
«Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα» είναι το σύνθημα που στέλνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα» ο Σιμόν Πέρες. Ο πρόεδρος του Ισραήλ φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του κ. Κάρ. Παπούλια. Ο 89χρονος ισραηλινός πρόεδρος, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για την επίλυση του Μεσανατολικού και άνθρωπος που προωθεί τη δημοκρατία και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο (πρόσφατα λειτούργησε και προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook για τον λόγο αυτό!), θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αλλά όπως αναμένεται και με τον κ. Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Πέρες, επί σειρά ετών πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα έπρεπε να έχουν συνεργαστεί στενά εδώ και πολλά χρόνια λόγω «γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας». Επικαλούμενος την εμπειρία του προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία δύσκολα μέτρα για να θεραπεύσει την οικονομία της, ενώ δηλώνει ότι ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι στον σύγχρονο κόσμο μεγάλη χώρα είναι αυτή που έχει υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και τεχνολογία, όχι πολλά εδάφη. «Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις» τονίζει. Τάσσεται, δε, υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στέλνοντας εμμέσως σαφές μήνυμα και στην Τουρκία ότι «όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο».
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Βλέπετε περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσής τους;
«Κατ’ αρχήν, δεν ήταν φυσιολογικό που οι σχέσεις μας δεν ήταν στενές. Πρώτον, βρισκόμαστε πολύ κοντά από γεωγραφικής άποψης. Δεύτερον, βρισκόμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά. Η ιστορική και η γεωγραφική εγγύτητα δικαιολογούν ότι οι σχέσεις μας έπρεπε να είναι στενότερες. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε. Είμαστε μικρές χώρες, αλλά οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα. Το μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις• και σε αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά. Λέω στον ελληνικό λαό ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά αν λάβετε τα αναγκαία μέτρα μπορείτε σύντομα να θεραπεύσετε την οικονομία σας».
Οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει μία πολύ στενή στρατιωτική σχέση. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της;
«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Στο παρελθόν, η ασφάλεια είχε σχέση με την αντιμετώπιση εχθρών. Σήμερα, η ασφάλεια αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων. Και κάθε χώρα είναι εκτεθειμένη σους κινδύνους που απορρέουν από την τρομοκρατία. Η Ελλάδα θα μπορούσε π.χ να αντιμετωπίσει πρόβλημα τρομοκρατίας στον τουρισμό. Θέλει επίσης να προστατεύσει την ασφάλειά της. Οι μικρές χώρες πρέπει να συνεργάζονται».
Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι ένας πιθανός εταίρος στην εξαγωγή του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αν αυτό επιλέξει η ισραηλινή κυβέρνηση;
«Φυσικά! Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να την εξετάσουμε. Ελπίζω επίσης ότι όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο. Από όσα γνωρίζω, η ιδέα μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος έχει εξεταστεί και μπορεί να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα».
Η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Υπάρχουν τομείς όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν ισραηλινές επενδύσεις; Θα το συζητήσετε αυτό με τον κ. Σαμαρά;
«Φυσικά, γιατί όχι; Επιτρέψτε μου να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 20% καλλιεργήσιμης γης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Αρκετοί ισραηλινοί επενδυτές θα ενδιαφέρονταν. Στο Ισραήλ έχουμε ιδιαίτερα προηγμένη γεωργική παραγωγή και είμαστε μια χώρα με περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρά υδάτινα αποθέματα. Παράγουμε όμως πολλά προϊόντα».
Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή. Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης αλλά είναι και γείτονάς σας. Βάσει της τεράστιας εμπειρίας σας πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το συριακό πρόβλημα;
«Πρέπει να δείξουμε ηγετικό πνεύμα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να δοθεί η εντολή στα Ηνωμένα Εθνη να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία για δύο χρόνια ώστε μετά ο συριακός λαός να μπορέσει να εκλέξει την κυβέρνησή του. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ο Αραβικός Σύνδεσμος, στον οποίο η Συρία είναι μέλος, να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη του ΟΗΕ. Ισως να χρειαστεί και η αποστολή δύναμης του ΟΗΕ. Διαφορετικά, αν κάποιος άλλος επέμβει, θα θεωρηθεί ξένη επέμβαση».
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν…
«Ο κίνδυνος σήμερα επικεντρώνεται στο Ιράν. Ο εχθρός μας δεν είναι ο ιρανικός λαός, είναι η σημερινή ηγεσία του που αποτελεί απειλή. Μετέτρεψε το Ιράν σε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Εχει στόχο να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Σπέρνοντας τρομοκρατία σε όλον τον κόσμο, χρηματοδοτώντας την, εκπαιδεύοντας τρομοκράτες. Προσπαθούν να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα και, αν τα καταφέρουν, ο κόσμος θα είναι δύσκολο να κυβερνηθεί. Ο ελεύθερος κόσμος έχει ευθύνη να σταματήσει την ιρανική πυρηνική απειλή και αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει».
Προσωπική ιστορία
«Το σπίτι μας είναι γεμάτο με ελληνική κουλτούρα»
Εχετε μια ιδιαίτερη οικογενειακή σχέση καθώς ο πατέρας σας βρέθηκε εδώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΕΖ!
ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Μ.Ι.Τ. ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΜΙΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ NASA ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ…
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΛΑΟΣ ΤΙΣ… «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ» ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΕΣ
(ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΕΣ) ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΗΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΕΖ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!
ΕΙΣΤΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΕΡΙ … «ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΚΑΙ ΨΗΛΩΝ ΒΟΥΝΩΝ…