"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / ΙΡΑΝ / ΙΣΡΑΗΛ / Μέση Ανατολή / ΣΥΡΙΑ

Ρελάνς από Ιράν κατά ΗΠΑ-Ισραήλ – Aπειλεί με εμπλοκή στην Συρία και γενικευμένο πόλεμο


Ρελάνς από το Ιράν απέναντι στην Δύση, τις ΗΠΑ ειδικότερα, αλλά και το Ισραήλ στο θέμα της  Συρίας:

Πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας ττου Ιράν Αχμέντ Βαχιντί  προειδοποίησε ότι το Ιράν θα ταχθεί ενεργά στο πλευρό της Συρίας σε  περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Δύση ή αν κληθεί απλά να στηρίξει  την συριακή κυβέρνηση από τις επισθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών και των μισθοφόρων!

«Το διμερές αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία που  υπογράφτηκε το 2007 παραμένει ενεργό» δήλωσε ο Βαχιντί! Πιο σαφής  προειδοποίηση  για πολεμική εμπλοκή του Ιράν σε περίπτωση επέμβαση των δυτικών στην Συρία, δεν υπάρχει.

 

Το σκεπτικό του είναι ότι «Οι  κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές ομάδες. Εάν δεν κατορθώσει να τις αντιμετωπίσει, τότε θα ενεργοποιηθεί το  διμερές αμυντικό σύμφωνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η υποβολή  σχετικού αιτήματος από την πλευρά της Συρίας»!

Οι Ιρανοί ξέρουν ότι ο επόμενος στόχος είναι οι ίδιοι, αν και κατά  πολλούς μπορεί να προηγηθεί το Ιράν ενός δυτικού κτυπήματος!

Το ερώτημα  είναι πως θα βοηθήσει το Ιράν την Συρία, αφού οι δύο χώρες δεν έχουν  κοινά σύνορα.

Η Αεροπορία του Ιράν δεν έχει τέτοιες μεταφορικές  ικανότητες, το Ναυτικό του επίσης δεν μπορεί να μεταφέρει προσωπικό. Απομένει το Ιράκ, του οποίου η κυβέρνηση, κατά πολλούς αναλυτές, ελέγχεται σε  σημαντικό βαθμό από το Ιράν, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σιιτικά μέλη  του.

Αλλά τι θα έκαναν οι ΗΠΑ αν ιρανικές φάλαγγες επιχειρούσαν να περάσουν μέσα από το Ιράκ;

Βασικά η εμπλοκή του Ιράν στον συριακό εμφύλιο είναι ένα είδος «προωθημένης άμυνας».

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά  κρίσιμες.

Όλα αυτά στον απόηχο της αποκάλυψης του ισραηλινού ιστοχώρου «debka» που αναφέρει ότι «οι ειδικές δυνάμεις χωρών της Δύσης έχουν στείλει ήδη σε διάφορες βάσεις στη Μέση Ανατολή, κοντά στη Συρία, ομάδες ειδικών δυνάμεων εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπου ο αντίπαλος διαθέτει μη συμβατικό οπλοστάσιο…

Αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130 είναι έτοιμα να μεταφέρουν ομάδες ειδικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας, με αποστολή να ασφαλίσουν ή ακόμα και να εξουδετερώσουν το χημικό οπλοστάσιο του συριακού στρατού, προτού αυτό πέσει «σε λάθος χέρια».

Σταθμεύουν σε βάσεις στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

Είναι όμως πιθανό να επέμβουν εάν διαπιστωθεί ότι το καθεστώς επιδιώξει να τα χρησιμοποιήσει προωθώντας τα προς το «μέτωπο» με τους αντάρτες»…

Ο Ισραηλινός υπουργός Matan Vilnai, πρώην στρατηγός, που πρόκειται να αφήσει αυτό τον μήνα το υπουργικό του  πόστο για να γίνει πρεσβευτής της χώρας του στην Κίνα, προειδοποίησε ότι αν πληγεί το Ιράν δεν θα πρόκειται για μία επιχείρηση τύπου Opera, όταν καταστράφηκε ο ιρακινός αντιδραστήρας στο Οσιρακ το 1981, αλλά για έναν παρατεταμένο πόλεμο:

«Μια πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν μπορεί  να έχει διάρκεια έως και ένα μήνα σε πολλαπλά μέτωπα και με πυραυλικές  επιθέσεις σε ισραηλινές πόλεις με έως και 500 νεκρούς.

Η ισραηλινή  κοινωνία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά  ποτέ». Πολύ αισιόδοξος μας φαίνεται ως προς τον υπολογισμό των απωλειών  για το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις  Vilnai ακολουθούν  εκτιμήσεις στις αρχές του μήνα από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ehud  Barak ότι μια ισραηλινή επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του  Ιράν θα έχει σίγουρα αντίποινα
συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων  ισραηλινών πόλεων με πυραύλους.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου  έρχονται να συνδυαστούν με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ ότι η  όποια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα εκδηλωθεί νωρίς το Φθινόπωρο ώστε  να
αποστασιοποιηθεί από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την άλλη σε δηλώσεις του ο  Αμερικανός υπουργός Άμυνας την Τρίτη 14 Αυγούστου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει για επίθεση στο Ιράν».

Αυτό είναι το «νέο» ιρανικό μαχητικό Saeqeh V, μια εξελιγμένη έκδοση του … F-5 (!) τροποποιημένου με ουρά «V» και μάλλον με ραντάρ.

Είναι βέβαιο ότι το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι το πιο κρίσιμο για την ειρήνη στην περιοχή από το 2003.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s