"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Α/ΓΕΝ: Με τα καράβια που έχουμε θα κάνουμε καλά τη δουλειά μας


https://i0.wp.com/www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2012/10/thorikto_averof.jpg

Με αφορμή τους εορτασμούς για την εκατοστή επέτειο από το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ναυάρχου Κουντουριώτη, έστειλε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Μήνυμα σιγουριάς στο εσωτερικό και προειδοποίησης προς το εξωτερικό…

Ακολουθεί η ομιλία του Έλληνα αρχηγού ΓΕΝ, την οποία αξίζει οι φίλοι μας να διαβάσουν:

Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Πολεμικού Ναυτικού σας καλωσορίζω στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», ένα πλοίο ζωντανό θρύλο για τους Έλληνες.

 

 

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την υπερήφανη νίκη στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην οποία οφείλουμε τον διπλασιασμό της Ελλάδας.

Η σημερινή επέτειος είναι αφιερωμένη στην έναρξη μίας μεγαλειώδους πορείας για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Στις 4 Οκτωβρίου 1912, ο Ελληνικός Στόλος αγκυροβόλησε εδώ, στον Φαληρικό Όρμο.

Την επομένη ημέρα, μετά την ανακοίνωση της έναρξης του Πολέμου, ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πάνω από το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ αποχαιρέτησε τον Στόλο, ο οποίος απέπλευσε για να παίξει καθοριστικότατο ρόλο στην έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων.

Λίγο πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων, η χώρα μας βρισκόταν σε ανυποληψία στο εξωτερικό και σε δεινή οικονομική θέση.

Όμως, λαός, στρατιωτικοί και πολιτεία, καθοδηγούμενοι από τη χαρισματική ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ύψωσαν το ανάστημά τους και έγιναν ένα, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.

Μόνη έννοια η Πατρίδα.

Υπήρχε μόνο η Ελληνική Ιδέα και τίποτε άλλο!

Ο Στόλος είχε ήδη ενισχυθεί με αξιόμαχες μονάδες, με αποκορύφωμα το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο οφείλουμε στον ομώνυμο ευεργέτη.

Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, Αρχηγός Στόλου, με τα Πλοία και τα ηρωικά πληρώματα επικράτησε στο Αιγαίο, γράφοντας με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας μας τις Ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, και επέτρεψε στον Ελληνικό Στρατό να προελάσει προς τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Ο έλεγχος του Αιγαίου ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου.

Τα Πολεμικά μας Πλοία κυριάρχησαν στο Αιγαίο, απελευθέρωσαν τα νησιά μας και απαγόρευσαν οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση Οθωμανικών στρατευμάτων, τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα στα Μικρασιατικά παράλια.

Επομένως, το Πολεμικό Ναυτικό, αποτέλεσε ουσιαστικά το ισχυρό χαρτί στα χέρια του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο όχι μόνο για την είσοδο της χώρας μας στη Βαλκανική Συμμαχία, αλλά και για την απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Από τις ναυμαχίες στη θάλασσα και την διοίκηση του Στόλου ξεπρόβαλε η εμβληματική φυσιογνωμία του Ναυάρχου Κουντουριώτη, πρότυπο και σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Από το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων ξεπρόβαλαν και οι παραδοσιακές αξίες του Πολεμικού Ναυτικού, το δημοκρατικό πνεύμα, η ναυτοσύνη, η ορμητικότητα, η ανδρεία, η ψυχική δύναμη, η επινοητικότητα, η πρωτοπορία και η πρωτοβουλία.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τους Βυζαντινούς Δρόμωνες, τα Πυρπολικά του 21 και τα πληρώματα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προασπίζει διαχρονικά τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Σήμερα, με συγκίνηση και σεβασμό, τιμούμε ταπεινά τους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού των Βαλκανικών Πολέμων και τα κατορθώματά τους, ιερή παρακαταθήκη και φάρος καθοδηγητής για εμάς τους σύγχρονους.

Η σημερινή εποχή μοιάζει σε πολλά με αυτή προ των Βαλκανικών Πολέμων.

Είναι δύσκολη για όλους τους Έλληνες. Είναι δύσκολη – και ίσως γίνει ακόμα δυσκολότερη – και για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι τώρα έχουν ήδη υπομείνει δυσβάσταχτο και δυσανάλογο φορτίο.

Σας διαβεβαιώνω όμως ότι και σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί ισχυρότατο όπλο στις επιταγές της Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, με αποτρεπτική ισχύ έναντι κάθε εχθρικής επιβουλής, καθώς και ικανό πρεσβευτή της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Πάνω από όλα όμως σας διαβεβαιώνω ότι αν απαιτηθεί, πέρα από κάθε αντιξοότητα, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, θα αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Στο προσωπικό μας βασίζουμε τα πάντα. Άλλωστε τα ακόλουθα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη δεν σταματούν να αντηχούν γύρω μας:

«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως.

Ξεύρω να πω ένα πράγμα.

Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος.

Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».

www.defence-point.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s