"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ -Επικυρώνουν τα μέτρα, κλείνουν οι 89 αλλαγές


Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Εντονες αντιδράσεις για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας και το θέμα με τα νησιά στο «παρά πέντε» της συμφωνίαςΕκνευρισμό έχουν αρχίσει και προκαλούν σε στελέχη της κυβέρνησης οι νέες απαιτήσεις που προβάλλει -καθημερινά σχεδόν- η τρόικα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ευθέως ότι δεν κατανοούν τους λόγους που οδηγούν τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να θέτουν παράλογες αξιώσεις στο «παρά πέντε» της συμφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που έχει συμφωνηθεί το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των 13,5 δισ. ευρώ, προετοιμάζεται για τη Δευτέρα η σύσκεψη του πρωθυπουργού και των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να επικυρωθούν τα μέτρα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει μέσα στις έξι ημέρες που απομένουν μέχρι τη σύνοδο κορυφής τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, προκύπτουν ξαφνικά παράλογες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Καταρχάς κατεγράφη ήδη η οργισμένη αντίδραση των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα όταν άκουσαν από την τρόικα την απαίτηση να μην πληρώσουν οι τράπεζες το ποσό των 550 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα το κενό αυτό να καλυφθεί από την κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων ή από τις μειώσεις μισθών τραπεζικών.

Πριν προλάβουν δε να συνέλθουν στην κυβέρνηση από το γεγονός αυτό, δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Κ. Μουσουρούλη το αίτημα που διατυπώθηκε από χαμηλόβαθμο υπάλληλο του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας σε στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας περί εκκένωσης νησιών που δεν αριθμούν πάνω από 150 κατοίκους.

Τα δυο αυτά γεγονότα δεν αποκλείεται να τεθούν από την πλευρά του πρωθυπουργού στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να θέσει -αφού παρουσιάσει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τη χώρα μας- τα ζητήματα αυτά και να τονίσει ότι είναι ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και όλοι να περιοριστούν στους ρόλους που έχουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως αυτή την ώρα επικεντρώνεται στα όσα έχει να πράξει, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Ο κ. Σαμαράς θέλει να εμφανιστεί ενώπιον των ομολόγων του έχοντας «κλείσει» όλα τα μέτωπα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει:

1. Μια θετική δήλωση που θα αναφέρει ρητά ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος της χώρας.

2. Την εξουσιοδότηση προς το Εurogroup που θα συνεδριάσει στις αρχές Νοέμβρη να λάβει τις αποφάσεις για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και την επιμήκυνση κατά δυο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Θετικό κλίμα Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να προλάβουν να ψηφίσουν τα μέτρα μέχρι τη σύνοδο, αλλά πιστεύουν ότι εφόσον έχει επέλθει η συμφωνία με την τρόικα τότε το κλίμα θα είναι ούτως ή άλλως πιο θετικό και ο δρόμος για την αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων θα «ανοίξει», εν όψει του Εurogroup του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα πιθανότατα, ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους κυβερνητικούς του εταίρους προκειμένου να επικυρωθούν τα μέτρα και να υπάρξει – και τυπικά – η συμφωνία για τη διαδικασία ψήφισης του «πακέτου» από τη Βουλή.

Η σύσκεψη, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν να διεξαχθεί τη Δευτέρα και εκεί θα τεθεί το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής, αλλά και τα θέματα που προέκυψαν πρόσφατα με τις ευθείες βολές που εξαπέλυσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ αλλά και κατά της ΔΗΜΑΡ.

Γιάννης Σαραντάκος πηγη

Σχολιάστε