"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ / ΕΛΛΑΔΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα


Στην επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην Ελλάδα, την κλιμάκωση της εγκληματικότητας και της βίας και την ενίσχυση της αβεβαιότητας και του φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι, επικεντρώνονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εν όψει των προσεχών εκλογών στη χώρα μας.

«Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε δύο ημέρες για τις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας τους, οι κάτοικοι των Αθηνών βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβεβαιότητας, φτώχειας και βίας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent. «Τα εγκλήματα που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος βίας, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο οι εύποροι όσο και οι ευάλωτοι μετανάστες», αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Independent, ακόμη βαθύτερος είναι ο φόβος των Ελλήνων ότι είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, η χώρα τους εξελίσσεται σε τριτοκοσμική χώρα, γεγονός που αποδεικνύει και η επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης. «Η απεγνωσμένη επιθυμία [των Ελλήνων] να αποφύγουν μια τέτοια μοίρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής», εκτιμά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί είναι οι Έλληνες που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Η κλιμάκωση αυτής της ανησυχίας, υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο, θα λειτουργήσει προς όφελος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποδέχεται καταρχήν τη συμφωνία διάσωσης αλλά υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να χώρα του να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων.

«Ο φόβος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις εκλογές της Κυριακής», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει το προβάδισμα, αυτό θα ανακουφίσει την Ευρώπη. Ωστόσο, η παράταξη του κ. Σαμαρά θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά ακόμη και υπό την απειλή εκτεταμένων διαδηλώσεων και αναταραχών.

Το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι «οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να καθορίσει τη μοίρα της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, αλλά και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, παρασύροντας τα χρηματιστήρια από το Ουέλινγκτον ως τη Wall Street».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα φανεί εάν οι Έλληνες -οι οποίοι διανύουν την πέμπτη χρονιά ύφεσης- αποδέχονται μια λιτότητα χωρίς σαφή ημερομηνία λήξεως με αντάλλαγμα την παραμονή τους στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθραή εάν απορρίπτουν τους όρους της συμφωνίας διάσωσης διακινδυνεύοντας να γίνουν η πρώτη χώρα που αποχωρεί από το ευρώ.

«Τα κράτη του πυρήνα της ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα προκειμένου το παράδειγμα της Ελλάδας να μην επαναληφθεί αλλού», σχολιάζει στο Bloomberg ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Εάν χρειαστεί, θα ενισχύσουν το τείχος προστασίας. Οποιαδήποτε νέα χρήματα, όμως, θα δοθούν στο τείχος προστασίας και όχι στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που χρεοκόπησε και θα είναι και η πρώτη χώρα που φεύγει από την ευρωζώνη», αναφέρει ο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, κορυφαίος αξιωματούχος της Mizuho International Plc. «Η ΕΚΤ και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να παρέμβουν εάν χρειαστεί να στηρίξουν την Ισπανία και την Ιταλία, κάτι όμως που ενισχύει αναπόφευκτα τη συσσώρευση του κινδύνου χώρας», σχολιάζει.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN εκτιμά ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν περισσότερο από ποτέ να αναδείξουν κυβέρνηση οι επερχόμενες εκλογές, την ώρα που η κρίση χρέους απειλεί τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

«Τα πράγματα είναι τόσο τεταμένα στην Ελλάδα, που γνωστός πολιτικός πέταξε ένα ποτήρι νερό σε μια συνάδελφό του και χαστούκισε μια άλλη στη διάρκεια πρωινής εκπομπής», αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι Έλληνες πάσχουν από μια μορφή κατάθλιψης, καθώς τα μέτρα λιτότητας έχουν κάνει τη ζωή τους αφόρητη, όπως υποστηρίζουν».

Ο Πολ Ντόνοβαν από την UBS υποστηρίζει ότι «εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα είναι η μόνη, θα ακολουθήσουν και άλλες». «Θα σημειωθεί μαζική προσφυγή των καταθετών στις τράπεζες σε πολλές χώρες», σχολιάζει στο CNN.

Εικόνα γενικευμένης επιστράτευσης των πολιτικών και οικονομικών επιτελείων εντός και εκτός ευρωζώνης δίνει ο γερμανικός Τύπος ενόψει την ελληνικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι από το αποτέλεσμα θα κριθεί η μακροημέρευση του κοινού νομίσματος, αλλά και γενικότερα η ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Με κεντρικό άρθρο τους στην ελληνική και τη γερμανική, υπό τον τίτλο «Αντισταθείτε στo δημαγωγό», οι Financial Times Deutschland ζητούν από τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν «στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Για την ομαλή διακυβέρνηση συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά», σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας» http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2194358 .

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει την άποψη πως το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφίζουν έμμεσα την παραμονή τους στην ευρωζώνη αποτελεί βαριά ήττα για την Ε.Ε. διότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική με τα βαριά πακέτα στήριξης και τις άπειρες ώρες διαπραγματεύσεων στα συμβούλια κορυφής είχαν για στόχο να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η στιγμή. «Μια σημαντική υπόθεση ήταν ότι είναι πιο φθηνό να στηρίξει η Ε.Ε. την Ελλάδα από το να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τυχόν έξοδο. Όσο κι αν πείθει, εάν η Ελλάδα γίνει τελικά αιώνιος αποδέκτης βοήθειας η παραμονή της θα κοστίσει περισσότερο.

H Rundschau της Φραγκφούρτης παραθέτει τις τέσσερις κορυφαίες προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης: καταρχήν η κοινότητα πρέπει να μεταβληθεί σε πραγματική τραπεζική ένωση, κατά δεύτερον χρειάζεται κοινή ανάληψη ενός τμήματος των χρεών χωρίς ευρωομόλογα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν κάπως από τα μεγάλα επιτόκια η Ισπανία και η Ιταλία. Τρίτη προτεραιότητα η ενεργητικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης και τέταρτον, η νέα αρχή χρειάζεται θάρρος για περισσότερη δημοκρατία».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s