"Greek National Pride" blog / Μαχητές του PKK / Τουρκία

Ο «εσωτερικός πόλεμος»κλυδωνίζει την Τουρκία


Του ΛΕΩΝΙΔΑ  ΜΠΛΑΒΕΡΗ

Κυριολεκτική χαμός έγινε στο εσωτερικό της Τουρκίας τον Αύγουστο με την εντυπωσιακή αναζωπύρωση της δράσεως των Κούρδων ανταρτών  που από την Ανατολία έφτασαν στο σημείο να ναρκοθετήσουν δρόμο στην τουριστική Φώκαια στις μεσογειακές ακτές κοντά στη Σμύρνη, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό πρεστίζ της Τουρκίας και για την οικονομία της, αλλά το πιο σημαντικό, ότι ο συνολικός απολογισμός των τουρκικών απωλειών αυτόν το μήνα φτάνει τους 29 νεκρούς και τους 62 τραυματίες στρατιώτες, στρατό -χωροφύλακες και αστυνομικούς.

Άλλοι 12 νεκροί και 24 τραυματίες στρατιώτες καταγράφηκαν σε ατυχήματα.

Ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη δραστηριότητα των Κούρδων μαχητών έχει η βομβιστική επίθεση στην Γκαζιαντέπ, η οποία άφησε 9 νεκρούς πολίτες και 70 τραυματίες.

Και όλα αυτά όχι τυχαία, τον Αύγουστο, ο οποίος στην Τουρκία θεωρείται ως ο μήνας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς πραγματοποιούνται οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στο στράτευμα και γιορτάζεται η εθνική τους επέτειος της νίκης στον λεγόμενο « απελευθερωτικό πόλεμο  του 1922 που οδήγησε στην καταστροφή της Σμύρνης και στο ξερίζωμα του μικρασιατικού Ελληνισμού από τις προαιώνιες κοιτίδες του.

Όλη αυτή η έξαρση ι ης κουρδικής δραστηριότητος την ίδια ώρα που τα σύννεφα του πολέμου ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν στη Συρία, ενώ και η κατάσταση με το Ιράν περιπλέκεται πιο πολύ. με τους Ισραηλινούς να κρατιούνται με τα δόντια για να μην επέμβουν προληπτικά μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου (αλλά κανένας φυσικά δεν γνωρίζει το ( μετά ).

Όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα απαιτούν επαγρύπνηση από την Ελλάδα

Στις 22 Αυγούστου, μάλιστα, η κατάσταση αυτή ΑΝΑΓΚΑΣΕ τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  να απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ για ΕΝΟΤΗΤΑ στο εσωτερικό της Τουρκίας  γεγονός που θεωρήθηκε πρωτοφανές εξ ου και ιδιαιτέρως σημαντικό.

Γιατί η έκκληση για ενότητα σηματοδοτεί εξ αντιδιαστολής την παραδοχή ενός υπάρχοντος ΔΙΧΑΣΜΟΥ στο εσωτερικό της  γείτονος, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει την ουσιαστικά ΕΙΙΙΣΗΜΗ αποδοχή και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη της ύπαρξης του κουρδικού αντάρτικου στο εσωτερικό της Τουρκίας ως πραγματικής απειλής για την ενότητά της. τουλάχιστον έτσι όπως την οραματίστηκε και τη δημιούργησε ο στρατηγός Μουσταφά Κεμάλ, ο αποκαλούμενος από τους Τούρκους και ως  Ατατούρκ  («πατέρας των Τούρκων).

Τι οδήγησε όμως τον Τούρκο πρωθυπουργό να απευθύνει την έκκλησή του αυτή;

Μερικά ενδεικτικά γεγονότα, όπως:

– Στις 8 Αυγούστου, η πρωτοφανούς «θρασύτητος» επίθεση με νάρκες των Κούρδων στην παραλιακή πόλη Φώκαια της Τουρκίας, επί των μεσογειακών ακτών, κοντά στη Σμύρνη, σε μικρή απόσταση από την έδρα της Ταξιαρχίας των Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού, που έχει συμμετάσχει το 1974 και στην εισβολή στην Κύπρο.

–    Στις 22 Αυγούστου, το φαινομενικά «ατύχημα» στην περιοχή Ουλούντερε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ένα λεωφορείο που μετέφερε Τούρκους στρατιώτες για να ενισχύσουν μονάδες ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής καθώς θα την επισκέπτονταν βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Αιτιοκρατίας* από «άγνωστη αιτία» κατέπεσε σε παρακείμενη χαράδρα, με αποτέλεσμα το θάνατο 9 Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό 18 άλλων.

–    Στις 23 Αυγούστου, νέα επίθεση Κούρδων ανταρτών του PΚΚ με νάρκες, επίσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, εναντίον φάλαγγας του τουρκικού Στρατού, που ευρισκόταν εν κινήσει.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα αριθμός απωλειών που αναμένεται όμως να είναι  σημαντικές   λόγω της φύσεως της προσβολής (ενέδρα, νάρκες, απομακρυσμένη περιοχή) κ.λπ.

Βλέπουμε επομένως ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συμβάντα που εντάσσονται σε έναν στρατιωτικό σχεδιασμό επιχειρήσεων, άριστα οργανωμένο, που το κυριότερο, εκτελείται από ΑΡΙΣΤΑ εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους Κούρδους μαχητές.

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι αυτό γίνεται στο εξωτερικό, κατηγορώντας, λεκτικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, μόνο τη Συρία.

Η κατάσταση πάντως στην Τουρκία είναι εξαιρετικά σοβαρή και απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και επαγρύπνηση από την Ελλάδα, κάτι που – τουλάχιστον σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων – γίνεται αδιαλείπτως, όπως κατεδείχθη και από τις συνεχείς, εν μέσω θέρους, ασκήσεις της Διακλαδικής «Δυνάμεως Δ».

(Εφημερίδα METRO-03/9/2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s