"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης


Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Την ανάγκη θέσπισης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που δεν θα περιλαμβάνει μόνο δημοσιονομική σταθερότητα, πειθαρχία και περιοριστικές πολιτικές αλλά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης υπογράμμισε το ένατο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τάχθηκαν υπερ ενός μοντέλου που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή ως απάντηση στις αγορές, οι οποίες έχουν υπερισχύσει των κρατών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε σε ειδική συζήτηση με θέμα «Μαζί για την οικονομία που θέλουμε» στην οποία παρενέβησαν ακόμη ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βικτορ Πόντα, ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ και η σκιώδης υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Μ. Βρετανίας Εμα Ρέϊνολντς. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πολύ σοβαρή και πολύ εύθραυστη. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ παράλληλα βιώνουμε μια μεγάλη ύφεση εδώ και πέντε χρόνια που σωρευτικά φτάνει το 24%», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο αρνητικό στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για μια χώρα που δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, είπε και σημείωσε ότι «έχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυόμισι χρόνια».Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 12% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα με μια ύφεση επιπέδου 24% του ΑΕΠ. Παράλληλα έχουμε μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 24% που στους νέους ξεπερνάει το 55%, σημείωσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί ένα είδος ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού εργαστηρίου για την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας χωρίς προοπτική.

Γι αυτό το λόγο, όπως τόνισε, χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την τελευταία απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, χρειαζόμαστε τον απαραίτητο συνδυασμό ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμότητα. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος.

Έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα είναι να πείσουμε την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε τώρα, αυτή την εβδομάδα, έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για το τελευταίο -ελπίζουμε- πακέτο περικοπών σε δαπάνες ώστε να πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε. Ομως, από την άλλη μεριά, χρειαζόμαστε αλλού είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια, όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με την δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το πρόβλημα της ρευστότητας τόσο για τον οικονομικό τομέα αλλά κυρίως για την πραγματική οικονομία. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με το πρόβλημα της περίφημης εξόδου των αμερικανικών και ασιατικών κεφαλαίων από την Ευρώπη. Γι αυτό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ξαναφέρουμε την ομαλότητα, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επέμεινε πως θα πρέπει να πετύχουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης στην πορεία προς την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s