"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΡΟΙΚΑ

Πιέζει η τρόικα: D-Day η 7η Οκτωβρίου για τις εκκρεμότητες του Mνημονίου


Να κλείσει 37 εκκρεμότητες της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου μέσα σε μία εβδομάδα καλείται η κυβέρνηση, προκειμένου οι εκπρόσωποι της Τρόικας να δηλώσουν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα έκανε βήματα προς την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της. Αυτό προκύπτει από την «έκθεση προόδου» των τεχνικών κλιμακίων της τριμερούς την οποία έχει στα χέρια του ο «ΤτΚ».Στο επτασέλιδο έγγραφο οι εμπειρογνώμονες των δανειστών μας καταγράφουν συνολικά 87 παρεμβάσεις που είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει η χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και διαπιστώνουν το βαθμό υλοποίησής τους. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις όπου εντοπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις αναθεωρούν το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ζητούν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες (προεδρικά διατάγματα, νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), ορίζοντας μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου, δηλαδή την παραμονή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη λίστα των μέτρων που πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τότε περιλαμβάνονται, μάλιστα, δύο επώδυνες ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις: οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και η πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μέσω των ήδη ψηφισθέντων μέτρων.

Τα στελέχη της Τρόικας εντόπισαν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε τεθεί σε ισχύ μόλις το 27% των μέτρων που προβλέπονταν για το πρώτο μισό του 2012. Το ποσοστό αυτό απαιτείται να αυξηθεί στο 68,5% μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup.

Διαδικασίες-εξπρές για 16 υποχρεώσεις

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των 37 εκκρεμοτήτων που ζητείται να αντιμετωπιστούν με διαδικασίες-εξπρές ως τα τέλη της εβδομάδας, οι 16 πιο σημαντικές είναι οι εξής:

1. Να γίνουν νόμος του κράτους οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 12% (η σχετική μνημονιακή δέσμευση έπρεπε να είχε γίνει πράξη μέχρι τα τέλη Ιουνίου). Οι περικοπές που προωθούνται ανά κλάδο είναι:

–       Για τους ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς) 6%-7,5%.

–       Για τους καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ μεσοσταθμικά στο 17,5% (-5% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, -15% για μισθούς έως 1.500 ευρώ και -30% για μισθούς από 2.500 ευρώ και άνω).

–       Για τους γιατρούς του ΕΣΥ από 15% έως 18%.

–       Για τους δικαστικούς μεσοσταθμικά στο 23%.

–       Για τους διπλωμάτες και τους αρχιερείς περί το 20%.

2. Σε περίπτωση που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα να προβλεφθούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και της θέσπισης στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή. Επιπλέον, αν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω περικοπές στις τιμές και τα περιθώρια κέρδους και αυξήσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων (εκκρεμότητα του β’ τριμήνου του 2012).

3. Να εξειδικευθεί ο περαιτέρω εξορθολογισμός της φαρμακευτικής και λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και των προνοιακών επιδομάτων (εκκρεμεί από τον Ιούνιο).

4. Να απλοποιηθούν στα πρότυπα της Ε.Ε. οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για την επιτάχυνση της εισόδου φθηνότερων γενοσήμων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

5. Να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών, ώστε να προετοιμαστούν τα μέτρα που θα υιοθετηθούν το 2013 και το 2014 (εκκρεμεί από τον Ιούνιο).

6.Να επικαιροποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) στη Βουλή, ώστε να συμπεριληφθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την αναθεώρηση των δαπανών (εκκρεμεί από τον Μάιο).

7. Να δημοσιοποιηθεί σταδιακά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών η απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (εκκρεμεί από τα μέσα του έτους).

8. Να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης για μεμονωμένα ακίνητα ή ομάδες ακινήτων του Δημοσίου που θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν για αξιοποίηση εντός του τρέχοντος έτους (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

9. Να ελεγχθεί η αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να αντικατασταθούν οι διευθυντές που δεν πιάνουν τους στόχους απόδοσης (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

10.                 Να ενισχυθεί το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς: το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ελέγχει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εφοριακών (εκκρεμεί από τον Ιούνιο).

11.                 Να συνταχθεί σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του (εκκρεμεί από τον Ιούνιο και τα χρέη αυτά ξεπερνούν πλέον τα 6,6 δισ. ευρώ).

12.                 Να δημιουργηθεί αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει τη βάση δεδομένων της απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

13.                 Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Προμηθειών (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

14.                 Να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και να αντικατασταθούν οι θεσπισμένες αμοιβές ανά τετραγωνικό μέτρο με μέγιστες αμοιβές (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

15.                 Να αρθεί η απαγόρευση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω δικαιόχρησης (franchise). Οι κάτοχοι τέτοιων πτυχίων από άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα εργασίας στην Ελλάδα με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

16.                 Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων: Να καταρτιστεί στρατηγική για ενιαίο σύστημα μεταφορών και logistics στα λιμάνια, να υποβληθεί σχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και να καθοριστεί η διαδικασία έκδοσης αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ώστε να διασφαλίζεται η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές (εκκρεμεί από το β’ τρίμηνο του 2012).

Τα 10 «καυτά» ζητήματα που μπαίνουν στον… πάγο

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ που έχουν θέσει τα στελέχη της Τρόικας προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις που εκκρεμούν θα πρέπει να περιοριστούν μετά την 7η Οκτωβρίου από τις 63 στις 26. Ανάμεσα στις 26 υποχρεώσεις των οποίων η υλοποίηση παίρνει παράταση, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες 10:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

1. Φορολογική μεταρρύθμιση. Η διεύρυνση του φορολογικού σκέλους του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ επιταχύνει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες κρύβουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως φάνηκε από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του αφορολογήτου για τα τέκνα, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για ετήσια εισοδήματα 16.000-26.000 ευρώ από το 25% στο 35% και η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από το 10% στο 15%.

2. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις αγοραίες τιμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει, πάντως, δηλώσει ότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες έχουν εναρμονιστεί με τις εμπορικές, λόγω της πτώσης των τελευταίων. Το βέβαιο είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν και σε περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.

3. Διακοπή των πληρωμών με μετρητά και επιταγές στις εφορίες, ώστε να απελευθερωθεί προσωπικό για πιο σημαντικές εργασίες και οι πληρωμές να γίνονται μέσω τραπεζών.

4. Συνολική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΕΡΓΑΣΙΑ

5. Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και υπαγωγή όλων των άλλων σχημάτων κοινωνικής και προνοιακής βοήθειας στο υπουργείο Εργασίας (από το υπουργείο Υγείας).

6. Ανεξάρτητη αξιολόγηση της αποδοτικότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παρουσίαση διορθωτικών παρεμβάσεων για τα προβλήματα που θα διαπιστωθούν και καθορισμός ποσοτικών στόχων για τους ελέγχους αδήλωτης εργασίας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

7. Προώθηση του σχεδίου «Ηλιος» από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία και να συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ε.Ε. για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

8. Αναμόρφωση του Κώδικα περί Δικηγόρων, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι εισόδου και επανεισόδου στο επάγγελμα και οι προϋποθέσεις άσκησής του.

9. Αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 10. Προετοιμασία στρατηγικής για την ενεργή προώθηση του προδικαστικού συμβιβασμού, της μεσολάβησης και της διαιτησίας ώστε μεγάλη μερίδα πολιτών και επιχειρήσεων να κάνει χρήση αυτών των μορφών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ

mrozakos@etypos.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s