"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Από το Βερολίνο περνάει η επιμήκυνση.Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά, αλλά και ότι το οικονομικό πρόγραμμα διαλύει την κοινωνική συνοχή


Από το Βερολίνο περνάει η επιμήκυνση

Την περίφημη λεωφόρο Ούντερ ντε Λίντεν (Unter den Linden) του Βερολίνου που φθάνει ως την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το διαχρονικό σύμβολο της πόλης, θα πρέπει να διασχίσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για να βρεθεί στη συνέχεια στο υαλόκτιστο μοντέρνο κτίριο της γερμανικής Καγκελαρίας. Εκεί την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να παιχτεί η πρώτη σκηνή από το έργο της επαναδιαπραγμάτευσης (κυρίως της επιμήκυνσης κατά δύο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής) στην προγραμματισμένη – κομβικής σημασίας για την Ελλάδα _ συνάντηση με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Στους δύο πρώτους ορόφους της Καγκελαρίας κυριαρχούν, όπως λένε οι Γερμανοί, τα χρώματα της αρετής: το μπλε της σοφίας, το κόκκινο της δύναμης, η ώχρα της δικαιοσύνης και το πράσινο της εγκράτειας. Αυτά τα στοιχεία, ειδικά το τελευταίο της εγκράτειας που ισοδυναμεί με λιτότητα, κατά τη γερμανική πολιτική ηγεσία, έπρεπε να χαρακτηρίζουν και την Ελλάδα, κάτι που για την κυρία Μέρκελ δεν ισχύει.

Στο στρατηγείο της σιδηράς κυρίας της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, που μοιάζει περισσότερο με μουσείο – αναγνωρίστηκε διεθνώς ως σύμβολο της νέας γερμανικής αρχιτεκτονικής και κυριαρχούν η διαφάνεια, η λιτότητα και ο μινιμαλισμός -, ο Πρωθυπουργός αναμένεται στην κατ’ ιδίαν συνομιλία του να πάρει μια πρόγευση της γερμανικής στρατηγικής και να διαγνώσει προθέσεις για την τύχη της Ελλάδας και το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προσέλθει στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ απόλυτα προετοιμασμένος για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Αναγνωρίζει τη δυσκολία της επίσκεψης, που θα γίνει σε ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, όπου καταγράφηκε και πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ελίτ της χώρας. Ηδη τα γερμανικά ΜΜΕ δίνουν μια πρόγευση, αναφερόμενα σε ψυχρό κλίμα, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

«Η γερμανίδα καγκελάριος κατ’ αρχάς θα ακούσει σίγουρα τι θα έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος» έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ.

Ο Πρωθυπουργός έχει να πει αρκετά και κυρίως να δώσει μια σαφή εικόνα τι έχει πράξει σε μόλις δύο μήνες η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συνεργασίας τριών εταίρων. Κυρίως θα θέσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση με σκοπό να βολιδοσκοπήσει προθέσεις, το αίτημα περί επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, κίνηση που θα γίνει και το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι, την επομένη δηλαδή της συνάντησης με την κυρία Μέρκελ, στην κατ’ ιδίαν επαφή που θα έχει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 Επίσημα το αίτημα στη σύνοδο της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός δεν αναμένεται, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από το επιτελείο του, να θέσει επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, ούτε θα επιμείνει ιδιαίτερα, αν και προβλέπεται πως θα γίνει συζήτηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να θέσει επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση κατά δύο έτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Οκτώβριο, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός.

Η κεντρική γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς και έχει συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, είναι σαφής: «Πρώτα να δείξουμε δείγματα γραφής, να έχουν ληφθεί τα μέτρα, να έχουν γίνει κινήσεις που να αποτυπώνουν την αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα και μετά μπορεί να τεθεί πιο ομαλά και με μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής το αίτημα για επιμήκυνση».

Ως εκ τούτου, στις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ θα διαφανεί το κλίμα των προθέσεων, όχι όμως και το τελικό πλαίσιο και όπως αναφέρει στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού: «Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν επί γερμανικού εδάφους αλλά επί ευρωπαϊκού».

Ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η διετής επιμήκυνση μπορεί να αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας για την αποτελεσματική εφαρμογή των αλλαγών και συνεπώς την επιτυχία του δανειακού προγράμματος. Το κυριότερο όμως είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως μια αποδοχή του ελληνικού αιτήματος θα αλλάξει το διεθνές κλίμα και θα αποδυναμώσει, ενδεχομένως και να σταματήσει, τη συζήτηση για πιθανή ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

Ο κ. Σαμαράς εκτός από τις κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα οικονομικό πρόγραμμα που έχει κυριολεκτικά διαλύσει την κοινωνική συνοχή και με όπλο τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν θα υποστηρίξει ότι στη χώρα μας, παρά το αντίθετο κλίμα που υπάρχει, έχουν γίνει πάρα πολλά.

 Τα ελληνικά επιχειρήματα

Παράλληλα μεταξύ των επιχειρημάτων του θα είναι η γεωγραφική θέση της χώρας (π.χ. απειλές για εδαφική ακεραιότητα, επέλαση λαθρομεταναστών από ευρωπαϊκά σύνορα, κ.ά.), θα επικαλεστεί την επέκταση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία για να πείσει ότι δεν φταίμε μόνο εμείς, ενώ δεν αποκλείεται να σημειώσει ότι εάν υπάρχει πραγματική βούληση, όπως με τη λύση του προβλήματος της αποπληρωμής του ομολόγου, που λήγει στις 20 Αυγούστου και κατέχει η ΕΚΤ, όλα μπορεί να γίνουν. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν κυρίως να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που εκπέμπει η γερμανική πολιτική ηγεσία σε μια στιγμή που αρχίζουν και πάλι να κυκλοφορούν, μάλιστα μέσω βασικών πρακτορείων, όπως το Reuters, σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επισημάνσεις, όπως «εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει θα βοηθούσε την Αθήνα».

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων
Στο Παρίσι με Ολάντ, στην Αθήνα με Γιούνκερ

Προπομπός του κ. Σαμαρά στη Γερμανία είναι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο και αναμένεται να κομίσει μήνυμα ότι η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας σαφή πρόθεση να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει αύριο συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, για απόψε είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ενώ στο Βερολίνο ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος διατηρεί ανοικτή γραμμή με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική προσπάθεια θα έχει και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ολάντ στο Παρίσι, αλλά και η έλευση την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επισημάνει στους κκ. Ολάντ και Γιούνκερ, όπως και στην κυρία Μέρκελ, ότι την εφαρμογή και την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων τη στηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία αρχίζει και δείχνει δείγματα γραφής.

Ο βασικότερος στόχος όμως είναι να αντιμετωπίσει την καχυποψία έναντι της Ελλάδας. Θα επιχειρήσει να πείσει ότι έχει τη διάθεση, τη θέληση αλλά και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και των ενεργειών της νέας συμμαχικής κυβέρνησης – αναφέροντας και τις δυσκολίες που υπάρχουν – αλλά και να υπογραμμίσει ότι πέρα από την οικονομική πλευρά της κρίσης υπάρχει και η ανθρώπινη, καθώς «δοκιμάζονται με πρωτοφανή σκληρότητα οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή».

Σχολιάστε