"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Der Spiegel:»Μην κόβεται μισθούς στρατιωτικών κλείστε στρατόπεδα»


Der Spiegel:`Μην κόβεται μισθούς στρατιωτικών κλείστε στρατόπεδα`

Σαν να μην έφθανε η αναταραχή που έχει προκληθεί από τη παραίτηση Ζιαζιά στις ΕΔ, έρχεται και δημοσίευμα του Der Spiegel, να επισημάνει τις αδυναμίες τους που πολλά ελληνικά ΜΜΕ ,μεταξύ των οποίων και το Onalert ,έχει επισημάνει. Και είναι οι αδυναμίες που έχουν να κάνουν με τις άχρηστες. μονάδες που κανείς δεν τολμά να κλείσει. Οι πολιτικοί για να μην χαλάσουν χατήρια και κάποιοι στρατιωτικοί για να μην χάσουν τη θέση τους.

Αυτά ακριβώς επισημαίνει το Der Spiegel επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί των στρατιωτικών αλλά το υψηλό κόστος των ΕΔ που προκαλείται από τη κακή οργάνωσή τους.

«Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η Τρόικα εξετάζει τα μέτρα λιτότητας της χώρας. Στον ελληνικό στρατό υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για περικοπές. Αλλά οι έλληνες πολιτικοί δεν τολμούν να αγγίξουν το πραγματικό πρόβλημα: υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιωτικοί σε πάρα πολλά στρατόπεδα», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος που, όπως φαίνεται έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο 4ο Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και έμαθε από πρώτο χέρι τα καλά του Ελληνικού Στρατού.Βέβαια το 4ο Σώμα δεν μπορεί να είναι ενδεικτικό για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στις Ελληνικές ΕΔ.

Ωστόσο επισημαίνονται κάποιες πραγματικές αδυναμίες:

«Αν τα εκατοντάδες τζιπ και στρατιωτικά οχήματα του στρατού χρειαστούν συντήρηση, πρέπει να μεταφερθούν 570 χιλιόμετρα μακρυά, στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη βάση επισκευής της χώρας», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι ο στρατός πληρώνει στους συνοδούς των οχημάτων «εκτός έδρας», ενώ καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων.

«Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Πιθανότατα επειδή οι τοπικοί πολιτικοί ήθελαν να έχουν μια βάση στα Γιάννενα, ώστε να τοποθετούνται εκεί στρατιωτικοί με βύσμα», φέρεται να λέει στο Spiegel ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Στη συνέχεια, το Spiegel αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων αγοράζοντας υποβρύχια, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη – ξεχνώντας βεβαίως να αναφέρει ότι πολλά από αυτά ήταν γερμανικής προέλευσης και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για χρηματισμό ελλήνων πολιτικών από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία. «Μόνο το 2011, η Ελλάδα ξόδεψε 4,6 δισ. ευρώ στην άμυνα της, ή το 2,1% του ΑΕΠ της, ενώ η Γερμανία έδωσε μόλις το 1,4%», σημειώνει. Και από αυτά τα 4,6 δισ., υπογραμμίζει το 80% είναι για μισθούς και διαχειριστικά κόστη.

Ωστόσο, συνεχίζει το περιοδικό, οι πολιτικοί δεν έχουν τολμήσει σοβαρές περικοπές στον στρατό. «Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο στρατό, ενώ οι προτεινόμενες περικοπές στα φάρμακα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο», υποστηρίζει.

Το άρθρο αναγνωρίζει ότι έχουν παγώσει οι αγορές όπλων, ενώ παραθέτει τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, επικεφαλή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος σημειώνει ότι οι περικοπές στο στρατό ξεπερνούν το 30% και υπάρχουν ήδη ελλείψεις ακόμα και σε καύσιμα, ενώ οι στρατιωτικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το 37% του εισοδήματός τους. «Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας πιλότος μαχητικού αξίας δεκάδες εκατομμυρίων, παίρνει μόνο 1300 ευρώ το μήνα».

Το Spiegel επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ανύπαρκτοι υψηλοί μισθοί των στρατιωτικών αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί στρατιωτικοί και στρατιώτες σε πάρα πολλά στρατόπεδα», ενώ σημειώνει ότι «οι φαντάροι είναι σημαντικοί πηγή εισοδήματος για τις πόλεις δίπλα από τα στρατόπεδα. Γι’ αυτό, οι έλληνες πολιτικοί συνηθίζουν να τα τοποθετούν δίπλα στις εκλογικές τους περιφέρειες».

«Το αποτέλεσμα; Υπάρχουν πάνω από 500 στρατόπεδα στη χώρα και 17 κέντρα νεοσυλλέκτων. Κάποια από αυτά δεν έχουν κανένα στρατιωτική ή στρατηγική αξία, και πολλά δεν είναι καν πλήρως επανδρωμένα», αναφέρει ενώ ακτινογραφόντας το ελληνικό στράτευμα παραθέτει τη διαπίστωση ενός πρώην αξιωματικού του υπουργείου Άμυνας ότι σε μερικές μονάδες «είναι ευκολότερο να βρεις λοχία από ότι φαντάρο».

Όλα αυτά τη ημέρα που νακοινώνεται η επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στη Καλαμάτα της Μεσσηνίας απ΄ όπου κατάγεται ο πρωθυπουργός.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s