"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΡΟΙΚΑ

Σε εξέλιξη το νέο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας-Στόχος να κλείσουν τα 2,5 δισ. από τα 11,9 δισ. ευρώ του πακέτου


Νέα συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου να κλείσουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,9 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συμφωνία έχει επιτευχθεί για τα 7,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, καθώς και από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότης στα 67 έτη.
Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για την κατάργηση των δώρων Χριστουγένων, Πάσχα και του ειδόματος αδείας σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προωθούνται λιγότερα μισθολογικά κλιμάκια στο ενιαίο μισθολόγιο από τα οκτώ που υπάρχουν σήμερα.
Επιπλέον, για την κάλυψη του κενού των τριών δισ. από τα έσοδα υπάρχει πρόταση για κεφαλικό φόρο σε εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν στα εξής:

– Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά ήδη έχει από προχθές παρουσιάσει τα σενάρια της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη.

– Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

-Να προσδιορίσουν με ποια φορολογικά μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) ύψους 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία – τριετία. Την Πέμπτη έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα επαναληφθεί και το απόγευμα.

– Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων, κ.ο.κ..) σε περίπτωση επιμήκυνσής του έως το 2016.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου και σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα.

Δηλώσεις Στουρνάρα
Η δύσκολη διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ήταν η δήλωση του Γ. Στουρνάρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη.
«Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση. Προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα στρώματα» δήλωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα, μετά από σχετική ερώτηση, το πακέτο των μέτρων να «κλείσει» σύντομα.
Ερωτηθείς αν η τρόικα μπορεί να τα δεχθεί τα διαρθρωτικά μέτρα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «αυτό προσπαθούμε και αυτό είναι και το σημείο τριβής».
Φρένο άλλωστε στις προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας προσπάθησαν να βάλουν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, ζητώντας να σταματήσει η επίθεση στην κοινωνία, για την οποία ήδη βγήκε βαρύτατος λογαριασμός με νέες περικοπές μισθών-συντάξεων, επιδομάτων και αύξηση -βάσει αξιόπιστων πληροφοριών- των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Εναλλακτική λύση που θα προτείνει ο Γ.Στουρνάρας είναι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- και η εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις, οπότε τα υπολειπόμενα 2 δισ. ευρώ να οριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού θα έχει κριθεί η απόδοση των εφαρμοζόμενων μέτρων.
Ωστόσο η πίεση του χρόνου, αλλά και το ότι ακόμη υπάρχουν στο τραπέζι και συζητούνται ευαίσθητα θέματα, όπως σχέδια εφεδρείας, δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για την κατάληξη της συνάντησης.
Ωστόσο το γεγονός ότι η τρόικα επανέρχεται σήμερα το βράδυ σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, ερμηνεύεται από στελέχη του υπουργείου θετικά. «Δείχνει διάθεση για συμβιβασμό» λένε.

πηγη

Σχολιάστε