"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-Στουρνάρας: Χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια θα είχαμε γυρίσει στο ’50


Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα «έγινε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, χωρίς να απολυθούν εργαζόμενοι». Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δια

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα «έγινε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, χωρίς να απολυθούν εργαζόμενοι». Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαβεβαίωσε ότι «οι καταθέσεις του προστατεύονται» και σημείωσε πως «η μετοχή του αποσύρθηκε προσωρινά από το Χρηματιστήριο λόγω συγκυρίας, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί».

Διαξιφισμούς μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Παν. Λαφαζάνη προκάλεσε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων διεθνών επαφών του πρωθυπουργού με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.Η ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, δεν απαντήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», αλλά από τον υπουργό Οικονομικών – κάτι που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει αντικαταστάτη του τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με κατηγορίες περί συστηματικής φυγομαχίας του πρωθυπουργού.Επί της ουσίας της ερώτησης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «οι συζητήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Έχει αλλάξει το κλίμα και στην αγορά, έχουν γυρίσει πίσω καταθέσεις, παρατηρείται άνοδος στην αγορά ομολόγων…»

Κατά τις συναντήσεις με την ‘Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, «κάναμε παρουσίαση των οδυνηρών επιπτώσεων της ύφεσης στην οικονομία, κάναμε εκτενείς συζητήσεις και προσπαθήσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εξίσου σημαντική με τη μείωση του ελλείμματος αν όχι πιο σημαντική, είναι η αύξηση του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Θέσαμε το ζήτημα της παροχής ρευστότητας από τον ΕΚΤ, το πώς η προσαρμογή μπορεί να γίνει πιο ήπια. Και οι δύο αναγνώρισαν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός – και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ως προτεραιότητα την διατήρηση του νομίσματος».

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανεύρεση κρίσιμων πόρων για την οικονομία. «Έτσι μόνον θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο. Αναζητούμε πακέτο 11,7 δισ. ευρώ που θα κατανέμει τα βάρη ακριβοδίκαια, από αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, αλλαγές σε υγεία, παιδεία και άμυνα, για να επαναφέρουμε την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από πλευράς του, αμφισβήτησε τα περί «αλλαγής κλίματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών, αλλά και μετεκλογικών της υποσχέσεων, είτε αυτές αφορούσαν την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, είτε την επιμήκυνση των αποπληρωμών.

«Τα δώσατε όλα»
«Λέτε πως βρήκατε κατανόηση και κλίμα εμπιστοσύνης απ’ τους εταίρους. Αφού τα δώσατε όλα χωρίς να ζητήσετε τίποτα! Ένα σας ζητούσαν, δέκα δίνετε. Δώσατε εξετάσεις υποταγής και υπακοής για να πάρετε την υποτιθέμενη εμπιστοσύνη! Και έρχεστε να το εμφανίσετε ως επιτυχία στον ελληνικό λαό; Επιτυχία – ότι θα κόψετε ξανά συντάξεις και μισθούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Λέγατε πως ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή μισθών και συντάξεων και μαθαίνουμε σήμερα, πως πάτε να λεηλατήσετε τις κοινωνικές δαπάνες, μέχρι και τα επιδόματα».

«Θα είχαμε γυρίσει στο ’50»
«Ωραίες οι ρητορικές σας κορώνες κύριε Λαφαζάνη και μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε έναν δρόμο διαφορετικό», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα μας δάνειζε όμως, εκτός από την ευρωζώνη; Έχετε κάποια λύση, κάποια άλλη χώρα που να μας δάνειζε 340 δισ; Χωρίς το πακέτο διάσωσης, θα είχαμε γυρίσει στην εποχή του 1950. Το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει όντως πέσει, αλλά δεν έχουμε γίνει Αργεντινή, δεν έχουμε υποστεί τέτοια καθίζηση. Αν έχετε άλλον τρόπο να μου υποδείξετε, ιδού η Ρόδος!».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s