"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Και νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών


Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ

Με τη χθεσινοβραδινή οριστικοποίηση της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών για το απόγευμα της Κυριακής δόθηκε τέλος στη μίνι κυβερνητική κρίση που είχε ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε απάντηση των διαφόρων δηλώσεων και διαρροών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που δοκίμασαν για μία ακόμη φορά τη συνοχή της κυβέρνησης, αποδέχτηκε τελικά το αίτημα των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη να συναντηθούν πριν το τετ α τετ που θα έχει με την Τρόικα το πρωί της Δευτέρας, διαμηνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, δεν χωρούν μικροκομματικά συμφέροντα.
Είχαν προηγηθεί οι αιχμές του κ. Βενιζέλου κατά του κ. Σαμαρά, όσον αφορά τη διαπραγματευτική τακτική του και τον τρόπο λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και ένα τρισέλιδο ανεπίσημο κείμενο της Ιπποκράτους που στόχευε στο Μέγαρο Μαξίμου.


«Δεν είναι δυνατόν να μην είμαστε συντονισμένοι, ενώ έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Real fm, μία μέρα μετά τα δημόσια παράπονα που διατύπωσε για τη μη σύγκλιση από τον πρωθυπουργό σύσκεψης των τριών αρχηγών. Ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων, όπως είπε… «δεν είναι να παρακολουθούν μία μονοκομματική κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές που έχουν οδηγήσει κατά το παρελθόν σε πολύ μεγάλα λάθη».

Το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε από τη νέα παρέμβαση Βενιζέλου, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να του καταλογίζει ανασφάλεια και επικοινωνιακά παιχνίδια στην εσωκομματική σκακιέρα του ΠΑΣΟΚ. «Φυσικά και την κυβέρνηση στηρίζουν τα τρία κόμματα, αλλά πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς», σχολίαζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, που υπενθύμιζε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Επιλογή του ίδιου του κ. Βενιζέλου, λένε στο Μαξίμου, ήταν να μη συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ πιο ενεργά στην κυβέρνηση και ξεκαθαρίζουν πως τα μέτρα θα συμφωνηθούν στην οριστική τους μορφή και από τους τρεις αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να δείξει ότι τελεί υπό κηδεμονία και αρχική του πρόθεση ήταν να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη την Τρίτη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, ύστερα και από το non paper που κυκλοφόρησε το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ και βλέποντας να εντείνονται ακόμα περισσότερο οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί, αποφάσισε να επισπεύσει τη σύσκεψη των τριών.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Real fm), στην πρώτη του δημόσια εμφάνισή του μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβερνησης: «Ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός που διάλεξε, για τον εαυτό του και το κόμμα του, περιορισμένο ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα. Αν θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο, θα πρέπει να το συζητήσει με τον πρωθυπουργό», ανέφερε.

πηγη

Σχολιάστε