"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.Τα 7 χρόνια μόνιμης παραμονής στην χώρα θα αυξηθούν σε 10


Τι αλλάζει στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η αυστηροποίηση των όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης έκανε σαφές ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης.
Αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. Θα ισχύσει, μ΄ άλλα λόγια, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση.

Οι υπόλοιποι όροι και προυποθέσεις, κατά τα άλλα, για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως είναι οι υποψήφιοι αλλοδαποί να μην έχουν καταδικαστεί κ.λπ, δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά.

Εκτός τούτου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στη χώρα μας μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν επτά χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18-ο έτος της ηλικίας του.

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Στυλιανίδης, μπορεί να θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την αναθεώρηση του Κώδικα της Ιθαγένειας, αλλά μεταθέτει για το μέλλον τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον εκλογικό νόμο η αλλαγή του οποίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τρείς αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών, όπως κατέστησε σαφές και στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ, προτίθεται να ενισχύσει τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της φτώχιας. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ τη διαμόρφωση τριών κοινών εισηγήσεων από πλευράς τους:

-Την επισήμανση των σοβαρών και έκτακτων θεμάτων που απασχολούν τους δήμους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως π.χ είναι η πρόοδος των διαγωνισμών για τη μεταφορά των μαθητών.

-Την καταγραφή των θεσμικών και λειτουργικών αδυναμιών που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς και αναγκαίες αλλαγές που για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Την καταγραφή των θεμάτων που αφορούν στην αρμοδιότητα και άλλων υπουργείων ώστε να αναληφθεί κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, από την πλευρά του, ζήτησε τη συνεργασία των δημάρχων για θέματα που αφορούν την ιθαγένεια και τη μετανάστευση και επεσήμανε ότι για νομοθετικές ρυθμίσεις, των οποίων η πρωτοβουλία ανήκει σε άλλα υπουργεία, η εφαρμογή όμως των οποίων ανήκει στους Ο.Τ.Α., θα πρέπει να ζητείται η ουσιαστική συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

πηγη

5 thoughts on “Τι αλλάζει στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.Τα 7 χρόνια μόνιμης παραμονής στην χώρα θα αυξηθούν σε 10

  1. ΠΟΤΈ ΜΑ ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΈΠΑΙΡΝΑΝ ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ. ΜΈΓΑ ΠΡΟΔΟΣΊΑ. ΚΑΙ ΈΧΟΥΜΕ ΑΦΉΣΕΙ ΑΚΌΜΑ ΤΟ ΓΑΠΑΠΑΡΑ ΌΧΙ ΑΠΛΏΣ ΝΑ ΖΕΙ… ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΕΛΕΎΘΕΡΟ …ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΌΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΔΌΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΉΣ. ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΤΆΝΤΗΣΕΊ ΥΠΈΡΆΒΟΥΛΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ.

  2. Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ……………..
    ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ.

  3. @2 ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.

  4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΠΩΣ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.ΤΥΧΑΙΟ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s