"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί / Τουρκία

4 CN-235 «αρχικού προτύπου» παραδόθηκαν στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό


http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/07/tnp2-copy.jpg

Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235MP του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο γαλλικός όμιλος Thales ανακοίνωσε χθες 18 Ιουλίου πως ολοκλήρωσε την παράδοση τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας «αρχικού προτύπου» (initial standard) στην Τουρκία, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος Meltem II.

Η επίσημη τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) στην Άγκυρα, ενώπιον εκπροσώπων του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας, των Διοικήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, των εγχώριων υπεργολάβων του προγράμματος (TAI, Aselsan, Havelsan, Milsoft), της γαλλικής Γενικής Υπηρεσίας Εξοπλισμών (DGA) και της γαλλικής πρεσβείας.

 

 

Η Thales είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος Meltem II, το οποίο προβλέπει την παράδοση 6 αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας (MPA) στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και τριών αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης στην Τουρκική Ακτοφυλακή.

Τα αεροσκάφη είναι τροποποιημένα CN-235, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Meltem I.

Το Meltem II περιλαμβάνει 10 πρόσθετα συστήματα ναυτικής περιπολίας για ολοκλήρωση σε ισάριθμα ATR-72 του προγράμματος Meltem III, από τα οποία 7 έχουν ήδη παραδοθεί στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα 19 συστήματα αποστολής στηρίζονται στο Αερομεταφερόμενο Σύστημα Ναυτικής Κατάστασης και Ελέγχου (AMASCOS) της Thales.

Πάντα κατά την ανακοίνωση της Thales, τα 4 αεροσκάφη αρχικού προτύπου υποβλήθηκαν σε σημαντικές μετατροπές για να υποδεχθούν το σύστημα αποστολής και ολοκλήρωσαν πιστοποίηση αεροπλοϊμότητας με την DGA στη Γαλλία.

Χειριστές και πληρώματα αποστολής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύθηκαν στα νέα αεροσκάφη και στον εξοπλισμό τους, ενώ πραγματοποίησαν σειρά πτητικών δοκιμών για την κάλυψη ενός φάσματος επιχειρησιακών αποστολών: επιτήρηση, έρευνα και διάσωση, σήμανση στόχου, πόλεμος επιφανείας και ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

Με βάση αυτές τις πτητικές δοκιμές πραγματοποιήθηκε η αποδοχή των αεροσκαφών σε υπηρεσία. Τα αεροσκάφη αρχικού προτύπου παρέχουν στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μιαν επιχειρησιακή ικανότητα ναυτικής περιπολίας.

Είναι προφανές από την ανακοίνωση πως τα παραδοθέντα αεροσκάφη δεν διαθέτουν ακόμη τις συμβατικά προβλεπόμενες επιχειρησιακές τους ικανότητες.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Φεβρουαρίου 2011 η Thales προειδοποίησε για την επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2010 με αποζημιώσεις και προβλέψεις ύψους €100 εκατ. για τα προγράμματα A400M και Meltem II.

Στην τελευταία περίπτωση αναφέρθηκε η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με τις τουρκικές αρχές το 2010, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τουρκική πηγή ανέφερε πως η Thales επρόκειτο να καταβάλει ποινική ρήτρα ύψους $70 εκατ. στο SSM για το πρόγραμμα Meltem II.

Η συνολική καθυστέρηση του προγράμματος φαίνεται πως προσεγγίζει τα 4 έτη. Υπενθυμίζεται πως το SSM υπέγραψε σύμβαση ύψους $387 εκατ. στις 6 Σεπτεμβρίου 2002 με την Thales Airborne Systems, για την εγκατάσταση εξοπλισμού αποστολής στηριζόμενου στο AMASCOS σε 19 αεροσκάφη.

Τα 9 CN-235 αποκτήθηκαν έναντι $147 εκατ. Τα 10 ATR-72-500 αποκτήθηκαν από την ιταλική Alenia Aeronautica με σύμβαση ύψους €180 εκατ. ($219 εκατ.) στις 22 Ιουλίου 2005.

Κονσόλες του συστήματος AMASCOS σε λειτουργία.

Το AMASCOS στα αεροσκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει ραντάρ OceanMaster Mk II της Thales, ισχύος 400W με διαμορφώσεις Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR), Αντίστροφου SAR (ISAR), προβολέα SAR, λωρίδας SAR και Δείκτη Ναυτικού Κινούμενου Στόχου (ΜΜΤΙ).

OceanMaster Mk II της Thales

(FLIR) ASELFLIR 200

Περιλαμβάνονται επίσης σύστημα Πρόσθιας Παρατήρησης Υπερύθρων (FLIR) ASELFLIR 200, ακουστικός επεξεργαστής ηχοσημαντήρων TMS-2000, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) DR3000, Εντοπιστής Μαγνητικών Ανωμαλιών (MAD) ASQ-508(V), ζεύξεις δεδομένων Link-11 και Link-16, σύστημα Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF) ανάκρισης/ απόκρισης APX-113 και ολοκληρωμένο Σύστημα Αδρανειακής Ναυτιλίας/ Παγκόσμιας Τοποθέτησης (INS/GPS) LN-100G.

(INS/GPS) LN-100G

Ο εξοπλισμός αυτοπροστασίας περιλαμβάνει Σύστημα Εντοπισμού Εκτόξευσης Βλημάτων (MILDS) AAR-60 και Σύστημα Διανομής Αντι-Μέτρων (CMDS) ALE-47. Η συγκεκριμένη έκδοση του AMASCOS περιλαμβάνει 4 κονσόλες για τον τακτικό συντονιστή και τους χειριστές ακουστικής επεξεργασίας, ESM/ASW, σύνθεσης κατάστασης επιφανείας και επικοινωνιών.

(MAD) ASQ-508(V)

Τα CN-235 της Ακτοφυλακής περιορίζονται σε OceanMaster Mk II, ASELFLIR 200, Link-11, APX-113, LN-100G, αλλά διαθέτουν επιπλέον Αερομεταφερόμενο Ραντάρ Πλευρικής Παρατήρησης (SLAR).

Πηγή

3 thoughts on “4 CN-235 «αρχικού προτύπου» παραδόθηκαν στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

  1. ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ.ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΑΝ ΑΠΩΛΕΣΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ?ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ?

  2. @1 ΜΟΝΟΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΑΣ…..?MHN AΠΩΛΕΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ….!ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ……!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s