"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

«Ναί» Βενιζέλου-Κουβέλη σε άμεσο σχηματισμό Κυβέρνησης.


Σύμπτωση απόψεων και πρόθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης το ταχύτερο διεφάνη από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση. «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, πρότεινε τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη συμμετοχή δυνάμεων και από την αντιπολίτευση. Όπως είπε, πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Ανέφερε ακόμη ότι είναι πάντα ανοικτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη και η αποδοχή της για συμμετοχή δυνάμενων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι δυνατή η τροποποίηση των όρων του μνημονίου σήμερα, εξηγώντας ότι στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης βασικός στόχος ήταν η σύναψη της δανειακής σύμβασης και η μείωση του χρέους. Τώρα, πρόσθεσε, υπάρχει το κεκτημένο, η βάση εκκίνησης για τη φάση της αναθεώρησης.

Συγκλίνοντας με τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για το σχηματισμό της κυβέρνησης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και η φερεγγυότητα και η καταλληλότητα των ατόμων που θα την απαρτίζουν.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας και σταθερότητας στο εξωτερικό και ένα μήνυμα ασφάλειας και προοπτικής στο εσωτερικό της χώρας.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης προέταξε την ανάγκη συμφωνίας επί των προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία, όπως είπε, θα αποτελέσουν τον αποφασιστικό συνεκτικό ιστό για μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας που σήμερα είναι τεμαχισμένη.

O κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι επιταχύνεται η διαδικασία και ότι τις επόμενες ώρες είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία αν υπάρξει σύμπτωση στη φερεγγυότητα των προσώπων και στα προγραμματικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι αναμένει τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, επί των προγραμματικών ζητημάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η προγραμματική συμφωνία είναι το αποφασιστικό στοιχείο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και μια πολιτική που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δρόμους διεξόδου.

Επανέλαβε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει κυβέρνηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου.

Οριστικές αποφάσεις στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την τελική θέση του αρχηγού του κόμματος ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαστη της Κ.Ε. στις 19.00.

Γ. Μιχελάκης: Υπάρχουν συγκλίσεις

Υπάρχουν συγκλίσεις στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί του θέματος. «Υπάρχει η διερευνητική διαδικασία, όλα τα άλλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Υπάρχουν συγκλίσεις και περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», σημείωσε.

Ακόμη, υπογράμμισε πως ό,τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τις τροποποιήσεις των πολιτικών ισχύουν στο ακέραιο.

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για την κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μιλάμε μόνο για οικονομία και αριθμούς, αλλά για τους πολίτες και το ζητούμενο είναι το πώς θα ξεκολλήσουμε σιγά – σιγά από την κρίση, με μέτρα για τους ανέργους και την ανάπτυξη, γιατί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει σχεδόν διαλυθεί», τόνισε.

 

Διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες και εντός των κομμάτων. Πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν πως απόψε αναμένεται να συνεδριάσει, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η ομάδα των «επτά» (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Ανδ. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), προκειμένου να διευκρινιστεί ο χαρακτήρας των προσώπων (π.χ. κοινοβουλευτικά στελέχη, πρώην υπουργοί) που θα συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου σχήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ιπποκράτους δεν αποκλείει οι εξελίξεις να επιταχυνθούν και απόψε να υπάρξει συνάντηση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Αύριο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα περί εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για τακτικισμούς και επαναλαμβάνοντας πως ο ελληνικός λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s