"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Επίκεντρο στη σύνοδο των G8 η ελληνική κρίση


Επίκεντρο στη σύνοδο των G8 η ελληνική κρίση

Ενεργούν από κοινού ΗΠΑ και Ευρώπη

Η «ελληνική κρίση» και η γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της G8, που θα γίνει στον Καμπ Ντέιβιντ, αύριο και μεθαύριο, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, και ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20, στο Μεξικό. Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, στη σύνοδο της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης. Το σλόγκαν της φετινής συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Αμερικανός ηγέτης, Μπαράκ Ομπάμα, είναι «Ενεργώντας από κοινού».


Την ΕΕ θα την εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Ο κ. Μπαρόζο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η ΕΕ θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη». Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας σήμερα σε διεθνές φόρουμ για την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, ο αντίκτυπός της ήταν παγκόσμιος και τα διορθωτικά μέτρα πρέπει επίσης να έχουν παγκόσμια διάσταση», προσθέτοντας ότι «η μαζική εξάπλωση των επιπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων οικονομικών ανισορροπιών που συσσωρεύτηκαν πριν από την κρίση και πρέπει να διορθωθούν, αν θέλουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη σε μια πιο σταθερή και υγιή βάση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε: «Πολλά έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία δυο χρόνια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Στην Ευρώπη, πράγματι, έχουμε δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση με την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματός μας, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής μας, τη δημιουργία αξιόπιστων οικονομικών τοίχων προστασίας και παρέχοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση.

Και, φυσικά, προωθούμε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των εσωτερικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε: «Βασική μας ανησυχία, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι η ανάπτυξη.

Αλλά το ερώτημα είναι από πού προέρχεται η ανάπτυξη; Και οι απαντήσεις δεν είναι οι ίδιες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τουλάχιστον, στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι για την επιστροφή της ανάπτυξης σε σημαντικά επίπεδα και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να υλοποιηθούν η δημοσιονομική εξυγίανση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι στοιχειοθετημένες επενδύσεις».
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στις δομές λειτουργίας και στους στόχους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας: «Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε, κι αυτό μερικές φορές υποτιμάται από σχολιαστές, είναι ότι το ευρώ είναι πολύ περισσότερο από μια απλή νομισματική κατασκευή.

Είναι το προϊόν ενός σχεδίου ειρήνης που ήταν στις απαρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Και αυτό το πολιτικό σχέδιο είναι που μας ενώνει πέρα από τις στιγμιαίες δυσκολίες. Είμαι απόλυτα σίγουρος για τη δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών-μελών στην ευρωζώνη, καθώς επίσης και όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s