -τόσο αυτά που συζητούνται στην Ολομέλεια όσο και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις Επιτροπές και που θα συζητήσει και εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο- συνολικά οκτώ τον αριθμό συνδέονται με το οικονομικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, και επομένως πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.

Τώρα, το πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μπορεί να διευκολύνει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και από τη Βουλή, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, θα ήθελα πολύ σύντομα να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή επτά υπουργών και η οποία εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την αύξηση της εγκληματικότητας και τα φαινόμενα βίας τα οποία έχουν εκδηλωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Ομόφωνα, από αυτή τη σύσκεψη, προέκυψε ένα γενικό συμπέρασμα – και θέλω να μείνω μόνο στο γενικό συμπέρασμα και όχι στις λεπτομέρειες:

Τα φαινόμενα βίας και ανομίας που έχουν εκδηλωθεί πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες -και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει με αποτελεσματικό τρόπο- αλλά παράλληλα και από την κοινωνία στο σύνολό της.

Δηλαδή, από τις πολιτικές δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς, τα ΜΜΕ που πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των θεσμών και να αποτρέπουν πράξεις που πλήττουν τη Δημοκρατία, την κοινωνία και την ιστορική μας μνήμη.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να διασφαλιστεί ο ιστορικός και ενωτικός χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων.

Και γι’ αυτόν το λόγο καλούνται όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

http://www.tanea.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s