"Greek National Pride" blog / ΑΟΖ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ


 Ν. Λυγερός

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ έχει αρχίσει ήδη, διότι τώρα οι στρατηγικοί επενδυτές γνωρίζουν όντως ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι έχουν αρχίσει να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αφού ξέρουν και το μέγεθος των αναμενόμενων αποθεμάτων.

Βλέπουν ότι επιλέχθηκε η γνωστή νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κινητικότητα με την Αλβανία, την Ιταλία και την Κύπρο, όσον αφορά στις οριοθετήσεις, εξετάζουν την επαφή που γίνεται με το Ισραήλ κι αναζητούν με προσοχή άλλες κινήσεις από μέρους μας.

Είναι λοιπόν καλό να ακουστούν οι φωνές μας στο εξωτερικό, για να αλλάξει η διάθεσή τους, αφού η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα, για να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος κι ένας αξιόλογος γεωπολιτικός παίκτης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή την οποία έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Αρκτική, για να κινηθεί ενεργά και επενδυτικά στον ενεργειακό τομέα.

Οι ανεπίσημες αναφορές της Ευρω – ομάδας δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι η Κυπριακή Προεδρία παίζει ένα ρόλο θετικό σε αυτές τις εξελίξεις.

Πρέπει απλώς όλες αυτές οι κινήσεις να συνδυαστούν, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα στρατηγικό μείγμα, με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, δίχως να περιμένουμε την ελεημοσύνη κανενός.

Κατά συνέπεια, όσοι προβάλλουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, για λόγους προσωπικούς, κομματικούς κι άλλους διάφορους, δεν παράγουν εθνικό έργο και στην ουσία καθυστερούν με τον τρόπο τους την αλλαγή φάσης που περιμένει όλη η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός.

Είναι βέβαια απαράδεκτο να έχουν μία τέτοια συμπεριφορά, όταν η πατρίδα μας πάσχει. Σίγουρα ο ραγιαδισμός κι οι φοβίες εξηγούν πολλά πράγματα, αλλά όχι όλα.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας φάσης, όπου θα μπορέσουν να παίξουν ένα ρόλο σημαντικό ακόμα κι οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, λόγω της απαραίτητης μεταφοράς του LNG κι έχουμε ακόμα μερικούς δικούς μας με το μίζερό τους ύφος που αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει.

Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο χώρος του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, αλλά κι ο χώρος δραστηριότητας της μελλοντικής ελληνικής ζωής.

Το έχουν συνειδητοποιήσει οι φοιτητές μας κι από τώρα επιλέγουν κατευθύνσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και να σκεφτούμε το μέλλον μας μέσω του Ελληνισμού και του ανοίγματος που αποτελεί η θέσπιση της ΑΟΖ.

Αυτή η φάση είναι αναγκαία για τον ελληνικό λαό και δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε λεπτομέρειες.

Η ελληνική ΑΟΖ είναι η υπόθεση όλων των Ελλήνων και θα γίνει κι ο Νόμος του με την ψήφιση της Βουλής των Ελλήνων.

Ας επικεντρωθούμε στα πρώτα βήματα και θα έρθουν τα επόμενα ακόμα πιο γρήγορα.

Υπογραφές

www.lygeros.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s