"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την άνοδο – «ανακούφιση» για τη δεύτερη θέση


ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την άνοδο - «ανακούφιση» για τη δεύτερη θέση
 

 Με αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης για την περαιτέρω μεγάλη αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ (περί το 10%) αλλά και ανομολόγητης …ανακούφισης για την δεύτερη θέση που επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι κατατάσσοντάς τον σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ατενίζουν την επόμενη ημέρα των εκλογών με αισιοδοξία, καθώς θεωρούν ότι πλέον ο πολιτικός χρόνος κυλάει υπέρ των θέσεων που εξέφρασαν για υπέρβαση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Παράγοντες του κόμματος ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι μια οριακή πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολα τα περιθώρια των κινήσεών του, σε αντίθεση με το εάν δινόταν μια ισχυρή εντολή, η οποία θα διαμόρφωνε ρεύμα αυτοδυναμίας, κάτι ωστόσο που δεν δόθηκε στον κ. Αλ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνεται ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται από εδώ και μπρος καθοριστικός για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στο πλαίσιο της «υπεύθυνης προγραμματικής και αγωνιστικής αντιπολίτευσης» που θα ασκήσει το κόμμα δίχως να κάνει κανένα βήμα πίσω από τις θέσεις του κατά του υπάρχοντος μνημονιακού πλαισίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτό και είναι μονομερώς εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή αποκλείεται η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, κάτι που κατέστη εξ αρχής σαφές. Ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έσπευσε να τηλεφωνήσει στον νικητή των εκλογών, τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, για να τον συγχαρεί καλώντας τον να προχωρήσει άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης, αποσαφηνίζοντάς του παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, οριοθετήθηκε εξ αρχής πριν ξεκινήσει η φάση των συνταγματικά προβλεπόμενων διερευνητικών εντολών, στην οποία το κόμμα του δεν θα συμπράξει. «Ας προχωρήσουν τα κόμματα που έλεγαν προεκλογικά ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη», σχολίαζαν σχετικά στελέχη της Κουμουνδούρου δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αρκεστεί στον ρόλο που του ανέθεσαν οι πολίτες –εκείνον της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Άλλωστε, θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το αποτέλεσμα, εφάμιλλο του ιστορικού ποσοστού του 24,42% που έλαβε η ΕΔΑ στις εκλογές του 1958 κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Αριστεράς στην χώρα μας, την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως δήλωσε άλλωστε ο κ. Τσίπρας «πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα στη νεώτερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης», ενώ τόνισε ότι «αν και δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά να πάρει τη πρώτη θέση, αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας». Αυτό είναι και το κύριο θετικό πολιτικό μήνυμα όπως το ερμήνευσε η Κουμουνδούρου από το αποτέλεσμα της κάλπης, θέτοντας μάλιστα και τις «διαχωριστικές γραμμές» στις οποίες θα κινηθεί στο νέο τοπίο, όπως τις περιέγραφε ο κ. Τσίπρας:

1. Ότι τις όποιες «δυνατότητες διεκδίκησης που προκύπτουν από τη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις και από την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα τις χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου, αλλά θα απαιτήσουμε από τη θέση της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης, να τις αξιοποιήσει η κυβέρνηση προς όφελος του λαού».
2. Ότι σε κάθε περίπτωση «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέτρα της λιτότητας της εκποίησης του δημοσίου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης».
3. Ότι η «απόρριψη του μνημονίου είναι πια ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη λαϊκή εντολή».
4. Και ότι «η κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα σχηματιστεί, θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη της ότι στα μεγάλα θέματα δε μπορεί πια να προχωρά όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ερήμην του λαού και δε μπορεί να προχωρά με επιμονή σε μια πολιτική που βρίσκεται αποδεδειγμένα πια σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση».

Μάλιστα, διεμήνυσε προς τους αντιπάλους του πως «όσοι νομίζουν ότι θα μας βάλουν στο περιθώριο γελιούνται» επιβεβαιώνοντας την αντιμνημονιακή «ρότα» στην οποία θα κινηθεί και στις νέες συνθήκες, καθώς θεωρεί ότι η πρόταση για ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας στην Ευρώπη «αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στον κομματικό μετασχηματισμό του χώρου του και την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια «μεγάλη λαϊκή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος, στο πλαίσιο των επόμενων μεγάλων πολιτικών αναμετρήσεων στο νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε.

One thought on “ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την άνοδο – «ανακούφιση» για τη δεύτερη θέση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s