"Greek National Pride" blog / Τουρκία

Ο Ιούλιος Καίσαρας, τα σκυλιά και οι εκτρώσεις


Η έκτρωση είναι δολοφονία.

Παρομοίως και η καισαρική γέννα.

Και παρεμπιπτόντως, οι δημοσιογράφοι είναι σκυλιά με περιλαίμιο.

Και επειδή δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, “το βάρος των εδαφών της χώρας αυτής, μπορεί να το σηκώσει μόνο ένα προεδρικό σύστημα”.

Το τελευταίο αυτό περί προεδρικού συστήματος το είπε ένας δημοσιογράφος, προφανώς όχι από αυτούς που είναι σκυλιά με περιλαίμιο, κατά τον ορισμό του επίδοξου Ιουλίου Καίσαρα της Ανατολής ο οποίος έκανε νέες πολιτικές καισαρικές τομές, προβάλλοντας απόψεις γυναικολογικού περιεχόμενου.

Να απόκτησε άραγε την τάση, όταν καθώς έβγαινε από τη φυλακή το 1999, ήταν μία “ηλιόλουστη” νύχτα Ιουλίου;

Είχε μπει το Μάρτιο του ίδιου έτους για ένα ποίημα που είχε διαβάσει το 1997 καθώς ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Οι χιλιάδες που τον συνόδευαν καθώς έβγαινε από τη φυλακή ήταν μια πρώτη γεύση για το ότι το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας θα γινόταν πραγματικότητα. Και έγινε μετά από τρία χρόνια.

Και το όνειρο συνεχίζεται ακόμα.

Τώρα όμως δηλώνει ότι η έκτρωση είναι δολοφονία.

Θέμα που προκαλεί έντονες συζητήσεις εδώ και δεκαετίες σε Ανατολή και Δύση.

Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή αν όντως είναι δολοφονία ή όχι.

Με ενδιαφέρει όμως κάτι άλλο.

Όταν όλο αυτό το σώμα υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και λογής λογής εκλεκτών της Ιουλιανής αυλής, καθώς επιδίδεται σε έναν αγώνα για το ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα αυτά που είπε ο Καίσαρας, φτάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η έκτρωση πρέπει να απαγορευτεί ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού και ότι στο κάτω κάτω τα μωρά που θα γεννηθούν μετά από βιασμό “θα τα φροντίσει το κράτος”, εκεί επέρχεται μια κάποια ζάλη.

Δεν τόπε τίποτα θυρωρός ή κηπουρός, αλλά κοτζάμ υπουργός υγείας.

Τα σκυλιά και τα περιλαίμια

Ως υποσημείωση κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι τα περί σκυλιών με περιλαίμιο που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι μάλλον προϊόν σκέψης η οποία με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται.

Εάν βγει κάποιος και πει “είναι πουτάνες οι δημοσιογράφοι” θα ήταν ίσως σωστότερο.

Γιαυτό ακριβώς, το χαρακτηρισμό αυτό είχε επιλέξει για τους δημοσιογράφους, προβάλλοντάς τον πιο κόσμια ως “διανοούμενες πόρνες”, ο Αμερικανός δημοσιογράφος John Swinton το 1880.

“Υποτελείς” των ισχυρών ονόμαζε το σώμα των δημοσιογράφων.

Από εκεί όμως, μέχρι το σημείο του χαρακτηρισμού των δημοσιογράφων ως σκυλιών με περιλαίμιο, υπάρχει απόσταση και αυτή υποδηλώνει την πρόθεση του κυρίου που χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό, να πάρει αυτός στην ιερή του παλάμη την αλυσίδα του περιλαίμιου.

Άλλη μια υποσημείωση.

Δημοσιογράφος που τόλμησε πριν από λίγες μέρες να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη για την αεροπορική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πριν από λίγο καιρό 34 πολίτες στην Νοτιοανατολική Τουρκία, έχασε πάραυτα τη δουλειά του.

Ήταν ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής “Γιενί Σαφάκ” στις ΗΠΑ.

Είναι τέτοιο βαθμού η αυτολογοκρισία που ουδείς στην Τουρκία έγραψε αυτούσια τα λόγια του Ερντογάν. “Η καισαρική γέννα είναι δολοφονία” είπε. Στην προσπάθειά τους να σώσουν τον σωτήρα, λογόκριναν την ίδια τη δήλωση και δεν απέδωσαν τη λέξη “δολοφονία”. Διότι θα ήθελε πολύ φαντασία για να πειστεί το κοινό ότι υπάρχει ένας εννοιολογικός παραλληλισμός μεταξύ έκτρωσης και καισαρικής.

Σημειωτέον έχουν παρέλθει οι εποχές που το επιτρεπτό όριο ήταν δύο μόνο καισαρικές γέννες ή που δεν υπήρχε δυνατότητα κανονικής δεύτερης ή τρίτης γέννας, σε περιπτώσεις που είχε προηγηθεί καισαρική.

“Θα γίνουμε Ελλάδα” δήλωνε πριν από μέρες ο Ερντογάν απορρίπτοντας το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για αύξηση.

Ο τουρκικός τύπος χτες έγραφε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών που διαπραγματεύθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης και επέβαλλε αύξηση 3,5%, “φορά ρολόϊ αξίας 225 χιλιάδων δολαρίων”.

Κι αν τολμήσει κανείς να απεργήσει, όπως έκαναν οι εργαζόμενοι στις Τουρκικής αερογραμμές πριν από μερικές μέρες, εδώ είναι το νομοθετικό σώμα! Εν μια νυκτί βγήκε ο νόμος που απαγορεύει τις απεργίες στην αεροπορία.

Δια την ημετέραν σωτηρίαν

Πολλοί χαιρετούσαν -για να μην πω προσκυνούσαν- το αναδυόμενο την περίοδο 2000-2002 νέο αστέρι της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Εκπροσωπούσε την “αλλαγή” ο Ερντογάν τότε. Αυτό συνεχίστηκε.

Σιγά σιγά όμως, άρχισε να μειώνεται κάπως ο αριθμός εκείνων που έκριναν ότι το νέο αστέρι είναι ο σύγχρονος Μεγαλέξανδρος που με το σπαθί της λαϊκής βούλησης θα κάνει σμπαράλια το γόρδιο δεσμό του παρακράτους και του λεγόμενου -και πολύ προσφιλούς ως χαρακτηρισμού ειδικά στην Ελλάδα- “στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου” στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι όμως από αυτούς που έβλεπαν στο πρόσωπο του Ερντογάν το φως, το έκαναν αυτό υπό τη στενή και μάλλον αηδιαστική υποκειμενική σκοπιά η οποία είχε επιλεκτικά κριτήρια. Έλληνες πολιτικοί της περιόδου 2002-2006 (από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα) έβρισκαν ότι ο Ερντογάν αντιπροσωπεύει την πρόοδο.

Το έκαναν όμως αυτό βλέποντας τον Ερντογάν μόνο από τα γυαλιά των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και θεωρούσαν ότι με το νέο ηγέτη της Τουρκίας, η πορεία των σχέσεων θα είναι πολύ πιο θετική.

Το ίδιο έπραξαν και στην Κύπρο και θεώρησαν για μεγάλο διάστημα ότι με τον Ερντογάν “μπορεί να λυθεί το Κυπριακό”!

Παρομοίως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έβλεπε και εξακολουθεί να βλέπει στο πρόσωπο του Ερντογάν τον “σωτήρα”. Το ερώτημα όμως είναι ποιος θα σώσει ποιόν;

Και αν ακόμα υποτεθεί ότι η φιλολογία και η πράξη -περισσότερο η πρώτη- των κυβερνήσεων στην Τουρκία στην εποχή Ερντογάν, είναι θετικότερη για το Πατριαρχείο σε σχέση με το παρελθόν, ανακύπτουν δύο ερωτήματα.

Οι φιλοφρονήσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς το Φανάρι σημαίνουν αυτομάτως και αναγκαστικά, θετική στάση και απέναντι στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης;

Και το δεύτερο, και πιο σημαντικό ερώτημα:

Μπορεί να κρίνεται μια εξουσία με τη χρήση επιθέτων όπως “θετική”, “δημοκρατική”, “καλή” και άλλα παρόμοια, απλά και μόνο επειδή κάποιοι θεωρούν ότι η στάση της εξουσίας είναι καλή προς αυτούς τους κάποιους, δίχως να λαμβάνεται υπόψη το αν η ίδια εξουσία συμπεριφέρεται στους υπόλοιπους πολίτες της χώρας σαν υπηκόους σουλτάνου;

Πεδίον του Άρεως 2 Ιουνίου 2012  01.00

pediontouareos.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s