"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Η λίστα του Καράμπελα». Άρθρο-άποψη του Σ.Μηχιώτη για τις κρίσεις στις ΕΔ


`Η λίστα του Καράμπελα`. Άρθρο-άποψη του Σ.Μηχιώτη για τις κρίσεις στις ΕΔ

Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ.ΜΗΧΙΩΤΗ

Γιά λόγους τους οποίους ουδέποτε μπόρεσα να αντιληφθώ, η θέση του Διοικητού Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ κατά τα αρκτικόλεξα) αποτελεί μία θέση ισοδύναμη με «ηλεκτρική καρέκλα» εις την ιεραρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με σημαντικότατη αποστολή, η ΔΑΥ, με έδρα το Αεροδρόμιο Ελευσίνας, καλείται να προσφέρει ένα αυτοτελώς σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωφελές πτητικό έργο, ομοίως δε να εγγυηθεί την εφοδιαστική υποστήριξη του επιχειρησιακού σκέλους της ΠΑ, δηλαδή της Τακτικής Αεροπορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν αυτός ο ισχυρισμός είναι βάσιμος, τότε θα έπρεπε να αναμένεται, ότι οι επιδόσεις των επιλεγομένων Δ/ΔΑΥ θα έπρεπε να προσμετρούν μόνον ώς προς τα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσεως ευθύνης η οποία τους ανατίθεται, τρίτης εις την ιεραρχία της ΠΑ, εν σχέσει με τη συνέχιση της παραμονής τους εις τη θέση αυτή και την περαιτέρω πορεία τους εις την πυραμίδα της ΠΑ. Και επί τη βάσει των ανωτέρω να κρίνεται ο εκάστοτε κατέχων τη θέση, υποπτέραρχος(Ι) ή αντιπτέραρχος(Ι), προς παραμονή και προαγωγή ή προς αποστρατεία.

Η ζωή δεν επιβεβαίωσε-δυστυχώς-αυτόν το κανόνα, κατά τις χθεσινές κρίσεις της ιεραρχίας της ΠΑ, αφού αι βουλαί των μελών του ΣΑΓΕ προσέκρουσαν εις τη «λίστα Καράμπελα», δηλαδή του Υφυπουργού του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου, του προερχομένου από την κλαδική αποστράτων της ΝΔ και προφανώς εν γνώσει του τελευταίου, προερχομένων αμφοτέρων εκ του ενός εκ των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων της κυβερνήσεως Σαμαρά: Φ. Κρεβάϊκας (Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας)-Κων. Πριώνας(Διοικητής ΔΑΥ), Αθαν. Παπανικολάου (Διοικητής ΔΑΕ), Παν. Σωτηρίου (Διευθυντής Δ΄ κλάδου ΓΕΑ) να κριθούν αποστρατευτέοι και κουβέντα καμία!

Όπερ και εγένετο. Και συνεπώς ο υποπτέραρχος(Ι) Κων. Πριώνας ένας ικανός επιτελής με μακρά προηγουμένη προυπηρεσία σε ποικίλες θέσεις και αξιόλογη εμπειρία, ώς διατελέσας προηγουμένως υπαρχηγός ΓΕΑ, διευθυντής Β΄ Κλάδου ΓΕΑ, διοικητής ΕΛΔΑΦ με έδρα το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εκπρόσωπος τύπου ΓΕΑ, υπασπιστής Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ οδηγήθηκε στην αποστρατεία. Προφανώς άλλαι ήσαν αι «βουλαί Καράμπελα» και βεβαίως μείζονος σημασίας από τα στοιχεία του ατομικού του φακέλου, εν σχέσει με τα οποία θα έπρεπε να κριθεί.
Ο προγενέστερος του αποστρατευθέντος Δ/ΔΑΥ υποπτέραρχος(Ι) Φ. Κρεβάϊκας δεν είδε την οδό της αποστρατείας και τον περασμένο Νοέμβριο προήχθη σε αντιπτέραρχο και ανέλαβε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, θέση από την αποστρατεύθηκε ομοίως μερικούς μήνες μετά. Τέλος ο προκάτοχος του τελευταίου εις τη ΔΑΥ, ο υποπτέραρχος(Ι) τότε Αντ. Τσαντηράκης, παραμένει εν εν ενεργεία-επί του παρόντος-αντιπτέρταχος σήμερα και Αρχηγός ΓΕΑ. Αλλά γιά πόσο;

Ωστόσο την ίδια μεταχείριση με τον Κων. Πριώνα, είχε, μετά από οδηγία-απαίτηση του ΠΓ του τελευταίου ΥΕΘΑ της κυβέρνησης Καραμανλή(Ευάγ. Μεϊμαράκη), ο Δ/ΔΑΥ μέχρι το Μάρτιο του 2009 υποπτέραρχος(Ι) Κοσ. Βούρης, αρχηγός τάξεως της ΣΙ, οπότε και αποστρατεύθηκε. Όλοι θυμούνται την αμηχανία όλων, αρχής γενομένης από το πρόσωπο του τότε Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου(Ι) Ι. Γιάγκου γιά την αποστρατεία του, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής προς τον αντιπτέραρχο(Ι) Ι. Πατσιαντάρα. την ώρα που πολλοί τον θεωρούσαν ως τον πλέον κατάλληλο γιά επόμενο Αρχηγό ΓΕΑ.

Τέλος, μη διατελέσαντες Δ/ΔΑΥ, ήσαν οι αποστρατευθέντες υποπτέραρχοι(Ι) Αθαν. Παπανικολάου και Παν. Σωτηρίου, με κοινό, όμως, χαρακτηριστικό ότι περιελαμβάνοντο εις την περίφημη, πλέον, «λίστα Καράμπελα», δηλαδή μη αρεστοί εις τους αποστράτους ενός εκ των συγκυβερνώντων κομμάτων. Και αυτό αρκούσε προκειμένου να τεθούν εις την κατηγορία των στελεχών εν εφεδρεία της ΠΑ.
Με δεδομένη τη συντελεσθείσα κατάσταση, η οποία είναι, πλέον, μη αντιστρέψιμη, γεννώνται δικαιολογημένα ερωτήματα εις ό,τι αφορά την στάση των άλλων δύο κομμάτων που μετέχουν εις την κυβέρνηση Σαμαρά: Εγνώριζαν, ως εδικαιούντο και όφειλαν, τη «λίστα Καράμπελα» και έθεσαν ή όχι βέτο επ’ αυτής; Εάν δε ισχύει το αντίθετο, τί έπραξαν και πώς αντέδρασαν μπροστά σε μία «πραξικοπηματική» μεθόδευση εις το ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα από τον ΥΕΘΑ και τον ΥΦΕΘΑ εκ της ΝΔ; Και ακόμη ο ΥΦΕΘΑ κ. Ελευσινιώτης, υποδειχθείς υπό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ουδέν αντελήφθη ή δεν έκρινε σκόπιμο να πράξει τί;

Το θέμα αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ηγεσίας (όχι κατ’ ανάγκην εις επίπεδο αρχηγών και μόνον), την οποία αυτό διαμόρφωσε κατά την τελευταία κυβερνητική του θητεία και προς την οποία η ΝΔ, ώς συγκυβερνών μαζύ του κόμμα σήμερα, συμπεριφέρεται κατά τρόπο εχθρικό, όπως αποδεικνύει η «λίστα Καράμπελα». Ομοίως και η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει να επιληφθεί του δημιουργηθέντος θέματος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θα ήταν ευχής έργον, αυτή η κατάσταση «να μην ανοίξει προς τα κάτω», δημιουργώντας σκιές εις το συγκυβερνών εγχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Είναι πάντως ενδεικτικό κάποιου «κλίματος ενοχής» το γεγονός ότι, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΣ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα εις τη ΣΣΕ,από τον παραιτηθέντα Αντιστράτηγο Κων. Ζιαζιά προς τον αντικαταστάστη του Αντιστράτηγο Κων. Γκίνη δεν παρέστη ουδείς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ούτε καν ο ΥΦΕΘΑ αντιστράτηγος ε.α. Παν. Καράμπελας, ο οποίος προέρχεται από την στρατιωτική οικογένεια, εναντίον της οποίας εστράφη με τις μεθοδεύσεις του, υπό την ιδιότητα του κομματικού στελέχους.

Η τελετή παραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα και με διάχυτη την αίσθηση τιμής προς τον παραιτηθέντα Αρχηγό, ο οποίος υπερασπίσθηκε τις εσωτερικές λειτουργίες του Στρατού Ξηράς έναντι έξωθεν κομματικών επεμβάσεων, όπως ακριβώς έπραξαν το καλοκαίρι του 1989 οι παραιτηθέντες τότε Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ Ναύαρχος Λεων. Βασιλικόπουλος και ο αείμνηστος Πτέραρχος Νίκος Στάπας αντιστοίχως.

Εις την τελετή παρέστη-πράγμα που επροκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση- ο αποστρατευθείς Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος(Ι) Φ. Κρεβάικας, μετά από προσωπική πρόσκληση του παραιτηθέντος Αρχηγού ΓΕΣ. Κατά τη μικρή δεξίωση, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων, ο Κων. Ζιαζιάς μίλησε με θερμά λόγια γιά το πρόσωπο του αποστρατευθέντος πτεράρχου και το έργο το οποίο συνετελέσθη εις το ΑΤΑ επί αρχηγίας του, κατά την βραχεία θητεία του.
Πάντως ένα ερώτημα θα αιωρείται πάντοτε: Γιατί η Πολεμική Αεροπορία είναι πάντοτε εις το στόχαστρο του κόμματος της ΝΔ;

πηγη

3 thoughts on “«Η λίστα του Καράμπελα». Άρθρο-άποψη του Σ.Μηχιώτη για τις κρίσεις στις ΕΔ

  1. ΚΥΡΙΕ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΝΔ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΩΣ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑ ,ΩΣ ΩΦΕΙΛΕ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΑ,ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΕΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.[ΛΥΜΠΕΡΗΣ,ΤΖΟΓΑΝΗΣ,ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΗΣ ΚΛΠ],[Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΑΣΙΜΟΣ] ΠΑΣΟΚ COYLPA .ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ[ΕΚΤΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥ ΟΦΑ] ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ.[F-16 EΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ;][ΕΚΤΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥ] ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ »ΠΑΣ ΜΗ ΠΑΣΟΚ ΒΑΡΒΑΡΟΣ» ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΩΣ ΑΛΛΗ ΔΑΚΡΥΡΟΟΥΣΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΥΝΕΤΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΤΥΡΒΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΩΣ,ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΥ;;; ΓΙΑΤΙ;;; BLACK FOX.

  2. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΓΚΥΛΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΟΜΦΑΛΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΙΜΗΣΗΣ ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑ.ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ…ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.ΑΣ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s