"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Αντ. Σαμαράς: «Δεν κάνω με τίποτα πίσω»Το «κολασμένο 40ήμερο» ως τη σύνοδο κορυφής και οι σκληρές αντιδράσεις


Αντ. Σαμαράς: «Δεν κάνω με τίποτα πίσω»

Ο κ. Αντ. Σαμαράς αναγνωρίζει τις δυσκολίες της κοινωνίας αλλά φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τη στρατηγική που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς περιγράφεται από τους συνομιλητές του – ακόμη και από τους πλέον δύσπιστους απέναντί του πριν από τις εκλογές – ως ένας πολιτικός που δείχνει αποφασιστικότητα και τόλμη στις πολιτικές επιλογές του.

Ο ίδιος απαντά με ευθύτητα: «Ετσι είμαι και δεν αλλάζω. Απλά δεν με ήξεραν».

Ο «οδικός χάρτης» είναι συγκεκριμένος, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές και θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

 

Η στρατηγική του όμως εντάσσεται σε μια φράση-«κλειδί» που κυριαρχεί στις συζητήσεις του: «Δεν κάνω πίσω με τίποτα.

Θα προχωρήσουμε να σώσουμε τη χώρα».

Και όπως λένε στενοί  συνεργάτες και τακτικοί συνομιλητές του, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω, αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο που θα φέρει την καταστροφή και θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

«Το άλλο σενάριο είναι το απόλυτο χάος» λένε με ένταση από το Μέγαρο Μαξίμου και επικρίνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα που είπε προχθές στη Βουλή «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», προβάλλοντας την άποψη ότι «στόχος του Σαμαρά δεν είναι να πεινάσουμε αλλά να είμαστε αξιοπρεπείς».

 

Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τις κλιμακούμενες αντιδράσεις διαφόρων εργασιακών ομάδων. Κατανοεί τις δυσκολίες της κοινωνίας, αλλά δεν προκρίνει, όπως έχει σημειώσει, τον ανεύθυνο λαϊκισμό και απλώς να ακουστούν λόγια συμπαράστασης. Επιμένει ότι το πακέτο των μέτρων, με τη μορφή που έχει, θα είναι το τελευταίο. Αναγνωρίζει ότι είναι επώδυνο και βαρύ.

Δεν κάνει όμως βήμα πίσω από τη στρατηγική που έχει χαράξει. Θεωρεί ότι στο τέλος θα κερδίσει τη μάχη και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία και θα περάσουν, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών.

Εξάλλου ο ρόλος του, όπως λέει στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου, δεν είναι να πει στην κοινωνία πως έχει δίκιο, αλλά έχει χρέος να πετύχει το σχέδιο και μετά να αρχίσει σταδιακά η αποκατάσταση των αδικιών.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή» αναφέρει στο «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κυριαρχεί η γραμμή ότι η χώρα είναι σε πόλεμο και πρέπει να δώσουν μέχρι τέλους τη μάχη.

«Μένει το τελευταίο πικρό ποτήρι» αναφέρουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει τις ευθύνες του και το πολιτικό κόστος ως υπεύθυνος ηγέτης και σύντομα θα εξηγήσει δημόσια στον ελληνικό λαό τους λόγους στήριξης των μέτρων.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είμαστε στην τελική ευθεία και γνωρίζει ότι σε 40 ημέρες – ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλάνε για το… «κολασμένο 40ήμερο» της κυβέρνησης – θα παιχτούν το μέλλον και η σωτηρία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι το τοπίο στην ευρωζώνη αλλάζει σιγά-σιγά και ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, ενώ θεωρεί ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Σταθερά επιμένει ότι μόνο η ψήφιση του πακέτου των μέτρων και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων – χωρίς παρεκκλίσεις – θα οδηγήσουν σταδιακά σε απελευθέρωση της χώρας από την οικονομική κηδεμονία.

Ο κ. Σαμαράς – ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αύριο το πρωί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας και μεθαύριο θα ταξιδέψει αυθημερόν στη Φραγκφούρτη για συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι – υποστηρίζει ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες για το αν θα παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.

Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, περιμένει – αφού έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι θα έχει θετικό ισοζύγιο – την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με βάση την απόφαση της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και ευελπιστεί να κερδίσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Θα έχει προηγηθεί η ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή, η οποία αναμένεται να αποτελέσει δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα ψηφιστούν τα μέτρα, κάτι που ίσως γίνει σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το πιθανότερο είναι να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο – είναι ανοιχτό αν θα υπάρξουν περισσότερα του ενός άρθρου – και να ψηφιστεί με ταχύτατες διαδικασίες.

Το συμπέρασμα των όσων λέει ο κ. Σαμαράς είναι ότι από την επιτυχία ή την αποτυχία της κυβέρνησης δεν εξαρτάται η δική του πολιτική επιτυχία αλλά, κυρίως, η πορεία της χώρας και, δευτερευόντως, το μέλλον της ΝΔ.

Οσοι επιδίδονται εκ προοιμίου σε «κλεφτοπόλεμο» με προσωπική στρατηγική είναι καταδικασμένοι στην απομόνωση, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και ότι τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια δεν βοηθούν ούτε τη χώρα ούτε τη ΝΔ, αλλά ούτε και τους ίδιους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ενεργή υποστήριξη πολλών υπουργών, στοιχείο που σχολιάζεται αρνητικά στα υψηλά κλιμάκια της κυβερνητικής εξουσίας, ενώ ούτε και οι βουλευτές έχουν ιδιαίτερη διάθεση να στηρίξουν το πακέτο των μέτρων, καθώς η πίεση που δέχονται από πολλές κοινωνικές ομάδες είναι μεγάλη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις όσων αντιδρούν στο πακέτο των μέτρων και διαπιστώνουν ότι ακόμη και κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται πυλώνες της Κεντροδεξιάς, όπως π.χ. οι ένστολοι και μεγάλο τμήμα του δικαστικού σώματος, είναι αντίθετες με την κυβερνητική πολιτική.

Το κρίσιμο είναι πώς θα διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή της που θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις στις οποίες θα πρωταγωνιστούν και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές.

«Το πολιτικό κόστος θα είναι σοβαρό για την κυβέρνηση, δεδομένης της λαϊκής δυσφορίας την οποία προκαλούν τα μέτρα που αναμένονται» τονίζουν υπουργοί και το επιχείρημά τους αντικρούεται από κυβερνητικούς παράγοντες που επιμένουν: «Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει και είναι ώρα επιλογών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s