"Greek National Pride" blog / ΝΑΤΟ

Σύνοδος ΝΑΤΟ – ΥΠΑΜ: Συμμαχία, Τουρκία, Ελλάδα…


Του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου *

Με την ολοκλήρωση της διήμερης (9-10 Οκτωβρίου, 2012)  Συνόδου  των Υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ  επιχειρούμε  σύντομη καταγραφή των κυρίων σημείων αυτής και των συμπερασμάτων που προέκυψαν, αναλύοντας τις εκδοθείσες ανακοινώσεις, τις τοποθετήσεις του Γενικού  Γραμματέα (Γ.Γ.) Anders Fogh Rasmussen στις δύο βασικές συνεντεύξεις του, αλλά και τη λοιπή γενική πληροφόρηση που διαθέτει το Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας.Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι στην Υπουργική Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο  Υπουργών Άμυνας (όπως επίσημα ονομάζεται), συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις για καθαρώς αμυντικά θέματα (αμυντική σχεδίαση, στρατιωτική δομή, ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων, κ.λπ.) τα οποία είτε υλοποιούν πολιτικές αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί  είτε πρόκειται να εισαχθούν σε διάσκεψη κορυφής (Πρόεδροι – Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών) για τελική απόφαση λόγω σπουδαιότητας και σοβαρών πολιτικών διαστάσεων.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος στο επίσημο μέρος της δεν αποτέλεσε εξαίρεση και θα αναφερθούμε στα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν και ενδιαφέρουν άμεσα ή έμμεσα την χώρα μας:

>Υπάρχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης γενικότερα αλλά και  ειδικότερα της κρίσης χρέους χωρών – μελών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία. Επίσημα, το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις πολυεθνικές συνεργασίες προκειμένου να μειωθεί το κόστος αλλά για εμάς στην Ελλάδα δεν έχει καμία πρακτική σημασία, τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις για να συντηρήσουμε αποτελεσματικά και να έχουμε χρηστικές  όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες από τον Συμμαχικό Αμυντικό Σχεδιασμό. Πάντως ο Γ.Γ. ζήτησε τουλάχιστον μία δέσμευση για  το μέλλον όταν θα  έχουμε σταθεροποίηση και ανάκαμψη.

>Στο δεύτερο σημείο που θα σταθούμε είναι οι  ΝΑΤΟϊκές  επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν στις οποίες συμμετέχουν και πολλές χώρες – μη μέλη του ΝΑΤΟ (συνολικά 50 χώρες). Όπως είναι γνωστό έχει αποφασισθεί ολοκλήρωση της επιχειρησιακής αποστολής της ISAF τον Δεκέμβριο 2014 με ταυτόχρονη σταδιακή εμπλοκή του Αφγανικού Στρατού  (ANA). Μετά από τις τελευταίες επιθέσεις των Ταλιμπάν αλλά και τη συνεχιζόμενη αναποτελεσματικότητα των αφγανικών αρχών, αν και υπήρξε σκεπτικισμός για τη σκοπιμότητα εφαρμογής του προαναφερθέντος χρονοδιαγράμματος κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Σύνοδο επαναβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η μετατροπή της αποστολής σε εκπαιδευτική – συμβουλευτική από τον Ιανουάριο 2015.

Η συνέχιση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έστω και περιορισμένη αποδεικνύει ότι δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμα η απαραίτητη σταθερότητα  παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ έχουμε χαμηλό ενδιαφέρον για τα θέματα που εξέτασαν οι Υπουργοί στο επίσημο μέρος και μάλιστα, σημειώνουμε εμφατικά, σε καμία επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται μνεία για το θέμα της επιδείνωσης της συριακής κρίσης με τη σοβαρή ένταση  που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με συχνά μεθοριακά επεισόδια, το «θερμόμετρο ανεβαίνει» και το ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα στη συνέντευξη τύπου μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην παρούσα ανάλυση δεν θα επαναλάβουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Rasmussen (άλλωστε υπάρχουν καταγεγραμμένες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ) αλλά διερμηνεύουμε αυτές δίνοντας την εκτίμηση μας.

1. H υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία είναι ρητορική και η αλληλεγγύη καθαρά πολιτική καθόσον ο Γενικός Γραμματέας που είναι και ο κύριος εκπρόσωπος της Συμμαχίας απέφυγε να αναφερθεί σε επιχειρησιακά – στρατιωτικά μέτρα. Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στο Άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που αφορά στην επίθεση εναντίον κράτους – μέλους και τη συλλογική άμυνα (επίθεση εναντίον ενός εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων) αλλά αναφορά στο Άρθρο 4 που αφορά στις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια μέλους.

2. Τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ που δόθηκαν στην Τουρκία «για την αυτοσυγκράτηση της» υποδηλώνουν και την επιθυμία του αυτή να συνεχισθεί και να αποφύγει τουλάχιστον με ευθύνη της περαιτέρω κλιμάκωση.

3. Το ΝΑΤΟ  προτάσσει την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης και πλέον φαίνεται ότι «πετάει το μπαλάκι» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι αυτό επικρίνεται από τον Γ.Γ. γα το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απόφαση.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πλέον η απροθυμία του ΝΑΤΟ ως Οργανισμού αλλά και μελών αυτού για ενεργή εμπλοκή στη Συριακή κρίση ή για οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας και αυτό πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά στην Άγκυρα.

Στα «καθ’ ημάς»  αναφέρουμε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με την άφιξη του στην έδρα του ΝΑΤΟ είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γ.Γ.  Rasmussen, καθόσον πάντοτε ο Γ.Γ. πραγματοποιεί συναντήσεις γνωριμίας με νεοτοποθετηθέντες υπουργούς. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών πραγματοποίησε διμερείς επαφές  με ομολόγους του, με σημαντικές αυτήν  με τον Αμερικανό ομόλογο του, κατά τη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν, προσφέρθηκε δωρεάν αμυντικός εξοπλισμός των ΗΠΑ, καθώς επίσης και με τον Τούρκο ΥΕΘΑ.

Δεν μπορούμε όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μην σχολιάσουμε τη δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου «ότι ζήτησε στην επόμενη Σύνοδο να τεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης». Να υπενθυμίσουμε ότι μίλησε για την FRONTEX ένα καθαρά αστυνομικό σώμα στην αντίστοιχη αλλά άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. στη Λευκωσία πριν από 15 ημέρες:

>Μήπως θα έπρεπε κάποιος από τους συμβούλους του να τον ενημερώσει ότι η «παράνομη μετανάστευση» δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τη Συμμαχία;

>Μήπως θα έπρεπε να του είχαν εισηγηθεί  ότι εφόσον τέθηκε το θέμα θα έπρεπε να συνδεθεί με τις ασύμμετρες απειλές (ή όπως πλέον ονομάζονται από το ΝΑΤΟ «μη-συμβατικές» – «non conventional»);

>Μήπως ταυτόχρονα η έγερση του συγκεκριμένου ζητήματος σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύει την υπάρχουσα εντύπωση αφύλακτης χώρας;

Από μέρους μας αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι σε όλες τις χώρες το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών (που περιλαμβάνουν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη). Εκτιμάται, ότι η  σχετική αναφορά έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αφού το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πλειάδα λόγων, εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει κάποιο άλλο έργο να επιδείξει μέσα στην χώρα μας.

Με πολλή περιέργεια και αδημονία θα περιμένουμε την απάντηση του ΝΑΤΟ σε αυτό το αίτημα και θα επανέλθουμε σε έξι περίπου μήνες για να το σχολιάσουμε…

*Ο Υποστράτηγος ε.α. είναι ερευνητής και κύριος αναλυτής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας (www.i-sda.eu). Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου Του Α/ΓΕΕΘΑ, Εκπαιδευτής στην Σχολή του ΝΑΤΟ στο Oberammergau (ΝΑΤΟ SCHOOL) και Συντονιστής Αμυντικής Σχεδίασης στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (NATO/IMS)  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s