"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Διαρροή υπηρεσιακών εγγράφων για το ζήτημα των Μ1Α1 Abrams


Το ΓΕΣ έχει αποφανθεί μέσω τεχνοοικονομικής μελέτης υπέρ της απόκτησης των Abrams.

Μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται τα ευαίσθητα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας με τέτοια ελαφρότητα.

H σημερινή διαρροή δύο υπηρεσιακών εγγράφων του ΥΕΘΑ σχετικών με την παραχώρηση των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams σε γνωστό ιστότοπο αμυντικών θεμάτων είναι απολύτως καταδικαστέα και συν τοις άλλοις συνιστά αδίκημα που τιμωρείται από το Νόμο.

 

Εξίσου απαράδεκτη είναι η δημοσιογραφική πρακτική (;) απόκρυψης της ημερομηνίας και της διαβάθμισης του εγγράφου που διατυπώνει ενστάσεις για την εν λόγω προμήθεια και φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινως επικεφαλής της Γενικής Δ/νσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ).

Ο σχολιασμός του περιεχομένου του εγγράφου της ΓΔΠΕΑΔΣ περιττεύει αφού ο υπογράφων πρέσβης Δ. Χρονόπουλος αντικαταστάθηκε προ ημερών ωστόσο είναι πλέον επίσημα καταγεγραμμένο πως στο ζήτημα της απόκτησης των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη “πιθανές αντιδράσεις των ευρωπαίων-εταίρων δανειστών, υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και ειδικά από την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης του δανείου”.

Το δεύτερο έγγραφο που υπογράφεται από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κων/νο Ζιαζιά με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου 2011 αναφέρει ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αν και αρμόδιο μόνο για σύνταξη μελετής αποδοχής ή μη δωρεάν υλικού, έχει εκπονήσει πλήρη τεχνοοικονομική μελέτη που περιλαμβάνει πολυπαραμετρική εξέταση ενός μεγάλου αριθμού παραγόντων αναφορικά με την ένταξη των Abrams στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες αποφάνθηκαν υπέρ της απόκτησης των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, γι΄αυτό εξάλλου ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Απρίλιο συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Το ΓΕΣ αποφάνθηκε μέσω τεχνοοικονομικής μελέτης υπέρ της απόκτησης των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams (300 προς ενεργοποίηση και 100 για ανταλλακτικά).

2. To κόστος μεταφοράς τους στην Ελλάδα ανέρχεται σε €4,2 εκατ. και μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

3. Επιτροπή της ΓΕΣ/ΔΙΤ αναχωρεί στα μέσα Σεπτεμβρίου για τις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει εκ νέου στην επιλογή των προσφερόμενων αρμάτων μάχης ώστε να αποκτηθούν αυτά που βρίσκονται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση.

strategyreports.wordpress.com

2 thoughts on “Διαρροή υπηρεσιακών εγγράφων για το ζήτημα των Μ1Α1 Abrams

  1. ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ , ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ , ΔΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ , ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΠΥΡΕΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΗΔΗ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s