"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Γιατί τα Μ1 Abrams πρέπει να αποκτηθούν (ή αλλιώς τα θετικά τους σημεία)


Κατά καιρούς μέσω του παρόντος ιστολογίου έχουν παρουσιαστεί οι προβληματισμοί σχετικά με το ζήτημα της απόκτησης των αρμάτων μάχης τύπου M1A1 Abrams για λογαριασμό του ΕΣ μέσω δωρεάς των ΗΠΑ. Με αφορμή σχόλια αναγνωστών (τα τελευταία του χρήστη Targaryen), ας παραθέσουμε τις θετικές επιπτώσεις που οδηγούν μαθηματικά στην εισαγωγή του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στο οπλοστάσιο της ελληνικής άμυνας. Συνοπτικά, λοιπόν, και εκλαϊκευμένα:

*Ενισχύει τον αριθμό αρμάτων γ’ γενιάς – στους σχεδιασμούς που έγιναν μετά την κρίση των Ιμίων πρόθεση ήταν η αγορά συγκεκριμένου αριθμού νέων αρμάτων, με την επιθυμία να αγορασθούν σε δύο μέρη. Τελικά αποκτήθηκε ανεπαρκής αριθμός, παρά την προσθήκη μεταχειρισμένων αρμάτων. Τα υπό προμήθεια αμερικανικά άρματα έρχονται να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό.

*Η προσθήκη των M1 δεν συνεπάγεται αυτόματα πολυτυπία. Αν κρίνουμε πως έως το πρόσφατο παρελθόν βρίσκονταν περισσότεροι τύποι αρμάτων σε υπηρεσία – και σε αρκετές εκδόσεις ο κάθε τύπος – και ότι όλα τα άρματα μάχης προηγούμενης γενιάς θα αποσυρθούν νομοτελειακά είτε από Leopard 2 ή M1, θα συμβεί το αντίθετο, δλδ. μείωση της πολυτυπίας.

*Οι ανεπαρκείς χειρισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων την προηγούμενη δεκαετία απέτρεψαν την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού με μεταχειρισμένα Leopard 2 (χαρακτηριστική περίπτωση η απώλεια 13+13 Leopard 2A4 στο β’ μισό της) και η ανάληψη της γερμανικής εξουσίας από τη σημερινή καγγελάριο οδήγησε στην πώληση 298+56 Leopard 2A4 στην Τουρκία έπειτα από άρση της απαγόρευσης πώλησης του όπλου σε αυτήν που ίσχυε στο παρελθόν.

*Η γερμανική πρόταση για μεταβίβαση ικανοποιητικής ποσότητας μεταχειρισμένων Leopard 2 που σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2009 δεν προχώρησε. Σήμερα είναι διαθέσιμα στη διεθνή αγορά μικρότερη ποσότητα Leopard 2 από ό,τι M1 και σε πιο ακριβή αρχική τιμή. Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα ό,τι η Ολλανδία ευελπιστεί να πετύχει εισπράξεις 200 εκατομμύριων ευρώ από την πώληση λιγότερων από 100 Leopard 2A6 ενώ η Αυστρία κοστολογεί κάθε Leopard 2A4 σε δύο εκατομμύρια.

*Τα Μ1 θα οδηγήσουν σε αντικατάσταση ηλικιωμένων και μη ανταγωνιστικών στο σύγχρονο πεδίο μάχης αρμάτων μάχης. Παράλληλα, η τοποθέτησή τους στον ηπειρωτικό κορμό θα οδηγήσει σε αποκλειστική χρήση πυρομαχικών των 120mm, κάτι που θα ενισχύσει την ομοιοτυπία (βλ. παραπάνω)

*Τα Μ1 θα αντικαταστήσουν άρματα μάχης με ισάριθμο πλήρωμα.

*Η εκτέλεση ενός προγράμματος ανακατασκευής ή αναβάθμισης του συνόλου των αμερικανικών αρμάτων – όπως φαίνεται από την αποτυχημένη αμερικανική πρόταση για την εργοστασιακή αξιοποίηση σε εργοστάσιο των ΗΠΑ και εκτέλεσης του προγράμματος «no miles, no hours» ύψους 1,2 δισεκατομμύριων που ανέφερε πρόσφατα το περιοδικό «ΣΙ&Γ» – θα απαιτήσει μεν ένα υπολογίσιμο κονδύλι αλλά αναγκαίο και η επένδυση θα είναι μικρότερη από την απόκτηση επιπλέον καινούριων αρμάτων. Εφόσον το πρόγραμμα ανακατασκευής ή αναβάθμισης πραγμαποιηθεί εγχώρια, τότε, θα τονώσει οικονομικά τις συνδεδεμένες με αυτό ελληνικές εταιρίες. Το κόστος μπορεί να αποπληρωθεί μεσοπρόθεσμα σταδιακά.

*Η αναβάθμιση των M1 μπορεί να εκτελεστεί όχι τώρα, αλλά πάντως πριν ή κατά τα πρώτα στάδια της εισαγωγής του νέου τουρκικού άρματος μάχης. Αλλιώς τα M1 θα απαξιωθούν. Το ίδιο ισχύει για τα Leopard 2A4, ενώ ανάλογα με τη νέα απειλή θα πρέπει να εξεταστεί παρόμοιο πρόγραμμα για τα Leopard 2A6.

*To M1 βρίσκεται σε υπηρεσία σε πολύ μεγάλες ποσότητες με τον Αμερικανικό Στρατό. Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα πρόγραμμα αντικατάστασής του, με ό, τι ευκολίες αφορά αυτό στην υποστήριξη του οπλικού συστήματος και τα δυνητικά προγράμματα αναβάθμισης. Ήδη, είναι σχεδιασμένο το 2017 να μπει σε υπηρεσία νέα αναβαθμισμένη έκδοση, η M1A3.

*Ο κινητήρας είναι ιδιαίτερος, ωστόσο παρουσιάζει πέρα από αρνητικά στοιχεία και θετικά, με πλέον κύριο τον πολύ χαμηλό θόρυβο. Αν δεν καλύψει πάντως τις απαιτήσεις του ΕΣ, μπορεί άνετα να αντικατασταθεί.

*Καθώς το τρέχον ισοζύγιο είναι ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά, η διενέργεια του προγράμματος αναβάθμισης δεν είναι αυτοσκοπός από τις πρώτες ημέρες παρουσίας τους στο ελληνικό οπλοστάσιο αλλά μπορεί να μετακυλισθεί έως την πιο κατάλληλη ώρα.

*Τα άρματα επιθυμεί η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

 

Το κρισιμότερο αρνητικό σημείο που περιλαμβάνει η απόκτηση των αρμάτων αλλά και η αδιαφορία για τα πυρομαχικά των Leopard 2 είναι φυσικά τα πυρομαχικά των 120mm – ειδικά που ένας διευρυμένος αριθμός αρμάτων γ’ γενιάς θα απαιτήσει πολύ περισσότερα πυρομαχικά…

πηγη

2 thoughts on “Γιατί τα Μ1 Abrams πρέπει να αποκτηθούν (ή αλλιώς τα θετικά τους σημεία)

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Abrams_M1 ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ OPERATORS EINAI KAI H ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΙ!ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΓΑΛΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΛΙΠΗ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ K.T.Λ ΑΠΛΟΣ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝΕ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝΕ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗΣ

Σχολιάστε