"Greek National Pride" blog / πολιτισμός / ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα προωθεί η κυβέρνηση


 

Την κατασκευή τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μια από τις εννέα Περιφέρειες της χώρας θα προωθήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πριν από τις εκλογές. Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης εξέφρασαν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, αλλά και δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ηπειρωτικές Περιφέρειες είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας (security).

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσουν στην εξεύρεση των κατάλληλων χώρων.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους πολίτες».

Επίσης, ανέφερε ότι τα εξασφαλισμένα κοινοτικά κονδύλια για τα κέντρα κράτησης ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011 – 2013.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για την κατασκευή των κέντρων είπε ότι η λύση δεν είναι να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Κοζάνης είπε ότι πρέπει να πάρουν θέση υπεύθυνα όσοι αντιδρούν.

Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός Σένγκεν.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υπενθύμισε ότι οι εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είχαν γίνει και πριν, χωρίς αποτέλεσμα. Τόνισε δε ότι σε αυτό το θέμα δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ήταν από εκείνους που εξέφρασε διαφωνία, λέγοντας ότι το σύστημα με τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επισήμαε μάλιστα ότι η Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με παράνομους μετανάστες και δεν διαθέτει διαθέσιμο χώρο.

Η χαρτογράφηση των κέντρων

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε κατά τη σύσκεψη στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων.

Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.

Κάθε πτέρυγα (1/5 τομέα) 50 ατόμων περιλαμβάνει:

 • Χώρους διαμονής

 • Χώρο εστιατορίου

 • Χώρους υγιεινής (WC, ντους)

 • Χώρο θρησκευτικής λατρείας

 • Υπαίθριο χώρο άθλησης

 • Ελεύθερους χώρους – προαυλισμού

 • Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) και θα είναι ύψους 3 μέτρων.

 • Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).

 • Φύλαξη

 • Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό

 • Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας

 • Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)

 • Ανταποδοτικά Οφέλη

 • Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)

 • Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)

 • Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering

 • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας

 • Συνεργείο καθαρισμού

 • Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης

  • Εκμετάλλευση κιλικίων

  • Υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια).

Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.

Έντονες αντιδράσεις

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους περιφερειάρχες.

Την αντίρρησή του για τη δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών στην περιοχή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός να τεθεί σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα ζητηθεί η γνώμη όλων των τοπικών φορέων και παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Επίσης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει απόφαση για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης πριν την υπολογιζόμενη λήξη των εργασιών της Βουλής και ως εκ τούτου ο χρόνος διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστος.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ… επί ποδός πολέμου βρίσκονται ήδη οι κάτοικοι στη Νεάπολη Κοζάνης, όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κράτησης.

«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων», ανέφερε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον Μ.Χρυσοχοΐδη επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

πηγη

4 thoughts on “Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα προωθεί η κυβέρνηση

 1. ΒΡΕ ΑΝΙΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΕ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ, ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΑΛΑΡΟΙ ΚΑΙ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΟΙ. ΑΠ ΟΤΑΝ ΑΜΟΛΥΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΟΥΣΙΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΝΟΙΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΒΡΕ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ!!!!

 2. Se ena nisi pou den katikeite prepei na tous xosoune olous, kai apo ekei na tous vazoune katefthian sta ploia kai antio

 3. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

  ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ
  ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΜΕ.

 4. Sth Makronhso, na tous katevasoune karavies me apovatika, na tous amolhsoune kai na tous petane trofima kai nero apo ta elikoptera. Kai limeniko kai PN peripolies gyrw gyrw. Kai na kalesoune ton OHE kai oles tis MKO na naylwsoune ploia na tous paroune kai na tous pane o,pou goustaroune ektos Ellados. Kai na ginei nomos, opoios tous yposthrizei na meinoune edw, na ypoxreoutai na pairnei kai na filoksenei me eksoda tou kai me eythynh tou yia o,ti paranomia kanoune, 5-6 apo daytous STO SPITI TOU!! Mono etsi tha sfiksoun oi kwloi twn ypokritwn ths aristeras.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s